Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 09:54

Market Beat: Στην άνοδο της αισιοδοξίας διεθνώς η Αθήνα αναζητά σταθερές θετικές προσδοκίες

Είναι ενθαρρυντικό και θετικότατο μήνυμα το γεγονός πως οι συναλλαγές χθες κατέληξαν με πρώτα blue chip  στην κατάταξη βάσει ποσοστών ανόδου τις ΜΥΤΙΛ, TITC, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ.  Ανήκουν σε πέντε ανεξάρτητους μεταξύ τους κλάδους. Υποδηλώνοντας πως οι αγοραστές βλέπουν τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας και τοποθετούνται. Αν μη τι άλλο, αυτού του είδους οι επενδυτές δεν αγοράζουν θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρίας υψηλής κεφαλαιοποίησης με στόχο την απόδοση στο τέλος του μήνα ή  έστω του 2021. Τοποθετούνται στοχεύοντας μακροπρόθεσμα.

  • Οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά ο S&P 500 κέρδισε 0,74% για να τελειώσει μόλις 0,4% κάτω από το ρεκόρ υψηλών βίου στις αρχές Σεπτεμβρίου.
  • Οι αναφορές κερδών είναι σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές χώρες τις επόμενες εβδομάδες. Ο ολλανδικός κατασκευαστής μηχανών για τη δημιουργία μικροτσίπ η ASML Holdings αλλά και η Tesla είναι μεταξύ αυτών που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα αργότερα σήμερα.
  • Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και οι αποδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν σε υψηλό πέντε μηνών σήμερα Τετάρτη 20/10 λόγω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία και τα εταιρικά κέρδη.
  • Οι traders αποφάσισαν χθες να δώσουν τιμές κλεισίματος στα ΣΜΕ του Δείκτη FTSE25 χαμηλότερα από το κλείσιμο του στην υποκείμενη αγορά. Αναστρέφοντας το σαφές μήνυμα αισιοδοξίας που προκαλούσαν τα κλεισίματα των ΣΜΕ ψηλότερα από του υποκειμένου δείκτη.
  • Με τζίρο που δεν έφθασε τα 60 εκατ. ευρώ η Αθήνα έκλεισε χθες με άνοδο +0,9% με τον ΓΔ στις 898,96 μονάδες και τον ΔΤΡ ψηλότερα κατά +1%.

Είναι ενθαρρυντικό και θετικότατο μήνυμα το γεγονός πως οι συναλλαγές χθες κατέληξαν με πρώτα blue chip  στην κατάταξη βάσει ποσοστών ανόδου τις ΜΥΤΙΛ, TITC, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ.  Ανήκουν σε πέντε ανεξάρτητους μεταξύ τους κλάδους. Υποδηλώνοντας πως οι αγοραστές βλέπουν τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας και τοποθετούνται. Αν μη τι άλλο, αυτού του είδους οι επενδυτές δεν αγοράζουν θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρίας υψηλής κεφαλαιοποίησης με στόχο την απόδοση στο τέλος του μήνα ή  έστω του 2021. Τοποθετούνται στοχεύοντας μακροπρόθεσμα.

Μπορεί τα αποτελέσματα των Τραπεζών στις ΗΠΑ να ήταν αξιόλογα και πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς αλλά ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν χτυπήθηκε από την πανδημία και το τελευταίο κύμα κρουσμάτων από την παράλλαξη Δέλτα. Τώρα λοιπόν που δημοσιεύουν αποτελέσματα εταιρίες του βιομηχανικού τομέα οι επενδυτές θα έχουν εικόνα για το κούρεμα των κερδών από το χτύπημα της πανδημίας την περίοδο του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο στασιμοπληθωρισμός ήταν η λέξη -κλειδί στη Wall Street. Τώρα όμως η υπερβολική απαισιοδοξία υποχωρεί, ειδικά μετά τα ισχυρά στοιχεία λιανικών πωλήσεων των ΗΠΑ την Παρασκευή. Οι μετοχές τεχνολογίας και άλλες growth stocks (μετοχές υψηλής ανάπτυξης) που είχαν πιεστεί με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων αυξάνονται. Γεγονός που δείχνει σαφώς ότι υπάρχει τώρα έντονη αισιοδοξία για τα επερχόμενα κέρδη. Οι αναφορές κερδών είναι σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές χώρες τις επόμενες εβδομάδες. Ο ολλανδικός κατασκευαστής μηχανών για τη δημιουργία μικροτσίπ η ASML Holdings αλλά και η Tesla είναι μεταξύ αυτών που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα αργότερα σήμερα.

