Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2007 17:39

Χώρα ιδιοκτητών η Ελλάδα, αν και υπερδιπλασιάστηκαν οι τιμές των κατοικιών

Υπερδιπλασιάστηκαν στο διάστημα 1996-2005 οι τιμές των "μεταχειρισμένων" κατοικιών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ 12 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από άποψη ποσοστού αύξησης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο Νικολά Τουβενίν, σύμβουλος του προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Μεσιτών της Γαλλίας (FNAIM).

Μιλώντας από το βήμα του 2ου διεθνούς συνεδρίου Real Estate στο πλαίσιο της έκθεσης Infacoma, ο κ.Τουβενίν επεσήμανε ότι το ποσοστό αύξησης στην Ελλάδα ανήλθε στο 139%, ενώ αντίστοιχη ήταν η εξέλιξη των τιμών στην Ολλανδία (+135%), τη Γαλλία (+117%) και τη Δανία (+123%).

Ανοδική πορεία ακολούθησε στη δεκαετία 1996-2006 το χρέος των νοικοκυριών από υποθήκες για σπίτια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όπως σημείωσε ο κ.Τουβενίν, επικαλούμενoς στοιχεία, μεταξύ άλλων από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες και τη Eurostat.

Σύμφωνα με τον κ.Τουβενίν, το χρέος από τις υποθήκες στην Ελλάδα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 20% στο διάστημα 1996-2006, φτάνοντας στο 25% από μόλις 5%.

Στο μεταξύ, το ποσοστό των δανειοληπτών ηλικίας 18-25 ετών αυξήθηκε στο 6,5% πέρυσι, από μόλις 0,1% το 2002. Τα "σκήπτρα" διατηρούν πάντως τα άτομα ηλικίας 31-35 ετών, τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια, αν και το ποσοστό τους μειώθηκε σημαντικά στην υπό εξέταση περίοδο (στο 27% από 41,1%).

Ο κ.Τουβενίν ανέφερε ακόμη ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "ήπειρος των ιδιοκτητών", μετά τη ραγδαία ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει η αγορά ακινήτων τα τελευταία δέκα χρόνια. Στο πεδίο αυτό, η Ελλάδα έχει μια πρωτιά, αφού τα τρία τέταρτα των νοικοκυριών διαθέτουν δική τους κατοικία. Η επιθυμία για ιδιόκτητο σπίτι είναι εντονότερη στο νότο της Ευρώπης (σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία).

Πάντως, σύμφωνα με τον εισηγητή, μακροπρόθεσμα δεν αποκλείεται να υπάρξει στην Ευρώπη μείωση της ζήτησης και -κατά συνέπεια- των τιμών, χωρίς όμως να διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια για κάποια κρίση.

AΠΕ-ΜΠΕ