Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 09:17

Market Beat: Τάση από τις διεθνείς αγορές όσο αργεί η εμφάνιση καταλυτικών ειδήσεων

Υπάρχει αβεβαιότητα που καθιστά αναποφάσιστους τους επενδυτές σχετικά με τις κινήσεις τους ως το τέλος της χρονιάς. Διότι ακόμα και μετά τη γνώση των επιδόσεων των εννέα πρώτων μηνών, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να προσδιοριστεί με ακρίβεια το μέλλον της κερδοφορίας των εισηγμένων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένουν παρατηρητές των συναλλαγών. Έτσι υπάρχει σημαντική μείωση των όγκων, ενώ στο επίπεδο των αποτιμήσεων καταγράφεται μια συσσώρευση.  Επιτυγχάνεται ενίοτε με αυξημένη μεταβλητότητα σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες, με όλο και πιο μικρές διακυμάνσεις. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος στην περασμένη εβδομάδα είχε διαμορφωθεί στα 44,4 εκατ. ευρώ από 59,2 την προηγούμενη και των πακέτων στα 5,0 εκατ. από 10,2.

 

  • Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,9% τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι, με τον πιο αδύναμο ρυθμό από το τρίτο τρίμηνο του 2020, καθώς η Κίνα αντιμετώπιζε ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, συμφόρηση εφοδιασμού και σποραδικές εστίες COVID-19 καθώς και από την αυξανόμενη ανησυχία που πυροδότησε ο τομέας των ακινήτων.
  • Αναλυτές της CBA ανέφεραν ότι όσο αυξάνεται η πληθωριστική πίεση, αναμένουν ότι θα αυξηθούν και τα επιτόκια των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας το δολάριο ΗΠΑ, για το οποίο δήλωσαν ότι θα έχει ανοδική πορεία.
  • Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε σήμερα το πρωί κατά 1,28% στα 83,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Brent ήταν 0,85% υψηλότερα στα 85,58 δολάρια το βαρέλι.
  • Το Bitcoin βρισκόταν σήμερα το ξημέρωμα κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στα 62.000 δολάρια δηλαδή όχι μακριά από το ρεκόρ Απριλίου των 64.895 δολαρίων, έχοντας κερδίσει την περασμένη εβδομάδα με τις ελπίδες ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα επιτρέψουν την κυκλοφορία ενός με βάση τα παράγωγα για αυτό το νόμισμα.
  • Οι προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών συγκλίνουν στην υπέρβαση των 900 μονάδων από τον μέσο όρο σύντομα.
  • Υπάρχουν δυο καταλύτες που μπορεί να οδηγήσουν τον ΓΔ σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα. Η S&P θα ανακοινώσει την αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου στις 22 Οκτωβρίου και η MSCI την αναδιάρθρωση του δείκτη Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου.

Υπάρχει αβεβαιότητα που καθιστά αναποφάσιστους τους επενδυτές σχετικά με τις κινήσεις τους ως το τέλος της χρονιάς. Διότι ακόμα και μετά τη γνώση των επιδόσεων των εννέα πρώτων μηνών, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να προσδιοριστεί με ακρίβεια το μέλλον της κερδοφορίας των εισηγμένων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένουν παρατηρητές των συναλλαγών. Έτσι υπάρχει σημαντική μείωση των όγκων, ενώ στο επίπεδο των αποτιμήσεων καταγράφεται μια συσσώρευση.  Επιτυγχάνεται ενίοτε με αυξημένη μεταβλητότητα σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες, με όλο και πιο μικρές διακυμάνσεις. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος στην περασμένη εβδομάδα είχε διαμορφωθεί στα 44,4 εκατ. ευρώ από 59,2 την προηγούμενη και των πακέτων στα 5,0 εκατ. από 10,2. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου έφερε στον μέσο όρο άνοδο 0,24%, στον Οκτώβριο κερδίζει +3,40% με απόδοση έτους +10,60%. Ο  FTSE25 ενισχύθηκε κατά +0,29%, τον Οκτώβριο ενισχύεται κατά +3,27%  και στο 2021 κερδίζει +11,84%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,80%, τον Οκτώβριο έχει άνοδο +3,10% και αποδίδει στο 2021 +29,08%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέβηκε στα 64,137 από 63,876 δις ευρώ την Παρασκευή 15/10.

Αν η συσσώρευση ερμηνευθεί ως ένδειξη αναποφασιστικότητας, σχετικά με την τάση που θα άξιζε να αποκτήσουν οι αποτιμήσεις στο ταμπλό, τότε την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές φάνηκε πως δεν έχουν αποφασίσει για μια μεγάλη ομάδα από τις μετοχές του FTSE25. Με μεταβολές κοντά σε αυτές των βασικών δεικτών  ήτοι από 0,00% ως +0,40% συναντάμε αλφαβητικά τις ΑΔΜΗΕ 0,00%, ΕΛΧΑ 0,00%, ΕΧΑΕ +0,27%, ΟΛΠ +0,21%, ΟΠΑΠ 0,0%, ΠΕΙΡ +0,21% και ΤΕΝΕΡΓ +0,17% δηλαδή επτά, που είναι ασυνήθιστο πλήθος μετοχών σε αναζήτηση τάσης για τον πρώτο μήνα του τελευταίου τριμήνου. Παράλληλα δεν ήταν όλες οι Τράπεζες που πρωταγωνίστησαν στις αποδόσεις τη βδομάδα εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου στα παράγωγα και το βάρος της αντίστασης στις πιέσεις σήκωσε, εκτός της ΕΥΡΩΒ, η ΕΕΕ. Αφήνοντας χώρο για άνοδο σε άλλες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης την τρέχουσα εβδομάδα.

Η συσσώρευση, σύμφωνα με αρκετούς εγχώριους αναλυτές, δεν θα συνεχιστεί. Με αποτέλεσμα την εμφάνιση ανοδικής ή καθοδικής τάσης με αποκρυσταλλωμένα χαρακτηριστικά. Ενώ υπάρχει και η ομάδα εκείνων που θεωρούν πιθανή τη συνέχειά της.  Η Leon Depolas Sec. εκτιμά: “Περισσότερο ανιχνευτικά κινήθηκε ο ΓΔΧΑ, ο οποίος ενδεχομένως να προσπαθήσει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Απέχουμε μόνο μερικές μέρες μέχρι τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου με τον Μυτιληναίο, εκ της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, να ανοίγει την αυλαία στις 26 Οκτωβρίου (σύμφωνα με το τελευταίο οικονομικό ημερολόγιο) και είναι ιδιαίτερα πιθανό να μην αλλάξει ουσιαστικά το εκτιμώμενο εύρος τιμών (900 - 820 μονάδες) της περιόδου μέχρι τότε. Δεδομένη η διατήρηση της μεταβλητότητας σε υψηλά επίπεδα”. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε: “Το επιτόπιο τροχάδην χαρακτηρίζει τις τελευταίες άνευρες συνεδριάσεις, με τον ΓΔ να μην οδηγείται σε ανοδική, ή καθοδική κατεύθυνση. Η ανοδική κίνηση των δεικτών στη Wall Street, με καταλύτη τα θετικά αποτελέσματα των Τραπεζών για το 3ο τρίμηνο, είναι πιθανό να αποτελέσει οδηγό για ανάλογες κινήσεις στις Ευρωπαϊκές Αγορές και κατ’ επέκταση και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο”.

Η δυναμική στην τελευταία συνεδρίαση, με το ξέσπασμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης των σειρών Οκτωβρίου στα παράγωγα, έδειξε πως η πορεία προς τις 900 μονάδες είναι πιθανότερη. Μπροστά μας έχουμε την αξιολόγηση από την αυστηρή S&P του ελληνικού αξιόχρεου. Αλλά και την προεξόφληση των αλλαγών που αφορούν ελληνικές μετοχές ως προς τη συμμετοχή τους σε δείκτες που παρακολουθούν οι θεσμικοί επενδυτές.

Εκτιμούμε πως θα εμφανιστεί εντονότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον και οι τράπεζες θα γίνουν ο μόνιμος δεξιός ψάλτης των συνεδριάσεων που θα ακολουθήσουν ως το φινάλε της. Ο πρώτο μήνας του τελευταίου τρίμηνου θα είναι ανοδικός αν οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ την Τρίτη, ικανοποιήσουν την επενδυτική κοινότητα. Για την ώρα πολλοί υποστηρίζουν πως η υποχώρηση του μέσου τζίρου στην τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου οφείλεται σε ένα ποσοστό στη διακράτηση κεφαλαίων για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή στην ΑΜΚ.

Από τις 20 Οκτωβρίου οι μετοχές του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το προμέρισμα χρήσης, ύψους 10 λεπτών ανά μετοχή. Οι Μέτοχοι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ χρηματικής διανομής, ή μετοχών (scrip dividend) σε τιμή που θα διαμορφωθεί με βάση την σταθμισμένη τιμή διαπραγμάτευσης μεταξύ 22 και 29 Οκτωβρίου.