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και οι αποδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν σε υψηλό πέντε μηνών σήμερα Τετάρτη 20/10 λόγω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία και τα εταιρικά κέρδη. Η αγορά της Αθήνας μετά τη χθεσινή διαπραγμάτευση έχει οδηγηθεί πολύ κοντά σε σημαντικές οροφές που ισχύουν εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ο δρόμος που ακολούθησε ο αγορά για να εμφανίσει τα χθεσινά της κέρδη ήταν ανηφόρα σταθερά, ως το τελευταίο ημίωρο. Η αγορά είχε περάσει με σαφή τρόπο από την πρώτη ώρα και μετά σε ένα ανοδικό κανάλι, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση. Ωθώντας όσους εκ των συναλλασσόμενων διέθεταν αισιόδοξες προσδοκίες και κεφάλαια, να τα τοποθετήσουν.  Γιατί  κάθε μια ώρα, από τις 11:20 και μετά, ο ΓΔ ήταν ψηλότερα. Ξεκίνησε στις 11:30 χονδρικά από τις 893,3 μονάδες και στις 12:25 ήταν στις 894,35, ενώ στις 13:18 έπιασε τις 895 και στις 14:51 ήταν στις 897,3 αλλά στις 15:58 είχε φθάσει στις 897,9. Για αυτό δεν ξένισε το ότι στις 16:49 είχε χτυπήσει στις 898,2. 

Το πιο θετικό από την εικόνα του ταμπλό ήταν πως το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν ήταν επικεντρωμένο, αλλά απλώθηκε σε πολλούς κλάδους και μετοχές. Τεχνικά θα λέγαμε πως την Τρίτη έγινε η επανάληψη της προσπάθειας να προσεγγιστούν οι 900 μονάδες, με πιο σταθερό και αποφασιστικό τρόπο, εν μέσω ουδετέρου κλίματος στην Ευρώπη. Γιατί την Δευτέρα, το ανώτερο μέρας ήταν οι 899,03 μονάδες και επειδή σημειώθηκαν νωρίς λειτούργησαν σαν οροφή. Έτσι ξεθύμανε το ενδιαφέρον των αγοραστών. Χθες οι πιέσεις εμφανίστηκαν στο τελευταίο τέταρτο,  με εγγραφή του ανώτερου ενδοσυνεδριακά στις 16:47 και ήταν οι 898,96 μονάδες. Δηλαδή  οριακά χαμηλότερα από τη Δευτέρα, αλλά ήταν η τιμή κλεισίματος!

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/Ε) της Αθηναϊκής αγοράς για φέτος εκτιμάται στο 12,3 έναντι 10 για τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας και το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί χαμηλότερα, στο 9,8 έναντι 9,7 για την ομάδα των ισοδυνάμων προς την Ελλάδα χωρών της περιοχής μας. H Αθήνα είναι φθηνή ωστόσο, σε σχέση με τις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του κόσμου, αφού ο δείκτης P/E στην αγορά των ΗΠΑ κινείται στις 23,1 φορές φέτος και 21 φορές το επόμενο έτος ενώ για την Ευρώπη ο δείκτης τοποθετείται στις 16 φορές και στις 15 φορές το 2022.

