Ακριβότερο θα έρχεται το φαγητό στο πιάτο μας για τους επόμενους μήνες, λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, καθώς, εκτός από τον φουσκωμένο λογαριασμό του ρεύματος, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, θα ανεβάσει στα ύψη και τις τιμές των τροφίμων.
Της Μαρίας Βε
Ακριβότερο θα έρχεται το φαγητό στο πιάτο μας για τους επόμενους μήνες, λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, καθώς, εκτός από τον φουσκωμένο λογαριασμό του ρεύματος, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, θα ανεβάσει στα ύψη και τις τιμές των τροφίμων.
Σε συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα και την Τρίτη, υπήρξε ομοφωνία στο ότι η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, αυξάνει το κόστος των λιπασμάτων και ότι αυτή η αύξηση είναι πιθανό να φτάσει στο τραπέζι των καταναλωτών.
Το φυσικό αέριο είναι βασικό για την παραγωγή ορισμένων από τα πιο συνηθισμένα τεχνητά λιπάσματα, στα οποία βασίζονται οι αγρότες για να διατηρήσουν τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών καλλιεργειών.
Στη συνάντηση συζητήθηκε ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε η πολωνική κυβέρνηση, το οποίο προέβλεπε ότι η κρίση των λιπασμάτων θα προκαλέσει «κοινωνική αναταραχή» σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σταματήσουν το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου.
Η Βαρσοβία κατηγόρησε τον παραδοσιακό «εχθρό» της, τη Ρωσία, για την αύξηση της τιμής, ρίχνοντας το βάρος στον εξαγωγικό γίγαντα Gazprom, ενώ η ρωσική εταιρεία λέει ότι πληροί τους όρους των συμβάσεων εξαγωγής της με χώρες της ΕΕ.
Οι εντάσεις αυξάνονται ήδη στην Πολωνία, όπου τη Δευτέρα το λόμπι των αγροτών Agrounia, διαμαρτυρήθηκε έξω από εργοστάσιο, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιτρέπει την εξαγωγή λιπασμάτων, ενώ οι τιμές για τους πολωνούς αγρότες είναι πολύ υψηλές.
Διπλάσιες τιμές
Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τώρα, λόγω της αυξανόμενης τιμής του φυσικού αερίου, το 1/3 των εργοστασίων λιπασμάτων και αμμωνίας στην Ευρώπη είτε έκλεισαν είτε μείωσαν προσωρινά την παραγωγή.
Παρόλο που οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να μην είναι άμεσες καθώς οι αγρότες χρησιμοποιούν κυρίως λιπάσματα την άνοιξη και όχι το φθινόπωρο, οι επιπτώσεις, σύμφωνα με ειδικούς του χώρου, θα φανούν του χρόνου.
Η Γαλλία συμφωνεί με την Πολωνία, καθώς ανησυχεί για υψηλότερες τιμές λιπασμάτων, σε συνδυασμό με τα σχέδια της ΕΕ στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας για την απομάκρυνση της γης από την παραγωγή για χάρη της βιοποικιλότητας.
Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς θα έχει αντίκτυπο στις ποσότητες, στον όγκο και στην ικανότητα να τροφοδοτηθεί ο πλανήτης.
Που θα φτάσει και οι εναλλακτικές λύσεις
Οι αγρότες ζεστάνουν της μηχανές των τρακτέρ τους και βρίσκονται σε ετοιμότητα να βγουν αν χρειαστεί στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση.
Οι υπουργοί αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ, από τον Ιταλό Στέφανο Πατουανέλι έως τη Γερμανίδα Τζούλια Κλάκνερ, είχαν ενστάσεις στο παρελθόν για τις φθηνές τιμές των τροφίμων, ειδικά στο κρέας, ενώ τα λόμπι των ευρωπαίων αγροτών βγαίνουν τακτικά στους δρόμους, κατηγορώντας τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τους μεταποιητές, ότι περικόπτουν τα κέρδη της διατροφικής αλυσίδας.
Ωστόσο, στη συνάντηση του Λουξεμβούργου, υπήρξε η άποψη ότι οι αγρότες δε θα παρατηρήσουν μεγαλύτερα κέρδη ακόμη και αν οι τιμές των τροφίμων αυξηθούν, ενώ ο επικεφαλής αγροτικών προϊόντων της Σλοβενίας, τονίζει ότι ιδιαίτερα στον τομέα του χοιρινού κρέατος, θα ήταν αδύνατο για τους αγρότες να μειώσουν το επιπλέον κόστος τους.
Το Βέλγιο κέρδισε την υποστήριξη 18 χωρών στη συνάντηση για να κηρύξει «κρίση» στον τομέα του χοιρινού κρέατος, καθώς υπάρχει μια περίσσεια χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη, εν μέρει επειδή η Κίνα έχει μπλοκάρει τις εισαγωγές από μεγάλους παραγωγούς της ΕΕ, όπως η Γερμανία, λόγω των φόβων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων.
Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή αναπτύσσει μια «εργαλειοθήκη» για να βοηθήσει τις χώρες να μετριάσουν το πλήγμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων.
Ως εναλλακτική λύση, η Κομισιόν, προσπαθεί να ωθήσει τους αγρότες να χρησιμοποιούν περισσότερη κοπριά ζώων και όχι τόσο τεχνητά λιπάσματα, σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία.
Αυτά μάλλον στο μέλλον, αλλά τώρα κοιτάμε το παρόν…
Με πληροφορίες από Politico