Από την ερχόμενη Τετάρτη έως και την Πέμπτη, θα διεξαχθεί ψηφιακά το 4ο Συνέδριο Εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης, υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ, με την συμμέτοχή 12 Εταιρειών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζουν οι άξονες προβληματισμού των αγορών

Καθώς η ανησυχία για την επίδραση της πανδημίας υποχωρεί, μεγαλώνει ταυτόχρονα η αγωνία για την διάρκεια και τις πιθανές επιπλοκές που θα επιφέρουν στην παγκόσμια ανάπτυξη οι πληθωριστικές πιέσεις. Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρέθηκαν οι οικονομίες της Κίνας και της Κεντρικής Ευρώπης και το κεντρικό ερώτημα σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη είναι, αν οι αυξήσεις των τιμών θα τροφοδοτήσουν νέους κύκλους πληθωριστικών πιέσεων.  Ο διογκούμενος πληθωρισμός προκαλεί άγχος σε όλο τον επενδυτικό κόσμο, καθώς η αύξηση της ζήτησης, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω του Covid-19, ήρθε αντιμέτωπη με εμπόδια στην προσφορά και αυξανόμενες τιμές ενέργειας και πρώτων υλών. Οι πολύ έντονες, εδώ και χρόνια, αυξήσεις τιμών καταναλωτή σε πολλές χώρες, έχουν προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις από τις κεντρικές τράπεζες. Πάνω από δώδεκα έχουν αυξήσει τα επιτόκια, αλλά δεν είναι ανάμεσά τους οι μεγαλύτερες και πλέον βαρύνουσες για την παγκόσμια οικονομία: η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο νέος κυρίαρχος  κίνδυνος

Οι διαφορετικές για την ώρα αντιδράσεις των Κεντρικών Τραπεζών αντικατοπτρίζουν τις διαφορές στις απόψεις σχετικά με το αν η αύξηση των τιμών θα τροφοδοτήσει περαιτέρω κύκλους πληθωριστικών πιέσεων ή, αντ 'αυτού, θα αποδειχθεί προσωρινή με πιθανότερο η παγκόσμια ανάπτυξη να την ξεπεράσει. Το ποια άποψη είναι σωστή, θα καθορίσει σημαντικά τη διαμόρφωση της τροχιάς της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού που επηρεάζουν την παραγωγή και τη μεταφορά αγαθών παρέμειναν βασικό θέμα αυτήν την εβδομάδα. Ταυτόχρονα, το πετρέλαιο συνεχίζει να ανεβαίνει σταθερά και οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές, αλλά είναι επίσης πολύ πιο ασταθείς υπό το φως της πρόσφατης ροής ειδήσεων, σχετικά με πιθανή πρόσθετη προσφορά από τη Ρωσία. Η μέτρηση του πληθωρισμού, την εβδομάδα που πέρασε, στην έξοδο των εργοστασίων της Κίνας τον Σεπτέμβριο, έφτασε σε διψήφιο αριθμό (10,7% ετησίως) για πρώτη φορά από το 2008, αντανακλώντας τις υψηλές τιμές των βασικών προϊόντων παγκόσμια, αν και ο πληθωρισμός στις τιμές καταναλωτών  παρέμεινε υποτονικός (0,7% ετησίως).

Τα στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο ήταν γενικά όπως αναμενόταν, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται ελαφρώς, στο 5,4% ετησίως και ο δομικός ήταν σταθερός στο 4,0% ετησίως, αλλά περιλάμβανε μηνιαία κέρδη για ενοίκια κατοικιών, κάτι που συνήθως αποτελεί ένδειξη επιτάχυνσης του υποκείμενου πληθωρισμού. Προς το παρόν, αυτό αντισταθμίστηκε από την αδυναμία σε διάφορες κατηγορίες του τομέα των υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων και των ξενοδοχείων), οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στους κινδύνους της μόλυνσης από COVID. Αλλά με τη μείωση των λοιμώξεων της Delta, αυτή η αντιστάθμιση θα μπορούσε να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, ωθώντας ξανά τον δομικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή υψηλότερα.

Τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας έφεραν επίσης κάποια ενθαρρυντικά σημάδια, ότι τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς ενδέχεται να μειώνονται σταδιακά, συμπεριλαμβανομένου του βασικού τομέα της ναυτιλίας και των αποθηκών, υποδηλώνοντας ότι η αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών ενδέχεται τελικά να πλησιάζει το ζενίθ της. Από την Barclays προβλέπουν ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός θα μειωθεί ξανά στο 1,9% ετησίως και ο δομικός στο  2,2% ετησίως το 2022, αλλά οι κίνδυνοι από τις πληθωριστικές πιέσεις βρίσκονται ακόμα σε φάση διόγκωσης. Την τρέχουσα εβδομάδα, στο επίκεντρο θα είναι η μέτρηση του πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο, ενώ τα τελικά στοιχεία του Εναρμονισμένου ΔΤΚ της ευρωζώνης θα προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πιέσεις των τιμών στις διάφορες κατηγορίες.