Οι εγχώριοι παράγοντες του στρατοπέδου των αισιόδοξων χωρίστηκαν εδώ και αρκετές εβδομάδες σε δυο ομάδες. Η πρώτη επιμένει πως η συσσώρευση είναι η καλύτερη δυναμική  τις μέρες που οι διεθνείς αγορές εμφανίζουν αυξημένη νευρικότητα. Η δεύτερη όμως θεωρεί πως, αργά ή γρήγορα, η συσσώρευση θα λήξει με τις τιμές να παίρνουν την ανηφόρα. Με τον ΓΔ να κλείνει χθες μια μονάδα κάτω από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη τάση δεν άλλαξαν, ούτε εμφανίστηκαν μεταγραφές στα στρατόπεδα.  Άρα η σημερινή συνεδρίαση με τον ένα και τον άλλο τρόπο θα δικαιώσει τους μεν ή τους δε.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου αποτέλεσαν τη βάση της ανόδου στη Wall Street. Αφού καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Procter & Gamble και τα εταιρικά αποτελέσματα της Johnson και Johnson περιλάμβαναν αναβάθμιση  στις προοπτικές κερδοφορίας. Πλέον αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανακοίνωση αποτελεσμάτων καθώς και άλλες βιομηχανίες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα και θα φανεί η πραγματική κατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης αφού τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν είχαν αντίχτυπο στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Θυμίζουμε πως οι Τράπεζες άνοιξαν τον κύκλο.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,57% ή 198,70 μονάδες στις 35.457,31, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,74% στις 4.519,63 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,71% στις 15.129,09. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Merck & Co (+2,8%) και Johnson & Johnson (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-1,3%) και Procter & Gamble (-1,2%).

Στο μακροοικονομικό πεδίο, κατά 1,6% υποχώρησαν οι ενάρξεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο επίπεδο του προηγούμενου μήνα. Οι άδειες για νέες κατοικίες εμφάνισαν μείωση κατά 7,7% τον Σεπτέμβριο. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,63% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1643 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Η διάθεση που οδήγησε τους επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές προέκυψε από τις αντικρουόμενες εντυπώσεις  που οφείλονται στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Διότι υποχώρησε κατά 1,3% η κατασκευαστική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, όπως ενημέρωσε η Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πτώση ήταν 1,8%. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η κατασκευαστική παραγωγή υποχώρησε 1,6% στην ευρωζώνη και 1,0% στην ΕΕ.

Στο πεδίο της εταιρικής κερδοφορίας, ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Ericsson με τα καθαρά κέρδη να φθάνουν στα 5,75 δις κορώνες από 5,35 δις  το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 4,86 δις  κορόνες.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,33% στις 468 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,19% στις 7.217 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,27% στις 15.515 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες μόλις 0,05% στις 6.669 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ κέρδη +0,25% εμφάνισε ο ιταλικός ΜΙΒ ενώ άνοδο +0,67% σημείωσε ο ισπανικός ΙΒΕΧ.

ΧΑ

Με ευρύ και διαρκές αγοραστικό ενδιαφέρον ήρθε το +0,86%, με θετικό το κλίμα διεθνώς

Μπορεί να έπαιξε ρόλο το διεθνές κλίμα, αλλά αυτό που αποτυπώθηκε στις συναλλαγές της δεύτερης συνεδρίασης της εβδομάδας, ήταν ένα σαφές αγοραστικό ενδιαφέρον για τα περισσότερα blue chip. Οι συναλλαγές στην Αθήνα αντιμετωπίστηκαν με μέτρια διάθεση για συμμετοχή όταν στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία οι μετοχές απόκτησαν μικρά κέρδη εν μέω αυξημένης μεταβλητότητας.  Τα κέρδη των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ και την Ασία παρά τη μικρή διόρθωση στην άνοδο του πετρελαίου προκάλεσαν τη διάθεση για επιστροφή στο μετοχικό ρίσκο. Η αγορά στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, εμφάνισε μέτρια προς σημαντική άνοδο με τάση καλύτερη σε σχέση με την πορεία που εμφάνιζαν τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Καθώς ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο μεταβολής, αλλά στη συνέχεια άλλαξε και εμφάνισαν μικρές απώλειες που ανατράπηκαν παρακινημένα από το ότι ήταν βεβαία η άνοδος στις αγορές της Νέας Υόρκης.

