Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 06:50

Στο κατώφλι ενός «σούπερ κύκλου» των εμπορευμάτων

Είναι άραγε η αρχή του «σούπερ κύκλου» εμπορευμάτων που είχαν προβλέψει εδώ και καιρό οι αναλυτές; Πιθανότατα, όπως δείχνουν οι τιμές των εμπορευμάτων, που ακολουθούν σταθερά την ανιούσα, με πρώτο το πετρέλαιο. Από κοντά και οι τιμές κάποιων βασικών μετάλλων, όπως το αλουμίνιο, που εκτινάχθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα ασκήσει πιέσεις στην προσφορά του μετάλλου, και ο άνθρακας, που άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό. 

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Είναι άραγε η αρχή του «σούπερ κύκλου» εμπορευμάτων που είχαν προβλέψει εδώ και καιρό οι αναλυτές; Πιθανότατα, όπως δείχνουν οι τιμές των εμπορευμάτων, που ακολουθούν σταθερά την ανιούσα, με πρώτο το πετρέλαιο. Από κοντά και οι τιμές κάποιων βασικών μετάλλων, όπως το αλουμίνιο, που εκτινάχθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα ασκήσει πιέσεις στην προσφορά του μετάλλου, και ο άνθρακας, που άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό. 

Η εκρηκτική ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια έχει ωθήσει τις τιμές στα ύψη καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες δεν είναι σε θέση να καλύψουν την τεράστια ζήτηση, με αποτέλεσμα την ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη. 

Σινικές παρεμβάσεις

Η ενεργειακή κρίση της Κίνας αναμένεται να σημάνει υψηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, σε μία εξέλιξη που θα αναγκάσει τα χυτήρια μετάλλου της χώρας να μειώσουν την παραγωγή τους απειλώντας τη βιομηχανία, που υποστήριξε τα μέγιστα στην ανάκαμψη από την πανδημία. 

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας, το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να επιτρέψει την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας έως και 20%, επίπεδο διπλάσιο από το σημερινό όριο, που σημαίνει και αύξηση του κόστους για τις πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και οι παραγωγοί μετάλλων.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια δραματική παρέμβαση σε μία αγορά που η Κίνα προσπάθησε με κάθε τρόπο να διατηρήσει σταθερή, χωρίς ωστόσο επιτυχία, προκειμένου να ελέγξει το κόστος για τους βιομηχανικούς χρήστες, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός και καταναλωτής των περισσότερων μετάλλων.

Αυτό συμβαίνει την ώρα που η προσφορά άνθρακα, βασικού καυσίμου της Κίνας, έχει περιοριστεί σημαντικά και οι τιμές του έχουν καταρρίψει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, αφήνοντας τις εταιρείες ενέργειας με την επιλογή είτε να μειώσουν την παραγωγή τους είτε να πωλήσουν με ζημία. 

Άνοδος των τιμών

Ήδη, αρκετές κινεζικές εταιρείες έχουν μειώσει την παραγωγή μετάλλων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενόσω οι πιέσεις στην προμήθεια μετάλλων κορυφώνονται. Οι ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια έχουν πλήξει την παραγωγή μετάλλων, μεταξύ των οποίων χαλκού, αλουμινίου και ψευδαργύρου, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Mysteel, εξέλιξη που έχει ωθήσει σε άνοδο τις τιμές. Το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί, καθώς όλη αυτή η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για πρώτες ύλες. 

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας διατρέχουν οι μονάδες παραγωγής νικελίου και ψευδάργυρου, που ήδη δραστηριοποιούνται με χαμηλά περιθώρια κέρδους, όπως σημειώνει ο Γουάνγκ Γιου, αναλυτής της Shanghai East Asia Futures. Περαιτέρω αύξηση του κόστους είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής, πυροδοτώντας έναν γύρο τιμολογιακών αυξήσεων που θα μπορούσε να παρασύρει και άλλα μέταλλα. 

Η τιμή αλουμινίου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τιμή αλουμινίου που εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018, ξεπερνώντας τα 3.000 δολάρια στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου, αφού από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει άνοδο άνω του 50%, μετά τα κέρδη 9% πέρυσι. 

Κύκλοι της βιομηχανίας αποκαλούν το αλουμίνιο «στερεό ηλεκτρικό ρεύμα», καθώς κάθε τόνος του μετάλλου χρειάζεται 14 μεγαβατώρες για να παραχθεί, ποσότητα αρκετή για τη λειτουργία ενός σπιτιού στη Βρετανία για περισσότερα από τρία χρόνια.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ήδη έχει ανασταλεί στην Κίνα μία ετήσια παραγωγική ικανότητα της τάξης των 3 εκατ. τόνων, ποσότητα που αντιστοιχεί με περίπου 40 εκατ. τόνους. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ήρθε να προστεθεί και η τιμή brent, που ξεπέρασε τα 84 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ το αργό κινήθηκε πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014. «Οι τιμές πετρελαίου θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», ανέφερε ο αναλυτής της Commerzbank, Kάρστεν Φριτς. Η τιμή αργού έχει ενισχυθεί από πέρυσι τον Οκτώβριο περισσότερο από 120%, ενώ ο κλάδος ενέργειας του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στη διάρκεια του 2021, με κέρδη άνω του 50%.