Οι παγκόσμιοι Οργανισμοί ανησυχούν

Στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας το κύριο μέλημα ήταν τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επικεντρώθηκαν περισσότερο στη διαχείριση των επόμενων φάσεων της οικονομικής ανάκαμψης μετά από μια πρωτοφανή δημοσιονομική στήριξη και άλλα πολυμερή ζητήματα, όπως η εφαρμογή μιας συμφωνίας για την ανανέωση της φορολογίας των επιχειρήσεων παγκόσμια. Έτσι άφησαν σε δεύτερη μοίρα το διευρυνόμενο χάσμα στους εμβολιασμούς για τον COVID-19 και τα αυξανόμενα προβλήματα του χρέους για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αν και οι αξιωματούχοι ειδοποίησαν ότι εντοπίζουν ως αυξανόμενο χρηματοοικονομικό και οικονομικό κίνδυνο την διεύρυνση της απόκλισης μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σε ένα από τα φόρουμ του ΔΝΤ, ότι ο πλανήτης  υστερεί έναντι του στόχου για την ανοσοποίηση του 40% του πληθυσμού παγκόσμια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και επέκρινε τις πλούσιες χώρες για την έγκριση τρίτων αναμνηστικών δόσεων, όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον κόσμο έχει δεν έχει λάβει ακόμη μία δόση εμβολίου. Το ΔΝΤ είπε ότι ένα «μεγάλο χάσμα εμβολίων» κρατούσε τις αναπτυσσόμενες χώρες σε χαμηλή ανάπτυξη καθώς παλεύουν με τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Αυτό, μαζί με τα εμπόδια στην αλυσίδα εφοδιασμού, τις ελλείψεις ημιαγωγών και τις αυξανόμενες πιέσεις των τιμών στις προηγμένες οικονομίες, ώθησαν το ΔΝΤ να μειώσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2021.

Οι Τράπεζες στο τιμόνι

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι μετοχές σημείωσαν παγκόσμια άνοδο την Παρασκευή στην καλύτερη τους ημέρα σε πέντε μήνες, καθώς οι ισχυρές αναφορές των εταιρικών κερδών των ΗΠΑ τροφοδότησαν την αισιοδοξία για την οικονομία, αν και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου σε βάθος τριών ετών κράτησαν ζωντανούς τους κινδύνους από τον πληθωρισμό και αύξησαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ήταν η τελευταία αυτή τη βδομάδα από τις μεγάλες στη Wall Street που ξεπέρασε  τις προσδοκίες της αγοράς, όταν ανέφερε αύξηση 66% στα κέρδη του τρίτου τριμήνου, χάρη με ένα κύμα με διαστάσεις ιστορικού ρεκόρ της επενδυτικής τραπεζικής δραστηριότητας.

Οι τράπεζες της Wall Street ήταν μεταξύ των πλέον ευεργετημένων από την άνθηση των συναλλαγών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά  την εποχή της πανδημίας, που τροφοδοτήθηκε από τη μαζική έγχυση μετρητών της Federal Reserve στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η στρατηγική σχεδιάστηκε για να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες και άλλοι δανειολήπτες είχαν επαρκή πρόσβαση σε κεφάλαια. Το πέτυχε, αλλά οδήγησε επίσης σε πρωτοφανή επίπεδα ρευστότητας, βοηθώντας τους συναλλασσόμενους σε αγορές μετοχών και ομολόγων να απολαύσουν την πιο κερδοφόρα περίοδο τους από την οικονομική κρίση 2007-09.

Οι πέντε κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street ήτοι οι JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley και Citigroup εμφάνισαν 51 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον έσοδα από χρηματιστηριακές συναλλαγές πέρυσι και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τρίμηνα της εποχής προ της εμφανίσεως του Covbid-19, σύμφωνα με τις αναφορές των εταιρικών κερδών τους. Τώρα που πλησιάζει την ώρα να ξεκινήσει ο τερματισμός στις αγορές περιουσιακών στοιχείων της Fed, οι τράπεζες πρόκειται να κερδίσουν ξανά, καθώς η αυξημένη αστάθεια ενθαρρύνει τους πελάτες να αγοράζουν και να πωλούν περισσότερες μετοχές και ομόλογα, λένε αναλυτές, επενδυτές και τραπεζικά στελέχη.

Οι τράπεζες έχουν ήδη επωφεληθεί από την αυξημένη μεταβλητότητα μετά τα σχόλια του Πάουελ στα τέλη Σεπτεμβρίου, που οδήγησαν σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και πτώση των αγορών μετοχών. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των όγκων συναλλαγών στο τέλος του τρίτου τριμήνου και την έναρξη του τέταρτου τριμήνου. Είναι πιθανό να δούμε περιόδους αστάθειας που σχετίζονται με την μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης. Δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Sharon Yeshaya. Ο αναλυτής της JMP Securities, Devin Ryan παρατήρησε : "Το ιδανικό σημείο είναι όταν υπάρχει κάποια μεταβλητότητα αλλά δεν λαμβάνει διαστάσεις ικανές να διαταράξουν την ευρύτερη κεφαλαιαγορά. Η  μεταβλητότητα άλλωστε συνέβαλε σημαντικά στα υγιή αποτελέσματα από τον τομέα των συναλλαγών τον τελευταίο χρόνο".