 Εδώ, επικράτησε άνοδος  αμέσως μετά τα πρώτα 34 λεπτά από το άνοιγμα. Ο ΓΔ από τις 890,97 μονάδες κατέληξε στο χαμηλό ημέρας δηλαδή στα επίπεδα των 890,47 μονάδων και έδωσε το σύνθημα της διαρκούς ανόδου. Το αγοραστικό ενδιαφέρον αφορούσε αρχικά τις τράπεζες ισχυροποιήθηκε, ενώ απλώθηκε στα περισσότερα blue chip και στις 16:47 εμφανίστηκε το ανώτερο για τον ΓΔ ενδοσυνεδριακά στις 898,61 μονάδες. Από εκεί προέκυψε η διόρθωση  που στις 17:00 τον οδήγησε στις 897,19 μονάδες. Η αγοραστική διάθεση για τις Τράπεζες δεν εξαντλήθηκε σε βαθμό που να εμφανίσει ο ΔΤΡ κέρδη πολύ κάτω του +1%, αλλά τα κέρδη στην τελευταία ώρα αυξήθηκαν σε μετοχές εκτός του τραπεζικού κλάδου. Οι επενδυτές στην Αθήνα εμφάνισαν σταθερότητα μόνο στη διάθεση για σχηματισμό  θέσεων στην πλειονότητα των μετοχών των δεικτών υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με τους ξένους θεσμικούς να κινούν μέσω των εντολών αγοράς σε τουλάχιστον 15 blue chip  τους βασικούς δείκτες ανοδικά, από τις 11:30 περίπου και μετά. Από τις 11:10 ως το πέρας η διαπραγμάτευση αναπτύχθηκε εντός θετικού και από τις 10:30 ως τις 11:10 η διαπραγμάτευση αναπτύχθηκε με εναλλαγή του πρόσημου μεταβολής. 

Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, και σχετικά μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 898,96 από 891,30 τη Δευτέρα με μεταβολή +0,86% ή 7,66 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 51,488 από 66,143 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 3,042 από 6,429 εκατ. ευρώ, και ο ΟΤΕ απασχόλησε 1,582 εκατ. ευρώ, η  ΕΥΡΩΒ 804.420 ευρώ, η ΜΠΕΛΑ 655.500 ευρώ.

Τη διακύμανση (8,49 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 11:04, δηλαδή στο πρώτο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, και ήταν οι 890,47 από 889,92 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στο τέλος της δημοπρασίας για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος και ήταν οι 898,96 από 899,03 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 76 από 47 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 32 από 48 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 30. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,343 από 63,824 δις ευρώ τη Δευτέρα.

Η αγορά είχε αρκετά χαμηλότερο της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο.

Στην εξέλιξη της συνόδου την μεταβλητότητα της τάσης διαμόρφωσαν μια πλάγια νευρική κίνηση στην αρχή και κατόπιν στο διάστημα ως το τέλος της συνεδρίασης με αταλάντευτα ανοδική κίνηση:

