Καθώς η Big Tech εισχωρεί βαθύτερα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Δύσης, εξετάζουν τη στρατηγική της Κίνας- κάτι που δεν κάνουν πολύ συχνά- για να ελέγξουν τις μεγάλες εταιρείες.
Της Μαρίας Βε
Καθώς η Big Tech εισχωρεί βαθύτερα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Δύσης, εξετάζουν τη στρατηγική της Κίνας- κάτι που δεν κάνουν πολύ συχνά- για να ελέγξουν τις μεγάλες εταιρείες.
Η αυξανόμενη επιφυλακτικότητα στους οικονομικούς κύκλους σχετικά με τα σχέδια των ψηφιακών κολοσσών, ξεκίνησε κυρίως πριν δύο χρόνια, όταν η Facebook ανακοίνωσε ένα κοινό έργο με 25 άλλες εταιρείες, σχετικά με την κυκλοφορία ενός κρυπτονομίσματος (Diem).
Με σχεδόν τρία δισεκατομμύρια χρήστες και τη διαθεσιμότητα του Diem σε όλους, η Facebook θα κατάφερνε να μειώσει την ισχύ των τραπεζών, τουλάχιστον σε σχέση με τα χρήματα.
Μια τέτοια απώλεια του ελέγχου της προσφοράς χρήματος, θα αποδυνάμωνε την ικανότητα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής να σώσουν την οικονομία, ενώ δεν θα κατάφερναν να βοηθήσουν τους πολίτες που θα έβαζαν τα χρήματά τους στο Diem, εάν αυτό κατέρρεε.
Ταυτόχρονα, ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάχρησης της αγοράς.
«Τα μεγάλα δίκτυα της Big Tech, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ταχεία και μεγάλης κλίμακας μετατόπιση», προειδοποιεί ο Αγουστίν Κάρστενς, επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, αναφέροντας ανοιχτά τη Facebook και το Diem. «Αυτό θα μπορούσε να συγκεντρώσει περαιτέρω την ισχύ της αγοράς στα χέρια ολίγων και να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τον θεμιτό ανταγωνισμό και τη διακυβέρνηση δεδομένων», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Το πλεονέκτημα της Κίνας
Σε σχέση με αυτό το θέμα, η Κίνα είναι μπροστά από τη Δύση, εφόσον έχει ήδη προχωρήσει στο να μετριάσει τέτοιου είδους κινδύνους.
Το Πεκίνο έχει αναπτύξει μια νέα στρατηγική (playbook) για να ελέγχει τους δικούς του ψηφιακούς γίγαντες, Tencent και Alipay, οι οποίοι έχουν απορροφήσει περίπου το 94 % των κινεζικών online πληρωμών.
Η εκθετική τους ανάπτυξη μέσα σε λίγα χρόνια, ανάγκασε τις κινεζικές Αρχές να παρέμβουν, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, δεδομένης της απεριόριστης πρόσβασης των εταιρειών στα δεδομένα των καταναλωτών και ενός ρυθμιζόμενου καθεστώτος, αδιανόητου για τις τράπεζες.
Αυτή την ώρα, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, «καλούνται να δημιουργήσουν μια χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών και να τοποθετήσουν όλες τις θυγατρικές που ασχολούνται με τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, κάτω από την ‘ομπρέλα’, βοηθώντας στο διαχωρισμό των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων από τις τεχνολογικές υπηρεσίες», σύμφωνα με τον διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
Η μεγάλη τεχνολογική καταστολή της Κίνας, έγινε πρωτοσέλιδο το 2020, όταν το Πεκίνο εισήγαγε νέους κανόνες για το διαδικτυακό δανεισμό που ανέτρεψαν τα σχέδια της Ant Group, της μητρικής εταιρείας της Alipay, να συγκεντρώσει 37 δισεκατομμύρια δολάρια στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ.
Οι κινεζικές αρχές εισήγαγαν έκτοτε μέτρα περισσοτέρων ελέγχων για τις πληρωμές και έθεσαν κατευθυντήριες γραμμές για να αποτρέψουν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να αναπτύξουν χρηματοδοτικά μονοπώλια, μια εκστρατεία που τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν τονίσει ότι θα αποτρέψει την «άτακτη ανάπτυξη κεφαλαίου».
Οι επιλογές της ΕΕ
Την ίδια ώρα, μεταξύ των χωρών της G7, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να εξετάζουν τις επιλογές τους. Την Τετάρτη, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της G7 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, επανέλαβαν ότι κανένα παγκόσμιο σταθερό Bitcoin- το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που υποστηρίζει το Diem- δεν πρέπει να κυκλοφορήσει πριν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για αυτό.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτό σημαίνει «σχετικές νομικές, κανονιστικές και εποπτικές απαιτήσεις», που θα αντιμετωπιστούν «μέσω κατάλληλου σχεδιασμού και συμμόρφωσης με τα ισχύοντα πρότυπα».
Εντούτοις, το Diem πρόκειται να προσπεράσει αυτά τα εμπόδια φέτος, γεγονός που αναγκάζει τη Δύση να αναζητήσει νέες τεχνικές εποπτείας, που θα ελέγχουν τις δραστηριότητες της Big Tech στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα διασφαλίζουν ότι θα λογοδοτούν για τυχόν παραβάσεις.
Μέχρι στιγμής, η Κομισιόν έχει προτείνει νομοσχέδια που, σε γενικές γραμμές, στοχεύουν στη μονοπωλιακή συμπεριφορά, ενώ οι νομοθέτες της ΕΕ, εξετάζουν εγγυήσεις για τους επενδυτές που αγοράζουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και σταθερά νομίσματα, που περιλαμβάνουν ελέγχους κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δικαιώματα εξαγοράς και απαιτήσεις διαφάνειας.
Ελκυστική η κινεζική προσέγγιση
Η κινεζική προσέγγιση είναι ελκυστική, διότι δίνει τη δυνατότητα να ζητηθούν πληροφορίες και να επιβληθούν πρόστιμα.
Ωστόσο, η επίβλεψη των δραστηριοτήτων της Big Tech στην αγορά, δεν εμποδίζει στο να συγκεντρωθούν όλα τα δεδομένα που αφορούν τους ανθρώπους και να τα χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους.
Σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Klaas Knot, είναι δύσκολο να επιβληθούν πρόστιμα σε μια δραστηριότητα, αλλά μόνο σε μια οντότητα.
Η άποψη του Knot έχει βαρύτητα, καθώς ετοιμάζεται να γίνει ο επόμενος πρόεδρος ενός παγκόσμιου φορέα που εμφανίστηκε μετά την ύφεση του 2008, του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο παρακολουθεί και συνιστά πρότυπα για να διατηρεί την αγορά υπό έλεγχο.
Η Κίνα έχει θέση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), η οποία ήδη αναπτύσσει πρότυπα για παγκόσμια σταθερά νομίσματα όπως το Diem.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 και οι κεντρικές τράπεζες υποστηρίζουν το έργο της FSB, προτρέποντας τον οργανισμό να εξετάσει εάν χρειάζονται αλλαγές στα πρότυπα του σταθερού Bitcoin, ενώ μια αναθεώρηση των συστάσεων της FSB αναμένεται το 2023.
Έως τότε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν χρόνο για να εξετάσουν επιλογές, προκειμένου να εμποδίσουν την Big Tech από το να «καταστρέψει» τη σταθερότητα του συστήματος.
Με πληροφορίες από Politico