Τον… μάλλον ανεπιθύμητο τίτλο της χώρας με την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη έχει σήμερα η Ελλάδα, καθώς η μέση τιμή προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 253 ευρώ/MWh (από 233 ευρώ χθες), με τη μέγιστη τιμή στα 344 ευρώ/MWh, ενώ στη Γερμανία και στις γειτονικές της χώρες οι έντονοι άνεμοι οδήγησαν σε άνοδο της αιολικής παραγωγής και αποκλιμάκωση των τιμών. Η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Οκτώβριο μέχρι στιγμής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 196 ευρώ/MWh.
Από την έντυπη έκδοση
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Τον… μάλλον ανεπιθύμητο τίτλο της χώρας με την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη έχει σήμερα η Ελλάδα, καθώς η μέση τιμή προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 253 ευρώ/MWh (από 233 ευρώ χθες), με τη μέγιστη τιμή στα 344 ευρώ/MWh, ενώ στη Γερμανία και στις γειτονικές της χώρες οι έντονοι άνεμοι οδήγησαν σε άνοδο της αιολικής παραγωγής και αποκλιμάκωση των τιμών. Η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Οκτώβριο μέχρι στιγμής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 196 ευρώ/MWh.
Το σταθερά υψηλό ποσοστό που καταλαμβάνει το φυσικό αέριο στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής -που κυμαίνεται το τελευταίο διάστημα στα επίπεδα του 45%-50%- αποτελεί το βασικό αίτιο για τις επίμονα υψηλές πτήσεις των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος, καθώς το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι προσφορές των μονάδων φυσικού αερίου που διαμορφώνουν τη μέση χονδρεμπορική τιμή (Οριακή Τιμή Συστήματος).
Οι ασυμμετρίες
Έμμεση αναφορά στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας πραγματοποίησε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος -μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του forum «Η Ελλάδα το 2040»- σημείωσε: «Η περιπλοκότητα της μετάβασης (σ.σ.: προς πράσινες πηγές ενέργειας) συνέχεια μας αιφνιδιάζει και μας βρίσκει, ενδεχομένως, στην ανάγκη να προσαρμοστούμε σε στιγμιαίες ή προσωρινές ασυμμετρίες, όπως αυτές που παρατηρούμε σήμερα στην αγορά του φυσικού αερίου».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εικόνα των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος και των τιμών φυσικού αερίου συντηρεί τον έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στην ανάσχεση των παρενεργειών για τους καταναλωτές, τη στιγμή που έχουν αρχίσει να φτάνουν «φουσκωμένοι» λογαριασμοί, οι οποίοι δημιουργούν έντονη δυσαρέσκεια στους παραλήπτες τους.
Αν και τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δηλώσεις που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο «δοσοποίησης» των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου (μέτρο που πράγματι περιλαμβάνεται στην περίφημη εργαλειοθήκη της Κομισιόν), αρμόδιες πηγές εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την προοπτική χρησιμοποίησης αυτού του εργαλείου στην Ελλάδα, χωρίς να ενταθούν οι πιέσεις στη ρευστότητα των εταιρειών προμήθειας και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η εν εξελίξει προσπάθεια της ΔΕΗ να μειώσει το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων χρεών της.
Στο προσκήνιο βρίσκεται, πάντως, η περαιτέρω στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εξαγγελία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την εκ νέου ενεργοποίηση του μέτρου της επανασύνδεσης ευάλωτων νοικοκυριών, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Μεταρρύθμιση
Προβληματισμός όμως υπάρχει και από την πλευρά της αγοράς, γι’ αυτό και εκπρόσωποι της βιομηχανίας -και όχι μόνο- άνοιξαν τις προηγούμενες ημέρες τη συζήτηση περί μεταρρύθμισης της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής να καθορίζεται από το μέσο κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Την ίδια στιγμή, ο κλάδος προμήθειας περιμένει τις Υπουργικές Αποφάσεις για την ανακατανομή των πόρων από τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων (ώστε να αρχίσει να «προικοδοτείται» το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) και -κυρίως- την απόφαση για την εξειδίκευση του μέτρου της επιδότησης ρεύματος προς τους καταναλωτές που συνδέονται στη χαμηλή τάση (0,03 ευρώ/ΚWh για τον Σεπτέμβριο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης και 0,06 ευρώ/KWh για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου). Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, το μέτρο αφορά 7.600.000 παροχές, εκ των οποίων 555.000 είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και θα λάβουν υψηλότερη επιδότηση που ανέρχεται σε 0,08 ευρώ/KWh. Στο πλαίσιο αυτό, οι προμηθευτές αναμένεται να αποστείλουν τις επόμενες ημέρες στον ΔΕΔΔΗΕ, στη ΡΑΕ, στον ΔΑΠΕΕΠ και στο ΥΠΕΝ αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των πελατών χαμηλής τάσης που ήταν συμβεβλημένοι με αυτούς την 31η Αυγούστου 2021 και εμπίπτουν στο πεδίο της επιδότησης (αριθμός πελατών χαμηλής τάσης με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας), τον αριθμό εξ αυτών που είναι δικαιούχοι των ειδικών τιμολογίων (ΚΟΤ Α, ΚΟΤ Β) καθώς και τα εκτιμώμενα ποσά προς επιδότηση ανά κατηγορία πελατών χαμηλής τάσης, με βάση την αντίστοιχη κατανάλωση των παροχών αυτών κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.
Πλήττονται οι επιχειρήσεις
Επτά στους δέκα CEOs θεωρούν ότι η άνοδος του ενεργειακού κόστους θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ έξι στους δέκα πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα απειληθεί από τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) διαμορφώθηκε στις 188 μονάδες στο γ’ τρίμηνο του 2021, όπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP.