Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2007 20:25

Τέσσερα εκατομμύρια εργατικά ατυχήματα στην Ε.Ε. κατ' έτος

Στη μείωση των εργατικών ατυχημάτων κατά 25% έως το 2012 στοχεύει η νέα στρατηγική για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Κάθε χρόνο σημειώνονται τέσσερα εκατομμύρια ατυχήματα στο χώρο εργασίας, με τεράστιο οικονομικό κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία, το οποίο επιβαρύνει κυρίως τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και τον κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, Βλαντιμίρ Σπίντλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι ασθένειες που αυξάνονται ολοένα και περισσότερο κατά την εργασία είναι αυτές οι οποίες προκαλούνται από ψυχολογική πίεση, καθώς και οι μυοσκελετικές παθήσεις, όπως ο πόνος στη μέση, οι παθήσεις των αρθρώσεων και οι κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Επιτροπή επισημαίνει πως είναι "ιδιαίτερα ευάλωτες", καθώς σε αυτές καταγράφεται το 82% των επαγγελματικών ατυχημάτων και το 90% των θανατηφόρων ατυχημάτων. Σε ό,τι αφορά τους ευρωπαίους εργαζομένους, η απώλεια εισοδήματος λόγω απουσίας από την εργασία κοστίζει περίπου ένα δισ. ευρώ ανά έτος, αναφέρει η Επιτροπή, ενώ οι εργοδότες επιβαρύνονται με έξοδα για την καταβολή του επιδόματος ασθενείας, την αντικατάσταση των εργαζομένων που απουσιάζουν και τη μείωση της παραγωγικότητας, έξοδα τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν καλύπτονται από ασφάλιση.

Η Επιτροπή στοχεύει στη μείωση των εργατικών ατυχημάτων κατά 25% θεσπίζοντας τις ακόλουθες δράσεις σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο:

- Βελτίωση και απλοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας

- Καθορισμός και εφαρμογή εθνικών στρατηγικών που θα είναι προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε κράτους-μέλους. Οι στρατηγικές αυτές πρέπει να επικεντρώνονται στους τομείς και τις εταιρείες που πλήττονται περισσότερο και να ορίζουν εθνικούς στόχους για τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών.

- Ενσωμάτωση της διάστασης της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία σε άλλους τομείς εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής (εκπαίδευση, δημόσια υγεία, έρευνα).

- Καλύτερος εντοπισμός και εκτίμηση πιθανών νέων κινδύνων μέσω της διεξαγωγής ερευνών και της ανταλλαγής γνώσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