Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2007 10:08

Εγκριση υπό προϋποθέσεις του προγράμματος σταθερότητας

ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup και την ουσιαστική έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) αναμένεται να αποσπάσει σήμερα και αύριο το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας, αλλά με αστερίσκους.

Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία για την απόφαση, την οποία συνδέουν έμμεσα και με την έξοδο από την επιτήρηση αν και η τυπική έξοδος μπορεί να καθυστερήσει έως τον προσεχή Οκτώβριο, καθώς εκκρεμεί η αναθεώρηση του ΑΕΠ και οι επιπτώσεις της.

Θετικά σχόλια

Το πρόγραμμα σταθερότητας έχει ήδη αποσπάσει τα θετικά σχόλια της Κομισιόν, η οποία ωστόσο θα επισημάνει την ανάγκη, για την αύξηση προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με κύρια τις αλλαγές στο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό, όπου διαπιστώνονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την άποψη, ότι οι προοπτικές της Ελλάδας στον τομέα του ασφαλιστικού είναι οι χειρότερες, από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Θετικά μετράει ωστόσο, η μείωση του ελλείμματος του 2006, στο 2,6% (ίσως και παρακάτω) και ο στόχος για τη μείωσή του στο 2,4% φέτος.

Το ζητούμενο είναι να πειστεί η Κομισιόν ότι η προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος θα συνεχιστεί και φέτος, μια προεκλογική και δύσκολη χρονιά.

Η εκκρεμότητα του ΑΕΠ

Η έγκριση του ΠΣΑ, δεν σημαίνει πράσινο φως για την έξοδο της οικονομίας από την επιτήρηση, αφού εκκρεμεί η αναθεώρηση του ΑΕΠ, την οποία ο Επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια τη θεωρεί σημαντική. Ο Ισπανός επίτροπος θεωρεί ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, το έλλειμμα το 2006 θα βρεθεί τελικά στο 2,6%, ενώ το 2007 θα μειωθεί στο 2,4%.

Η Επιτροπή θα εξετάσει τα τελικά στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή της τον Απρίλιο και θα διατυπώσει τις απόψεις της στην εαρινή έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί στο πρώτο 15ήμερο του ίδιου μήνα. Απριλίου.

Ωστόσο όπως σημειώνει ο κ. Αλμούνια, στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει και ένα πρόσθετο στοιχείο, που είναι η αναθεώρηση του ΑΕΠ (κατά 25%), η οποία εξετάζεται αυτήν την περίοδο από τη Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας.

Η επιτροπή φοβάται μήπως οι αυξημένες εισφορές που θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα στον κοινοτικό προϋπολογισμό λόγω υψηλότερου ΑΕΠ, σε συνδυασμό και με τα αναδρομικά για την περασμένη 11ετία (από το 1995), θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση του ελλείμματος και θα το φέρουν ξανά στην περιοχή του 3%.

Αρση της επιτήρησης

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση για την άρση της επιτήρησης θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων για την αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 25,7% και του επιμερισμού των αναδρομικών εισφορών.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Κομισιόν, η συνεισφορά της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι της τάξης των 1,8 δισ ευρώ. Συνεπώς, η αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 25% θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ελληνικής συνεισφοράς κατά 450 με 500 εκατ. ευρώ και ανάλογη επίπτωση στο δημόσιο έλλειμμα.

Επίσης, η αρχική θέση της Κομισιόν είναι οι αναδρομικές εισφορές να εγγραφθούν στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2007, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά το έλλειμμα, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση το διαπραγματεύεται.

Παράλληλα με το νέο και ψηλότερο ΑΕΠ το ποσοστό του ελλείμματος μειώνεται περίπου στο 2% του ΑΕΠ, αλλά προσαυξάνεται με τις εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Από τις προσθαφαιρέσεις αυτές, η Επιτροπή δεν επιθυμεί να ξαναβρεθεί το έλλειμμα στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ.

Παρατηρήσεις της Κομισιόν

Εκτός από τις θετικές αναφορές στη δημοσιονομική πολιτική, και στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης η Κομισιόν προβαίνει και σε παρατηρήσεις για την Ελλάδα, όπως είναι:

1. Η αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους που παραμένει πάνω από το 100% του ΑΕΠ.

2. Η λήψη μέτρων για το ασφαλιστικό προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των χαμηλών ελλειμμάτων. Η ΕΕ προβλέπει ραγδαία αύξηση των δαπανών για τις συντάξεις, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για το ασφαλιστικό. Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει μέτρα την επόμενη τετραετία.

3. Η λήψη μέτρων για την ισχυρότερη αύξηση της απασχόλησης.

4. Η μείωση της ανεργίας και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, μέσω πολιτικών για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας.

5. Η αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης και η καθιέρωση πολιτικών δια βίου μάθησης.

6. Η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου εκτός των άλλων να απορροφώνται χωρίς προβλήματα και τα κοινοτικά κονδύλια.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