Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2007 14:42

ΕΤΕ: Παρουσίαση του τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου 2007-2009

Περαιτέρω μεγέθυνση του δικτύου της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με οργανική ανάπτυξη και εξαγορές μικρού μεγέθους στις χώρες όπου ήδη διαθέτει παρουσία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, σε συνέντευξη Τύπου πριν την παρουσίαση του τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου της τράπεζας για την χρονική περίοδο 2007-2009 σε ξένους θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο.

Ειδικότερα, στόχος της Εθνικής είναι η αύξηση του δικτύου καταστημάτων της σε Ελλάδα και εξωτερικό από 1.400 που είναι σήμερα, σε άνω των 2.000 μέχρι το 2009, με αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού από 26.000 περίπου που είναι σήμερα στον τραπεζικό τομέα, σε 33.000 εργαζόμενους. Στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ.Αράπογλου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα δεν προβλέπει εθελούσια έξοδο προσωπικού και ο αριθμός των προσλήψεων θα γίνεται με βάση των αριθμό των αποχορούντων από την τράπεζα και με αντιστοιχία ένα νέο υπάλληλο για κάθε δύο - τρεις που αποχωρούν.

Ερωτηθείς εάν αποκλείει την πραγματοποίηση μιας μεγάλης εξαγοράς από πλευράς της Εθνικής, ο κ.Αράπογλου τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, καθώς βασική προτεραιότητα είναι η ενσωμάτωση όσων εξαγορών πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «εξαιρέσεις έχει πάντα η ζωή».

Τόνισε επίσης ότι η Εθνική δεν είναι διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να καταβάλει ποσά που ξεπερνούν κατά πολύ την λογιστική αξία μιας τράπεζας, προκειμένου να πραγματοποιήσει εξαγορές σε νέες αγορές, όπως κάνουν άλλες τράπεζες.

Ο επικεφαλής της Εθνικής, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν θα επιστραφεί κεφάλαιο στους μετόχους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος έχει διατεθεί για την αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας, ενώ ανακοίνωσε ότι οι θυγατρικές της, ΑΓΕΤ και Γενικών Αποθηκών, προορίζονται για πώληση, όταν βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία.

Ο κ.Αράπογλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημαντική συνεισφορά της θυγατρικής της Finansbank στην Τουρκία, τονίζοντας ότι στην επόμενη τριετία αναμένεται να συνεχίσει την δυναμική της ανάπτυξη αυξάνοντας τα έσοδα με μέση ετήσια αύξηση 25% και κερδοφορία 28%, συνεισφέροντας το 30% στα συνολικά κέρδη του Ομίλου, αλλά και προωθώντας την εξάπλωση του δικτύου της σε 550 καταστήματα από 309 σήμερα. Για 135 μέρες χρήσης του 2006, μετά την εξαγορά, ο όμιλος κατέγραψε κέρδη 90 εκατ. ευρώ από την Finansbank, αναλογούντα στο 56% της συμμετοχής του. Το 55% των κερδών θα προέρχεται από την Ελλάδα και το 14% από τη ΝΑ Ευρώπη.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΤΕ προβλέπει υπερδιπλασιασμό κερδών μέχρι το 2009 και ετήσια αύξηση για το διάστημα 2007 - 2009 περίπου 22%. Ο κ. Αράπογλου επισήμανε ότι το νέο επιχειρησιακό σχέδιο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και δεν προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οσον αφορά την πορεία δανείων της Εθνικής στην Ελλάδα, προβλέπεται ότι θα αναπτύσσονται με ρυθμό 17% κατά μέσο όρο, στην Τουρκία με 30% και στην ΝΑ Ευρώπη με 35%.