  • Ενώ με ανατροπές στην υπεροχή της ζήτησης από τις  10:30 ως τις 11:04, εμφανίστηκε το χαμηλό των 890,5 μονάδων, ακολούθησε άνοδος με πολλά κύματα εντολών αγοράς 
  • ΟΓΔ κινήθηκε σταθερά ψηλότερα. Ξεκίνησε στις 11:30 χονδρικά από τις 893,3 και στις 12:25 ήταν στις 894,35, ενώ στις 13:18 έπιασε τις 895 και στις 14:51 ήταν στις 897,3 αλλά στις 15:58 είχε φθάσει στις 897,9 μονάδες. Για αυτό δεν ξένισε το ότι στις 16:49 είχε χτυπήσει στις 898,2. 
  • Αλλά με το έφτασε η αγορά στις δημοπρασίες με τον ΓΔ στις 897,2 ήρθαν εντολές αγοράς στις  δημοπρασίες για τιμή κλεισίματος για να πιάσει στις 898,96 μονάδες που ήταν το ανώτερο και το κλείσιμο της μέρας.
  • Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,9% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,22%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή με άνοδο +2,30%, ο ΔΤΡ κατέληξε στις 570,35 μονάδες. Τη Δευτέρα, χωρίς πέρασμα σε αρνητικό πεδίο, μετά τις 10:38, κατέληξε στις 574,21 μονάδες, με άνοδο +0,68%. Σήμερα τον οδήγησαν στις 580 μονάδες, με ανώτερο μέρας τις 580,27. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 19,865 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,49%) απασχόλησε 6,017 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,22%) 4,994 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,55%) 1,402 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+1,60%) 6,621 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,98% στις 2175,99 από 2154,82 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  0 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο  +0,95%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά με τα κέρδη τους από +1,50% και άνω ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΜΥΤΙΛ +3,02%, TITC +1,74%, ΔΕΗ +1,64%, ΕΥΡΩΒ +1,60%, ΟΠΑΠ +1,49%. Στον αντίποδα blue chip με πτώση εμφανίστηκαν οι ΣΑΡ -1,58%,  ΕΥΔΑΠ -0,53%, ΟΛΠ -0,42%, ΛΑΜΔΑ -0,34% και ΕΕΕ στο -0,14%. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η καθοδήγηση για την τάση του FTSE25 αποτύπωσε επιφύλαξη

Οι traders αποφάσισαν χθες να δώσουν τιμές κλεισίματος στα ΣΜΕ του Δείκτη FTSE25 χαμηλότερα από το κλείσιμο του στην υποκείμενη αγορά. Αναστρέφοντας το σαφές μήνυμα αισιοδοξίας που προκαλούσαν τα κλεισίματα των ΣΜΕ ψηλότερα από του υποκειμένου δείκτη. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας κόντρας ανάμεσα σε εκείνους που βλέπουν συνέχεια της ανόδου ενώ άλλοι εκτιμούν πως η επίμονη συσσώρευση θα συνεχιστεί.

Η Leon Depolas Sec. εκτιμά: “Για τις επόμενες ημέρες είναι πιθανή η συνέχιση της συσσώρευσης για τον ΓΔΧΑ, εν αναμονή των εγχώριων αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου. Επίσης, ο Τραπεζικός δείκτης έχει προσεγγίσει κρίσιμα επίπεδα (περιοχή 580 - 600 μονάδων), από τα οποία η άμεση ανοδική διαφυγή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Από την άλλη, σε εξέλιξη βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό (σήμερα π.χ. ανακοινώνουν μεταξύ άλλων Johnson & Johnson και Procter & Gamble) και ενδεχομένως εκεί είναι που θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση”.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε αρνητικό πεδίο και θετικό εναλλάξ στα πρώτα 40 λεπτά και κατόπιν μόνιμα σε θετικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 0,61 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 21,17 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2175,99 μονάδες, ήρθε στις 17:12. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:04 και ήταν οι 2152,82 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2175,99 από 2154,82 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,98% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 4,692 εκατ. ευρώ την Τρίτη 19/10.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 257 από 367 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2176,50 από 2173,00 μονάδες, κατώτερο τις 2147,75 από 2151,00 και τελευταίες πράξεις στις 2172,00 από 2158,00, με κλείσιμο στις 2171,50 από 2157,75 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3103 από 3019. Επίσης άλλαξαν χέρια 64 από 17 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2173,75 μονάδες κατώτερο τις 2153,50 τελευταίες πράξεις στις 2170,00, με κλείσιμο στις 2170,00 και ανήλθαν στις 108 από 53 οι ανοικτές θέσεις.