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, μόνο ένας εκ των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε απώλειες. Ο S&P500 κέρδισε +1,82%, τον Οκτώβριο +3,80% και στο 2021 αποδίδει +18,95%. Ο Dow ανέβηκε κατά +1,58%, στον μήνα +4,29%, με επίδοση +15,32% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +2,16%, τον Οκτώβριο +4,08% με επίδοση στο 2021 +19,15%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με κέρδη +1,46%, στον μήνα κερδίζει +2,78%, στο 2021 +14,72%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +2,18%, τον Οκτώβριο αποδίδει +3,11%, στο 2021 +15,59%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +1,95% στη βδομάδα, ενώ στο έτος κερδίζει +11,97%. Ο DAX  πρόσθεσε +2,51%, και στο έτος αποδίδει +13,62%, ο CAC με μεταβολή +2,55%, στο 2021 κερδίζει +21,19%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας με άνοδο +0,47%, στο έτος αποδίδει +11,44%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε κατά +1,68%, τον με ετήσια επίδοση +19,14%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με άνοδο +2,65%, διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή +17,63%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε +1,61%, εμφανίζοντας επίδοση έτους -3,67%, όταν ο IPC του Μεξικού είχε μεταβολή +3,25%, ενώ στο 2021 αποδίδει +19,81%. Ο χρυσός με άνοδο +0,62%, βρέθηκε στα 1768,10 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -7,02%. Ενισχύθηκε κατά +3,86%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 82,66 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +70,71%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,64%, έχει απόδοση στο 2021 +5,92%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε κατά +1,99%, ενώ το 2021 αποδίδει +4,93%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +2,08% και στο έτος κερδίζει +28,07%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +1,99%, και στο έτος χάνει -6,98%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,55% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη  +2,86% στο 2021.

Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου των Εισηγμένων Εταιρειών στις ΗΠΑ θα κρατήσουν το ενδιαφέρον της Επενδυτικής Κοινότητας ακμαίο, καθώς πληθαίνουν οι κλάδοι που θα δώσουν εικόνα του εννεάμηνου τους και κυρίως κάποιες ενδείξεις για την προοπτική που αναμένουν στο δ’ τρίμηνο.

Στις κυριότερες από αυτές επισημαίνουμε στις 19/10: Philip Morris, Johnson & Johnson, P&G, Netflix, 20/10: Verizon, IBM, Tesla, 21/10: AT&T, Intel, Snap 22/10: American Express.

Επισημαίνεται ακόμα ότι σε επίπεδο μακροοικονομικών ανακοινώσεων, οι Αγορές αναμένουν την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Σεπτέμβριο την προσεχή Τετάρτη 20 Οκτωβρίου.

ΧΑ

Εβδομάδα εκπνοής με καλοκαιρινούς τζίρους και οριακές μεταβολές

Στην τρίτη  εβδομάδα  του μήνα όπου είχαμε και την εκπνοή των σειρών Οκτωβρίου στα παράγωγα, με συνεδριάσεις χαμηλών όγκων και τόνων, ο μέσος όρος και ο δείκτης των blue chip, όπου κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί, ενισχύθηκαν οριακά. Ενώ σημαντικές αποδόσεις εμφανίστηκαν στα διεθνή χρηματιστήρια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η εβδομαδιαία μεταβολή του πανευρωπαϊκού EuroStoxx 600 ήταν +2,65%. Η απουσία ειδήσεων που θα ήταν ικανές να ενεργοποιήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, έδωσε την ευκαιρία να επικρατήσει πάλι συσσώρευση. Έγινε όμως, σε στενότερο εύρος τιμών και με χαμηλότερους όγκους. Έτσι διαπιστώθηκε ότι η Αθήνα συνεχίζει να αυτονομείται από τις ξένες αγορές σε ανοδική κίνηση, αλλά ακολουθεί πρόθυμα όταν συμβαίνει το αντίθετο.

 Η αγορά μετά την κορύφωση του Αυγούστου υποχωρούσε σταθερά ως την προτελευταία σύνοδο του Σεπτεμβρίου και την πρώτη του Οκτωβρίου. Αυτές ήταν οι μέρες στις οποίες ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ πέρασε κάτω από τις 855 μονάδες. Τότε ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών ήταν κοντά στις 858 και τα κλεισίματα έγιναν ψηλότερα από αυτό το επίπεδο. Αυτό, το προσωρινό έστω πέρασμα κάτω από τον ΚΜΟ200, λειτούργησε ως  συναγερμός αφύπνισης και με τις έξη πρώτες συνεδριάσεις  του μήνα, η αγορά στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας  βρέθηκε στις 892,60 μονάδες.  Η εβδομάδα που ακολουθεί θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό το πρόσημο της μεταβολής του Οκτωβρίου.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές με σταθερή διάθεση φυγής από το ρίσκο διαμόρφωσαν μια καθαρά πτωτική δυναμική και ο ΓΔ, με μεταβολή -0,96% οδηγήθηκε 884,05 από 892,60 μονάδες. Ο Τραπεζικός Δείκτης με πτώση -0,37% οδηγήθηκε στις 560,97 χωρίς να περάσει ουσιαστικά κάτω από τις 561 που ήταν σημαντικό επίπεδο στήριξης. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,85% στις 2139,09 από 2157,41 μονάδες την προηγούμενη, ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -1,58%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 35,137 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,649 εκατ. Την Τρίτη μπορεί να εμφανίστηκε το χαμηλό στη βδομάδα που ήταν οι 879,60 μονάδες αλλά η αγορά στο τέλος επέστρεψε πάνω από τις 890 μονάδες. Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 890,61 μονάδες με μεταβολή +0,74%. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,75% στις 2155,16 μονάδες στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε οριακή άνοδο +0,07%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 49,763 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,345 εκατ.

