Οι ανακτήσεις των κόκκινων δανείων θα έρθουν σε πρώτο πλάνο το 2022 αφού αυτό θα κρίνει εν πολλοίς την επιτυχία του Ηρακλή ενώ θα βάλει οριστικά στην άκρη σκέψεις οι εγγυήσεις επί των τιτλοποιήσεων να βαρύνουν το κρατκό χρέος.
Της Ειρήνης Σακελλάρη
Οι ανακτήσεις των κόκκινων δανείων θα έρθουν σε πρώτο πλάνο το 2022 αφού αυτό θα κρίνει εν πολλοίς την επιτυχία του Ηρακλή ενώ θα βάλει οριστικά στην άκρη σκέψεις οι εγγυήσεις επί των τιτλοποιήσεων να βαρύνουν το κρατκό χρέος.
Χρονιά πλειστηριασμών λοιπόν θα βαφτίσουν την επόμενη τράπεζες και sercicers, στην αυριανή συνάντηση που θα έχει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και οι διευθύνοντες σύμβουλοι με τους θεσμούς.
Στη συνάντηση αυτή θα μετέχουν από την πλευρά των θεσμών, εκπρόσωποι της Ε.Ε. της ΕΚΤ και του ESM.
Πλειστηριασμοί λοιπόν και εναπομείνασες υποθέσεις σε ότι αφορά το Νόμο Κατσέλη αποτελούν το κορυφαίο θέμα συζήτησης σήμερα.
Μπορεί η διμερής ατζέντα να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα, ωστόσο τα κόκκινα δάνεια και οι ανακτήσεις αποτελούν πολύ σημαντικό κεφάλαιο στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και τραπεζών κυρίως λόγω των καθυστερήσεων που επέφερε η πανδημία.
Αλλωστε ο ρυθμός των ανακτήσεων βαρύνει και στις αποφάσεις των θεσμών για το αν θα υπολογιστούν στο χρέος οι εγγυήσεις των τιτλοποιήσεων.
Η συζήτηση των συγκεκριμένων θα κινηθεί σε δύο άξονες:
Η διενέργεια και ο προγραμματισμός νέων δημοπρασιών αλλά και οι εξελίξεις στις δίκες σε σχέση με το Νόμο Κατσέλη.
16.800 πλειστηριασμοί
Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς από τις αρχές του έτους μέχρι και χθες ήταν προγραμματισμένοι 16.800 πλειστηριασμοί. Μέσα από αυτούς άλλαξαν χέρια 6,500 ακίνητα πολλά εκ των οποίων κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών, 10.250 αναβλήθηκαν ενώ 50 ματαιώθηκαν. 3.600 είναι οι πλειστηριασμοί που πρόκειται να διενεργηθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Μέσα στην πλατφόρμα για το 2022 δεν έχουν αναρτηθεί παρά 2000 πλειστηριασμοί κυρίως εξ αναβολής από το προηγούμενο έτος.
Σε ότι αφορά το Νόμο Κατσέλη για πρώτη φορά ξεκαθαρίζει το τοπίο και ο αριθμός των υποθέσεων γίνεται ακριβής και αφορά 48.000 υποθέσεις.
Η ληκτική ημερομηνία προκειμένου να δικαστούν οι υποθέσεις αυτές προ πανδημίας ήταν στο τέλος του 2021 κάτι που δεν είναι εφικτό αφού αποτέλεσε στόχο του 2018.
Τώρα λοιπόν το αίτημα θα είναι η ανανέωση του στόχου στα μέσα του 2023.
Ωστόσο υπάρχει μικρός αριθμός υποθέσεων σε απομακρυσμένα ειρηνοδικεία που αποτελεί μικρό απόλυτο μέγεθος ωστόσο οι δικάσιμοι μπορεί να καθυστερήσουν αρκετά.
Ετοιμος ο διαγωνισμός για το φορέα των ακινήτων.
Μέσα στα σημαντικά θέματα που αφορούν την αφερεγγυότητα στο σύνολό της είναι και η δημιουργία του φορέα που θα διαχειρίζεται τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών.
Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται στο τέλος του μήνα ενώ τώρα στο Υπουργείο επεξεργάζονται τελικές παρατηρήσεις στο κείμενο του διαγωνισμού που πραγματοποίησε η Eurostat.
Πιστωτική επέκταση- Αναπτυξιακή ατζέντα
Μπορεί κρίσιμα θέματα να θυμίζουν το κακό παρελθόν οικονομίας και τραπεζών ωστόσο η σημερινή ατζέντα έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η πιστωτική επέκταση για το 2022 η ποιότητα των δανείων αλλά και η δυνατότητα των τραπεζών να διανείμουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα κυριαρχήσουν στο σημερινό ραντεβού.
Κρατικές εγγυήσεις
Στο τέλος της συνάντηση θα συζητηθεί και το θέμα των κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια που έχουν χορηγήσει τα πιστωτικά ιδρύματα και τα οποία έχουν καταλήξει σε NPLs.
Οι τράπεζες ζητούν ταχύτερη διεκπεραίωση της διαδικασίας αποπληρωμής των εγγυήσεων αυτών ενώ το ΄Δημόσιο θέτει ασφαλιστικέ δικλίδες στα πιστωτικά ιδρύματα.