Δύο ελαιώνες που «αγκαλιάζονται» με αγριολεβάντες, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα στην περιοχή Περιβόλια-Αχλαδερή, στη Νότια Εύβοια, ήταν για πολλά χρόνια το «μεράκι» του ιατρού Κυριάκου Εδιπίδη. Το 2018 το «μεράκι» μετεξελίχθηκε σε μια καθετοποιημένη επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα από τη δημιουργία της Levantes Family Farm.
Από την έντυπη έκδοση
Tης Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Δύο ελαιώνες που «αγκαλιάζονται» με αγριολεβάντες, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα στην περιοχή Περιβόλια-Αχλαδερή, στη Νότια Εύβοια, ήταν για πολλά χρόνια το «μεράκι» του ιατρού Κυριάκου Εδιπίδη. Το 2018 το «μεράκι» μετεξελίχθηκε σε μια καθετοποιημένη επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα από τη δημιουργία της Levantes Family Farm.
Υιοθετώντας πρακτικές απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τη βιολογική καλλιέργεια, αλλά και με υψηλές προδιαγραφές τυποποίησης και branding, η Levantes Family Farm παράγει και διαθέτει μια σειρά κωδικών εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.
«Στα ταξίδια μου ανά τον κόσμο έβλεπα στα διεθνή ράφια ελαιόλαδα σε εξαιρετικές συσκευασίες που "απολαμβάνουν" σημαντική υπεραξία. Συγκρίνοντας την ποιότητα του δικού μου ελαιόλαδου, σκέφτηκα ότι με branding που αναδεικνύει τη φιλοσοφία της παραγωγής και με στοχευμένο marketing υπάρχουν προοπτικές» αναφέρει, μιλώντας στη «Ν», ο κ. Εδιπίδης.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «στη φύση όλα συνδέονται. Οι δικοί μας ελαιώνες είναι περιτριγυρισμένοι από λεβάντες. Αυτό το "σμίξιμο" βοηθάει τον ελαιώνα, εμπλουτίζοντας το χώμα, το οξυγόνο του αέρα κ.λπ. Η καλή ποιότητα ξεκινά από την καλλιέργεια, η οποία, πέρα από τις καιρικές συνθήκες, επηρεάζεται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, η αντίληψη ότι οι ελαιώνες δεν χρειάζονται νερό είναι λαθεμένη. Οι ελαιώνες της Levantes Farm είναι αρδευόμενοι. Ο τρόπος καλλιέργειας των κτημάτων μας είναι καθ' ολοκληρίαν βιολογικός. Η συγκομιδή γίνεται με τη χρήση χειροκίνητων μηχανημάτων συλλογής ελαιοκάρπου και οι ελιές μεταφέρονται στο ιδιωτικό ελαιοτριβείο μας και το αργότερο σε επτά ώρες προωθούνται για ελαιοποίηση».
Η εταιρεία διαθέτει δύο ελαιώνες συνολικής εκτάσεως 80 στρεμμάτων, που περιέχουν 1.500 ελαιόδεντρα ποικιλίας κοθρέικης (μανάκι), κορωνέικης και μερικές μεγαρίτικης και καλαμών. Το 80% των ελαιόδεντρων είναι 5 έως 25 ετών και τα υπόλοιπα έως 40 ετών. Επίσης, τόσο το ελαιοτριβείο όσο και οι μεταποιητικές εγκαταστάσεις είναι χαρακτηρισμένα ως βιολογικά.
Σε ό,τι αφορά το πεδίο του branding, ο κ. Εδιπίδης επισημαίνει ότι «η παραγωγή επώνυμου τυποποιημένου ελαιόλαδου ήταν εξαρχής στρατηγική απόφαση. Το χτίσιμο ενός brand ξεκινά από τη δημιουργία του και αυτό είναι ένα πεδίο που πολλοί μικροί παραγωγοί αδυνατούν να κατευθύνουν κεφάλαια. Η σπουδαιότητα, όμως, της εικόνας είναι τεράστια. Σήμερα ο ξένος καταναλωτής θα αναζητήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα σε επιλέξει από την εικόνα σου. Με την εταιρεία ΑG Design Agency επιλέξαμε να αφηγηθούμε τη φιλοσοφία της φάρμας μας μέσα από τους ανθρώπους της: τον κ. Κυριάκο στη καλλιέργεια, την κ. Στελλίνα στη συλλογή του ελαιοκάρπου, τον Μάρκο στο ξεκαθάρισμα φύλλων και τον Ηλία στην έκθλιψη ελαιόλαδου, κάνοντάς τους επί της ουσίας το brand της εταιρείας».
Η Levantes Farm έχει εξωστρεφή χαρακτήρα και ήδη έχει κάνει ντεμπούτο στις αγορές της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Σουηδίας, ωστόσο τα προϊόντα της έχουν παρουσία και σε εγχώρια delicatessen ράφια, καθώς και στο ηλεκτρονικό κανάλι μέσα από το δικό της e-shop.
Το προϊοντικό χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει περί τους οκτώ (βιολογικούς και προς ένταξη βιολογικούς) κωδικούς έξτρα παρθένου ελαιόλαδου 500 και 750 ml, ενώ παράγει και φιαλίδια για την κάλυψη αναγκών εστίασης.
«Θα προστεθούν επίσης δοχεία των 3 και 5 λίτρων από λευκόχρυσο σε όλους τους υφιστάμενους χρωματισμούς και συσκευασίες», αναφέρει ο κ. Εδιπίδης, προσθέτοντας ότι «σε περίπτωση που η ετήσια παραγωγή δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση, γίνεται επιπλέον προμήθεια από συνεργαζόμενους πιστοποιημένους βιολογικούς, τοπικούς ή γειτονικούς παραγωγούς, ελαιοτριβεία ή εμπόρους ελαιόλαδου».