Η σύνοδος της Τετάρτης αφαίρεσε ακριβώς τα κέρδη της προηγούμενης, με ανεξάρτητη τάση έναντι των διεθνών αγορών. Ο ΓΔ έκλεισε στις 884,11 με μεταβολή -0,73%, με τον ΔΤΡ, καταλήγοντας στις 553,23 μονάδες, να έχει πτώση -1,65%. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,91% στις 2135,63 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε οριακή πτώση -0,20%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 46,736 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 10,059 εκατ. Την Πέμπτη, η επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο στα διεθνή χρηματιστήρια προκάλεσε άλματα των βασικών δεικτών. Αλλά στην Αθήνα, με κεντρική υποστήριξη από τις Τράπεζες, ο ΓΔ με πολύ χαμηλό τζίρο, και χωρίς υπολογίσιμης αξίας πακέτα, με μεταβολή +0,51% σκαρφάλωσε στις 888,59 μονάδες. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,60% στις 2148,53, ενώ ο FTSEΜ είχε οριακή άνοδο  +0,06%. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 28,938 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 316.200 ευρώ.

Την Παρασκευή τις συναλλαγές σφράγισε η άνοδος κατά +2,30% του ΔΤΡ που κατέληξε στις 570,35 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης με μεταβολή +0,69% έκλεισε στις 894,74 μονάδες. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,70% στις 2163,62, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο  +0,86%.  Ο συνολικός τζίρος ανέβηκε στα 61,488 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 3,505 εκατ. με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος τζίρος στην εβδομάδα να διαμορφωθεί στα 44,4 εκατ. ευρώ από 59,2 την προηγούμενη και των πακέτων στα 5,0 εκατ. από 10,2. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέβηκε στα 64,137 από 63,876 δις ευρώ την Παρασκευή 15/10.

Η εικόνα των blue chip

Αν η συσσώρευση ερμηνευθεί ως ένδειξη αναποφασιστικότητας σχετικά με την τάση που θα άξιζε να αποκτήσουν οι αποτιμήσεις στο ταμπλό τότε την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές φάνηκε πως δεν έχουν αποφασίσει για μια μεγάλη ομάδα από τις μετοχές του FTSE25. Με μεταβολές κοντά σε αυτές των βασικών δεικτών  ήτοι από 0,00% ως +0,40% συναντάμε αλφαβητικά τις ΑΔΜΗΕ 0,00%, ΕΛΧΑ 0,00%, ΕΧΑΕ +0,27%, ΟΛΠ +0,21%, ΟΠΑΠ 0,0%, ΠΕΙΡ +0,21% και ΤΕΝΕΡΓ +0,17% δηλαδή επτά που είναι ασυνήθιστο πλήθος μετοχών σε αναζήτηση τάσης για τον πρώτο μήνα του τελευταίου τριμήνου. Θετικό είναι πως το πλήθος των καθοδικών με υπολογίσιμες απώλειες είναι σχετικά μικρό. Με πρώτη την ΜΠΕΛΑ στο -5,16%, ΟΤΕ -2,95%, ΑΡΑΙΓ -2,10%, ΒΙΟ -2,08%, ΕΥΔΑΠ -1,17% και με απώλειες τις τάξης του -0,5% έχουμε τις ΕΤΕ ΛΑΜΔΑ ΜΥΤΙΛ. Με επιδόσεις στη βδομάδα σαφώς καλύτερες των δεικτών εντοπίζονται επτά οι ΕΛΛΑΚΩΡ +6,61%, ΕΕΕ +4,02%, ΕΥΡΩΒ +3,40%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,29%, ΔΕΗ +1,47%, ΤΙΤC +1,34%, ΣΑΡ +1,25%. Με κέρδη αλλά κάτω του +1% έκλεισαν τη βδομάδα οι ΑΛΦΑ +0,89%, ΕΛΠΕ +0,82% και ΜΟΗ +0,62%. Δεν ήταν όλες οι Τράπεζες που πρωταγωνίστησαν στις αποδόσεις τη βδομάδα εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου στα παράγωγα και το βάρος της αντίστασης στις πιέσεις σήκωσε εκτός της ΕΥΡΩΒ η ΕΕΕ αφήνοντας χώρο για άνοδο σε άλλες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης την τρέχουσα εβδομάδα.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με διατήρηση long στοιχημάτων ξεκινούν οι σειρές Νοεμβρίου

Με σχετική αισιοδοξία στα στοιχήματα των traders ξεκινά η νέα κυρίαρχη σειρά στα παράγωγα με βάση την τιμή των ΣΜΕ ενώ δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στις τιμές εξάσκησης των options του FTSE25. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε θετικό πεδίο από το άνοιγμα ως το τέλος. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 7,35 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 15,09 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2163,63 μονάδες, ήρθε στις 17:10. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:00 και ήταν οι 2149,07 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2163,62 από 2148,53 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,70% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 13,018 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 15/10.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 1112 από 1407 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2164,50 μονάδες, κατώτερο τις 2142,00 και τελευταίες πράξεις στις 2163,50 από 2153,00, με κλείσιμο στις 2164,75 από 2149,75 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3015 από 2485. Διακινήθηκε 1 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να παραμείνουν 48 οι ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι διατηρήθηκαν σχετικά ψηλά. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Νοεμβρίου διακινήθηκαν 56 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου δεν εμφανίστηκε όγκος. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 110 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης επισημαίνει: Η πολιορκία του επιπέδου στις 896 μονάδες συνεχίζεται, με την Αγορά να μην θέλει να σηκώσει τζίρους όσο δεν κατοχυρώνεται. Αντίστοιχα το σημαντικό ‘make or break’, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, στον FTSE25 είναι το 2170. Το Χ.Α. συνεχίζει να αυτονομείται από τους Ξένους σε ανοδική κίνηση, αλλά ακολουθεί πρόθυμα όταν συμβαίνει το αντίθετο. Η Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ σίγουρα παίζει ρόλο, περισσότερο στην ρευστότητα της Αγοράς.

Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι ο ΓΔ, τα τελευταία 3 χρόνια, το επίπεδο 900 - 950 δεν έχει καταφέρει να το κατοχυρώσει, μιας και σε “μεγάλη εικόνα”, είναι σε διαφορετική φάση από τους Ξένους που έχουν καταγράψει πολλαπλά ιστορικά υψηλά, με βασικό “υπαίτιο” τον Τραπεζικό κλάδο, που προσπαθεί να “αναστηθεί”, μετά από χρόνια προβλημάτων. Κλάδος που επηρεάζει σημαντικά τόσο το Χρηματιστήριο, όσο και την Οικονομία, γενικότερα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 571,00 από 558,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 9 από 8.

Ο  κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε με θετικό πρόσημο μόνιμα. Ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 569,32 μονάδες (+2,11%). Στις 17:00 τον άφησαν στις 568,96 (+2,05%) και με τις παρεμβάσεις των θεσμικών στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμής κλεισίματος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 570,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,3%.

Για τον ΔΤΡ, σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση εντοπίζονται οι στηρίξεις στις 556 – 551 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), ακολουθούν οι 541 και μετά έρχεται η ζώνη 527– 536 που την ορίζουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, με Κοινοπραξία αποτελούμενη από Θυγατρικές των Επενδυτικών Εταιρειών “Bain Capital Credit” και “Fortress Investment Group” καθώς και την “doValue Greece”, για την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας, στο πλαίσιο τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 6 δις ευρώ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης συνολικά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 3730 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,13 ευρώ και δημιουργήθηκαν 59.480 από 57.361 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6224 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,56 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 30.791 από 28.299.

Της ΕΥΡΩΒ με 2046 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,865 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 29.418 από 30.024.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 76 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,45 ευρώ και 23.304 από 23.282 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 981 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 770 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, και τα 505 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Πέτρος Στεριώτης

“Στο ‘μέσο του πουθενά’ ο ΓΔ, όπως δείχνει ο ημερήσιος ταλαντωτής τιμών RSI, που βρίσκεται στο ουδέτερο επίπεδο του 50% στο κλείσιμο. Σε βαθιά ‘νιρβάνα’ και ο ΔΤΡ, που επιδεικνύει προσφάτως τόσο χαμηλή, ιστορικά, μεταβλητότητα ώστε θα λέγαμε ότι θυμίζει ‘βαρετό’ Γερμανικό ομόλογο” .

Μια “γρήγορη ματιά” στις τιμές των δεικτών, λειτουργεί αποτρεπτικά προς τη σκέψη, ενός σχετικά ανενεργού Επενδυτή, να επαναδραστηριοποιηθεί στο Χ.Α.

Όμως πίσω από τη “βιτρίνα”, βρίσκονται εισηγμένοι τίτλοι - “διαμαντάκια” που αναζητούν τον επόμενο κάτοχό τους. “Για έναν Ιδιώτη κωδικό, δεν τίθενται τα θέματα χαμηλής εμπορευσιμότητας (marketability), στο βαθμό που αυτά υπάρχουν για έναν Επαγγελματία Θεσμικό. Ιδού, λοιπόν, ‘πεδίον δόξης λαμπρόν’ για όσους έχουν ικανότητες ‘stock picking’ (δε χρειάζεται να είναι στο επίπεδο ενός Warren Buffett) για να ‘κτίσουν θέσεις’ σε επιλεγμένους τίτλους του Χ.Α.”

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Η πολιορκία του επιπέδου στις 896 μονάδες συνεχίζεται, με την Αγορά να μην θέλει να σηκώσει τζίρους όσο δεν κατοχυρώνεται. Αντίστοιχα το σημαντικό ‘make or break’, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, στον FTSE25 είναι το 2170. Το Χ.Α. συνεχίζει να αυτονομείται από τους Ξένους σε ανοδική κίνηση, αλλά ακολουθεί πρόθυμα όταν συμβαίνει το αντίθετο.

Η Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ σίγουρα παίζει ρόλο, περισσότερο στην ρευστότητα της Αγοράς.

Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι ο ΓΔ, τα τελευταία 3 χρόνια, το επίπεδο 900 - 950 δεν έχει καταφέρει να το κατοχυρώσει, μιας και σε “μεγάλη εικόνα”, είναι σε διαφορετική φάση από τους Ξένους που έχουν καταγράψει πολλαπλά ιστορικά υψηλά, με βασικό “υπαίτιο” τον Τραπεζικό κλάδο, που προσπαθεί να “αναστηθεί”, μετά από χρόνια προβλημάτων. Κλάδος που επηρεάζει σημαντικά τόσο το Χρηματιστήριο, όσο και την Οικονομία, γενικότερα.

Αξίζει να σημειωθεί, παρόλα αυτά, πως η Οικονομία έχει μπροστά της δεδομένο ένα σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, κάτι που δεν είναι δεδομένο για τις υπόλοιπες Οικονομίες. Με γνώμονα αυτό είναι λογικό να προσελκύουμε νέα Επενδυτικά Κεφάλαια τόσο στην πραγματική Οικονομία, όσο και στο Χρηματιστήριο.

Αν κάποιος σκεφτεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια είμαστε με “σβηστές μηχανές” ουσιαστικά, δεν βλέπουμε τον λόγο να μην είμαστε αισιόδοξοι, έστω και αν ο φόβος για μία μεγάλη Παγκόσμια διόρθωση παίζει τον ρόλο του.

Από την άλλη, η Εγχώρια Αγορά, σε αρκετές περιπτώσεις, έχει προεξοφλήσει πράγματα και καταστάσεις, παρόλα αυτά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ότι μπροστά μας δεν έχουμε ένα νέο ανοδικό κύκλο στην Οικονομία. Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι που το σκέφτονται τοποθετούνται συνήθως, όταν η κίνηση έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό, όμως έτσι λειτουργεί η Αγορά και η ψυχολογία.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν πτώση σήμερα, καθώς οι επενδυτές αδιαφορώντας για την ορμή μιας έντονα ανοδικής συνεδρίασης στη Wall Street, πίεσαν από το άνοιγμα τις μετοχές στην ενδοχώρα της Κίνας. Οι τιμές του πετρελαίου επισκέφτηκαν  επίσης νέα επίπεδα υψηλών σε βάθος πολλών ετών.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στις 647,96 μονάδες με μεταβολή -0,34% ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχωρούσε τότε κατά -0,18%. Κέρδη εμφάνιζαν μόνο οι δείκτες στην Ινδία και την Αυστραλία +0,83% και +0,26% αντίστοιχα.

Οι ασιατικές πτώσεις έρχονται μετά την άνοδο των μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα την περασμένη εβδομάδα με την καλύτερη ημέρα τους σε πέντε μήνες την Παρασκευή, καθώς οι ισχυρές αναφορές των εταιρικών κερδών των ΗΠΑ τροφοδότησαν την αισιοδοξία για την οικονομία, αν και οι ανοδικές τιμές του πετρελαίου διατήρησαν τους κινδύνους του πληθωρισμού και αύξησαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό, λόγω της επαναλειτουργίας από τον COVID-19 που προκάλεσε ζητήματα στην ομαλή ροή της αλυσίδας εφοδιασμού, δήλωσε ο Shane Oliver, επικεφαλής οικονομολόγος στην AMP, δείχνοντας ως παράδειγμα τη Νέα Ζηλανδία, η οποία σήμερα ανέφερε ότι παρουσίασε αύξηση 2,2% ο Δείκτης τιμών καταναλωτή το τρίτο τρίμηνο, και αυτό είναι ο ταχύτερος ρυθμός της τελευταίας δεκαετίας.