Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2007 21:00

Μείωση της επιρροής Τσέινι

Η επιρροή του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι έχει μειωθεί κατά τη δεύτερη θητεία του Προέδρου Μπους, ιδιαίτερα σε κρίσιμα θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, γράφει η «Washington Post».

Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τρία χρόνια πριν -όταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, παρακάμπτοντας ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρενέβη στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκ Γιανγκ- αυτή τη φορά ο κ. Τσέινι κρατήθηκε μακριά από τη διαπραγματευτική διαδικασία, την οποία χειρίστηκε αποκλειστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κατέληξε σε μια συμφωνία για τα πυρηνικά με τη Βόρεια Κορέα, η οποία από πολλούς Συντηρητικούς στην Ουάσιγκτον θεωρείται απαράδεκτη.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί οπωσδήποτε τεκμήριο ενός νέου πραγματισμού που επικρατεί βαθμιαία εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, αλλά και των διεθνών εξελίξεων, που απαιτούν από τον Πρόεδρο Μπους να αποδείξει ότι δεν είναι πολεμοκάπηλος. Ταυτόχρονα, καταλήγει το δημοσίευμα, η απουσία του ικανότατου και δραστήριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής προσωπάρχη του Ντικ Τσέινι, αλλά και οι αποχωρήσεις των Ράμσφελντ και Βούλφοβιτς, δημιούργησαν ένα κενό που το εκμεταλλεύθηκε πλήρως η η ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις, αρχιτέκτονας της συμφωνίας με τη Β. Κορέα.

WASHINGTON POST