Το ιδανικό κλείσιμο, για όσους παρακολουθούν την τεχνική εικόνα με μοιρογνωμόνιο, ήταν για τον FTSE25. Υπενθυμίζουμε πως για την αγοραία συναίνεση θα αλλάξει η στάση των θεσμικών, από αδρανής και υπέρ συσσώρευσης, σε αγοραστική, στην περίπτωση της υπέρβασης του επιπέδου των 2176 μονάδων. Η ειρωνεία της αγοράς προς όλους εμάς τους “άρρωστους” με τη στατιστική ήταν το κλείσιμό του 25άρη στο ανώτερο μέρας, που ήταν… οι 2175,99 μονάδες. Για να μείνουμε με την αγωνία ως προς το αν θα υπάρξει σήμερα υπέρβαση με αποφασιστικότητα. Χωρίς να αποκλείεται να αποφασιστεί από το επενδυτικό κοινό πως χρειάζεται ακόμα χρόνος για μια ποιοτική αλλαγή διαρκείας στη διάθεσή του.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι υποχώρησαν αισθητά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν ανύπαρκτος από 5 συμβόλαια την προηγούμενη. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 51 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων από 20 για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 21 από 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 580,50 από 574,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 9.

Από  την Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασαν: “Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι οδηγός στην Αγορά, μετά από πολλά χρόνια, ενώ η κίνηση είναι αργή, κάτι που συνηγορεί ότι μαζεύεται. Πλέον κάνει προσπάθεια να αλλάξει επίπεδο και να ανοίξει τον δρόμο για τις 720 - 750 μονάδες. Νέο πολύμηνο υψηλό κλείσιμο για την Eurobank. Η ανακοίνωση της ΔΕΗ δεν ευχαρίστησε τους παλαιούς Μετόχους, που θα έχουν ίδια αντιμετώπιση με τον όποιο Έλληνα Επενδυτή αποφασίσει να επενδύσει σε αυτή. Φυσικά η μερίδα του λέοντος στην Α.Μ.Κ., θα πάει στα Ξένα funds. Δυστυχώς ο τρόπος που γίνονται πλέον οι μεγάλες Α,Μ.Κ. τείνει να παγιωθεί, καταστρατηγώντας το τι ξέραμε μέχρι τώρα. Ο σωστός τρόπος, από την στιγμή που υπήρχε και χρόνος, ήταν να γίνει μία κανονική Α.Μ.Κ. με δικαιώματα, παρόλα αυτά φαίνεται ότι τα Ξένα funds επιβάλουν τους κανόνες τους”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης στα ΣΜΕ των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 1757 από 6563 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,14 ευρώ και δημιουργήθηκαν 62.219 από 60.821 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2677 από 5802 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,59 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 33.051 από 32.608.

Της ΕΥΡΩΒ με 541 από 3940 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,902 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 28.050 από 28.031.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 721 από 1161 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,46 ευρώ και 24.128 από 23.968 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 686 από 769 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 240 από 158 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, τα 180 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ, και τα 172 από 219 ΣΜΕ του ΟΤΕ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 20.000 συμβόλαια για την ΕΥΡΩΒ και τα 4.674 για την ΤΕΝΕΡΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο σχόλιό του με τίτλο

Χ.Α.: ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ

ανέφερε αναλυτικά:

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε στο 5,4% κατά το Σεπτέμβριο τροφοδοτούμενος από τις αυξημένες τιμές όλων των πρώτων υλών, της ενεργειακής αλλά και της υπόλοιπης βιομηχανίας. Ανάλογες εξελίξεις συμβαίνουν στην Ε.Ε. όπου ο πληθωρισμός κινείται στο +3,4%. Στη δε Κίνα, ο ρυθμός μεγέθυνσης προσγειώθηκε το 3ο τρίμηνο στο +4,9% από +12,9% το 1ο τρίμηνο καθώς ενεργειακή κρίση και εφοδιαστική αλυσίδα οδηγούν σε υστέρηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Με τα δεδομένα αυτά, το σκεπτικό των Κεντρικών Τραπεζών για προσωρινότητα της πληθωριστικής έξαρσης είναι πιθανό να αναθεωρηθεί τους επόμενους μήνες, με την Τράπεζα της Αγγλίας να πιθανολογείται ότι θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο την άνοδο των επιτοκίων. Για τους παραπάνω λόγους, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, των ελληνικών ανάμεσά τους, σημειώνουν μικρή άνοδο και οι διεθνείς αγορές κινούνται με νευρικότητα, παρά τις εντυπωσιακές κερδοφορίες που στο σύνολό τους ανακοίνωσαν οι αμερικανικές τράπεζες για το 3ο τρίμηνο (από 5 $δισ.  η Wells Fargo μέχρι $11,7 δις. η J.P. Morgan).

Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει τη συσσώρευσή του αποτυγχάνοντας επί του παρόντος να υπερβεί τις 900 μονάδες του Γ.Δ. εξαιτίας της απροθυμίας των αγοραστών να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους, συγχρονιζόμενο δηλαδή με τις διεθνείς αγορές. Οι εξελίξεις ωστόσο συνεχίζουν να είναι θετικές: η Γ.Σ. της ΔΕΗ με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωσε τη δρομολόγηση της διαδικασίας ΑΜΚ που αναμένεται να συντελεστεί με την προσέλευση αριθμού-ρεκόρ διεθνών επενδυτών, αλλά και τη μεταβίβαση με τίμημα-έκπληξη του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Αυστραλιανή Macquarie.

Έργα ύψους €2,76 δις. εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με την ελληνική οικονομία να λαμβάνει άλλα €3,5 δις στις αρχές του 2022 σε συνέχεια της προκαταβολής των €4 δις. που έχουν ήδη εκταμιευθεί. Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου (+€943 εκ.) επέτρεψαν τη συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 9μηνο στα €5,9 δις. Και η ανεργία τον Αύγουστο υποχώρησε στο 13,9%.Ταυτόχρονα όμως, οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης συρρικνώνουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών καθώς τα κυβερνητικά πακέτα αντισταθμίζουν μικρό μόνο μέρος των αυξήσεων.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το ελληνικό αφήγημα συνεχίζει να έχει την ελπιδοφόρα προοπτική του, χρειάζεται όμως  τους κατάλληλους καταλύτες για να οδηγήσει στη μεταστροφή της επενδυτικής ψυχολογίας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ΑΜΚ της ΔΕΗ ή και νωρίτερα ίσως  με την κατάλληλη ετυμηγορία της S & P σε σχέση με το ελληνικό αξιόχρεο το βράδυ της Παρασκευής. Σαν αποτέλεσμα, η αναμέτρηση του Γ.Δ. με τις 900 μονάδες θα οδηγήσει στο εγγύς μέλλον σε υπέρβασή τους, στο βαθμό που δεν υπάρξει επιδείνωση των παραγόντων που προκαλούν τις διεθνείς αναταράξεις.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν σε υψηλό πέντε μηνών σήμερα λόγω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία και για τα εταιρικά κέρδη που θα ανακοινωθούν, ενώ το γεν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε βάθος τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου.

Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε αρχικά άνοδο +0,8% αλλά στις 8:40 δική μας ώρα ήταν στο +0,21% ενώ ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στο πρώτο  μέρος  πρόσθεσε +0,3%, ενώ στις 8:40 ήταν με κέρδη +0,68% στις 662,74 μονάδες. Άνοδο της τάξης του +0,53% εμφάνιζε το χρηματιστήριο στην Αυστραλία. Τα κινεζικά blue chip εμφάνισαν απώλειες κατά -0,25%. Αύξηση σημειώθηκε και στο Χονγκ Κονγκ κατά +1,38% στις 8:40 ενώ πτώση κατά -0,42% είχε η αγορά μετοχών στη Νότια Κορέα. Τα ΣΜΕ του S&P 500 e-minis, έπεφταν κατά -0,08%.