Αύξηση εσόδων

Κύριοι μοχλοί αύξησης εσόδων στην Ελλάδα θα είναι ο ευρύτερος τομέας της λιανικής τραπεζικής αλλά και αυτός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Όπως εκτιμάται, η αύξηση των μεγεθών σε αυτούς τους τομείς αναμένεται να υπερκαλύψει την επίπτωση από τη σύγκλιση των επιτοκιακών περιθωρίων. Επιπρόσθετα, η ΕΤΕ θα επικεντρωθεί στον τομέα Διαχείρισης Διαθεσίμων Πελατείας (Asset Management) μέσω ενός βελτιωμένου μοντέλου εξυπηρέτησης πελατών και εκμεταλλευόμενη το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο διείσδυσης επενδυτικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (12% στην Ελλάδα σε σχέση με 68% στην ευρωζώνη). Τέλος, στην Ελλάδα, η ΕΤΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση της θέσης της στις ασφαλιστικές εργασίες μέσω του δικτύου της (bancassurance). Αναμένεται το 55% των κερδών του Ομίλου να προέρχονται από την Ελληνική αγορά.

Λειτουργική αποτελεσματικότητα

Στην Ελλάδα, η μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας του Ομίλου, η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και η εισαγωγή βέλτιστων διαδικασιών ώστε ο δείκτης αποτελεσματικότητας να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο παραμένουν προτεραιότητες για τον Όμιλο. Στη ΝΑ Ευρώπη -προστίθεται- η δυναμική οργανική ανάπτυξη θα συνοδεύεται από αύξηση λειτουργικών εξόδων η οποία όμως θα υπερκαλύπτεται από την αύξηση των αντίστοιχων εσόδων.

Εκμετάλλευση συνεργιών

Στο τέλος της τριετίας, τα οφέλη του Ομίλου από συνέργιες αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου €140-160 εκατ.

Οι κύριοι στόχοι του Ομίλου ΕΤΕ για την περίοδο 2007-2009

Όπως αναφέρεται, οι εγχώριες χορηγήσεις αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό άνω του 17% ετησίως και με διπλάσιο ρυθμό στην ΝΑ Ευρώπη και στην Τουρκία. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αναμένεται να κινηθεί κοντά στις 400 μονάδες βάσης. Ο δείκτης αποτελεσματικότητας αναμένεται να πέσει κάτω από 45%. Έσοδα και κερδοφορία αναμένεται να κινηθούν με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 16% και 22% αντίστοιχα, μέχρι και το 2009 με έτος βάσης τις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων το 2007. Ως έτος βάσης χρησιμοποιείται το 2007 για να είναι συγκρίσιμο με το 2009 δεδομένου ότι το 2006 περιλαμβάνονται κέρδη της Finansbank μόνο για 135 μέρες και σε ποσοστό μόλις 56%. Με έτος βάσης 2006 ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν πλασματικά μεγαλύτερος.

Παρά τη δυναμική αύξηση μεγεθών -σημειώνεται- οι διαγραφές παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εφαρμογή πιο αποτελεσματικών πρακτικών ανάκτησης δανείων σε καθυστέρηση και οι νέες υγιείς χρηματοδοτήσεων θα συντελέσουν ώστε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειωθεί και να συγκλίνει με τα ευρωπαϊκά επίπεδα του 3%. Τέλος, το δίκτυο καταστημάτων του Ομίλου θα επεκταθεί σε περίπου 2.000 καταστήματα μέχρι το 2009 (~30% Ελλάδα, ~40% ΝΑ Ευρώπη, ~30% Τουρκία).

Η παρουσίαση του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου για την τριετία 2007- 2009, που πραγματοποιείται από τη διοίκηση της Τράπεζας σήμερα στο Λονδίνο, είναι ήδη διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας www.nbg.gr .

Η μετοχική σύνθεση της ΕTE σήμερα διαμορφώνεται ως εξής: 49,6% Ξένοι Θεσμικοί Επενδυτές, 20% Ιδιώτες Επενδυτές, 13,8% Ασφαλιστικά Ταμεία και ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από το Υπ. Απασχόλησης, 5,7% Ταμεία Συντάξεως και Επικουρικά της Εθνικής και 2,8% Έλληνες Θεσμικοί.

Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων