Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2007 07:28

Στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών ο χρυσός

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών διαπραγματεύθηκε στην Ασία ο χρυσός, μετά την άνοδο, αποτέλεσμα της ανησυχίας για τον πληθωρισμό που τροφοδοτήθηκε από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, που αύξησαν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου, ως εξασφάλιση. Στο Τόκυο, τα συμβόλαια του χρυσού αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 21 ετών.

Κυβερνητική έκθεση στις ΗΠΑ έδειξε χθες ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Ιανουάριο και το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, αναρριχήθηκε πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι. Κάποιοι επενδυτές αγοράζουν χρυσό, όταν οι τιμές της ενεργείας αναρριχώνται. Τα συμβόλαια του χρυσού άγγιξαν τον Ιανουάριο του 1980 τα επίπεδα ρεκόρ των 873 δολ. η ουγγιά, καθώς το κόστος του πετρελαίου διπλασιάστηκε σε ένα έτος, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση, στα 677,65 δολ. η ουγγιά, στις 3:13 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, μετά τη χθεσινή του άνοδο κατά 3,3%, όταν άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών των 682,25 δολ. η ουγγιά. Το τελευταίο εξάμηνο ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 8,4%.

Στις ΗΠΑ, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,2% τον Ιανουάριο, στηρίζοντας τον πρόεδρο της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, ο οποίος είπε ότι κύρια ανησυχία της τράπεζας είναι ο πληθωρισμός.

Στην Ιαπωνία ο χρυσός για παράδοση τον Δεκέμβριο του 2007, αναρριχήθηκε στο ημερήσια επιτρεπτό όριο των 60 γιέν, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 2.635 γιέν το γραμμάριο (677 δολ. η ουγγιά), στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 1985, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Τόκυο.

Τα συμβόλαια του χρυσού για τον Απρίλιο, διαπραγματεύθηκε στα 681,30 δολ. η ουγγιά, 2,70 δολ. χαμηλότερα, ποσοστό 0,4%, στις 3:30 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex).