Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 09:37

Market Beat: Οι ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση διαμορφώνουν το φρόνημα διεθνώς και εδώ

Το τελευταίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, είναι το υψηλότερο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 22/9 στις 894,3 μονάδες. Το κλειδί για την άνοδο στη δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου ήταν η διάθεση των θεσμικών επενδυτών για τις Τράπεζες. Την Παρασκευή ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 560,26 (-0,22%) και 568,14 μονάδων (+1,18%), βρέθηκε πριν τις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος στις 565,21 (+0,66%) αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 563,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,28%.

 

  • Μεγάλη μέρα για την Ασία σήμερα, καθώς περισσότερες χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς για τον Covid. Το Σίδνεϊ βγαίνει από το , το Μπαλί ανοίγει ξανά στους ξένους και η Μαλαισία επιτρέπει τα ταξίδια στο εσωτερικό μετά την επίτευξη του στόχου εμβολιασμού κατά 90%.
  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ υποχωρούν καθώς οι επενδυτές περιμένουν να ξεκινήσει η Fed την σύσφιξη στη νομισματική της πολιτική
  • Το αργό έχει προσεγγίσει τα 80 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent ξεπέρασε τα 82,8 δολάρια
  • Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Δευτέρα 11/10, βοηθούμενες από τα ράλι στην Ιαπωνία και τις κινεζικές μετοχές τεχνολογίας, ενώ το αργό πετρέλαιο ξεπέρασε τα $ 80 το βαρέλι εν μέσω ενεργειακής κρίσης παγκόσμια.
  • Οι προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών συγκλίνουν στην υπέρβαση των 900 μονάδων από τον μέσο όρο σύντομα

Το τελευταίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, είναι το υψηλότερο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 22/9 στις 894,3 μονάδες. Το κλειδί για την άνοδο στη δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου ήταν η διάθεση των θεσμικών επενδυτών για τις Τράπεζες. Την Παρασκευή ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 560,26 (-0,22%) και 568,14 μονάδων (+1,18%), βρέθηκε πριν τις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος στις 565,21 (+0,66%) αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 563,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,28%. Στην αρχή της εβδομάδας ζητούμενο για αυτόν ήταν να περάσει ψηλότερα από τις 555 μονάδες και αν το πετύχαινε θα έβαζε πλώρη για τις 561 και ψηλότερα. Το ζητούμενο στην εβδομάδα που ξεκινά είναι να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα και αυτό δεν είναι απίθανο. Άλλωστε η παράδοση θέλει στη βδομάδα εκπνοής σειρών στα παράγωγα να μην αλλάζει η τάση που σχηματίζουν οι συναλλαγές της δεύτερης βδομάδα κάθε μήνα. Από το σύνολο των σχολίων των εγχώριων αναλυτών προκύπτει πως θεωρούν πιθανή την προσέγγιση και ίσως την υπέρβαση των 900 μονάδων που είναι τεχνικό και ψυχολογικό όριο.

Σύμφωνα με όσα εκτιμά ο Πέτρος Τσούρτης  από το τμήμα έρευνας και ανάλυσης της Merit Sec. “Τα νέα που θα επηρεάσουν τις Αγορές την επόμενη εβδομάδα είναι η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τετάρτη (με εκτίμηση από την αγορά  για 5,4% σε ετήσια βάση) και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των JP Morgan, BlackRock την Τετάρτη, των Bank of America, Wells Fargo, Morgan Stanely, Citigroup την Πέμπτη και της Goldman Sachs την Παρασκευή”. Σε αυτά προσθέτουμε και τα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση της  FOMC της Fed που χαράζει τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ.

Οι σκεπτικιστές επισημαίνουν την αδυναμία της Αγοράς να δώσει δυναμική αντίδραση, παρά  το πλήθος των deals που συνεχίζουν να ανακοινώνονται  με σπουδαιότερα αυτά για ΔΕΔΔΗΕ, Chipita, ΔΕΠΑ Υποδομών, Εγνατία, Wind Hellas, Vivartia, ΕΕΓΑ, Intrasoft και άλλα μικρότερα.

Στα επιτόπου βήματα των διεθνών αγορών η Αθήνα απάντησε με ένα καθαρό +2,5% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών αφήνοντας τους σκεπτικιστές… με την απορία. Γιατί έπιασε τις 892 μονάδες, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους θα μπορούσε η αγορά να έχει πλησιάσει τις 810 μονάδες. Οι δε αισιόδοξοι αναλυτές αναζητούν τα αίτια για αυτή την εξέλιξη, ώστε να καθορίσουν την επενδυτική τους συμπεριφορά ως το τέλος του 2021. Εδώ που τα λέμε, οι πληθωριστικές πιέσεις με άξονα την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας δεν είναι και το καταλληλότερο περιβάλλον για να ξεδιπλωθεί η επενδυτική απληστία.

Υπάρχουν ωστόσο αίτια στατιστικού περιεχομένου. Αναφερόμαστε στην προσέγγιση του ΓΔ στα επίπεδα που βρίσκονται οι ΚΜΟ200 απλός και εκθετικός τα οποία λειτούργησαν σαν ισχυρότατη στήριξη καθώς αμέσως μετά ξεκίνησε μια ανοδική κίνηση με μικρά πτωτικά διαλλείματα. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η προσέγγιση που κυκλοφορεί, υπάρχουν και στοιχεία που σχετίζονται με τη ροή των κεφαλαίων που αφορούν το ελληνικό χρηματιστήριο. Είχαμε καταγραφή εισροών στα Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού κοντά στα 49 εκατ. ευρώ στη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Αυτό δικαιολογεί το αυξημένο ενδιαφέρον για τα περισσότερα blue chip. Εξηγώντας την ύπαρξη μόλις τριών πτωτικών με κανένα από αυτά με απώλειες άνω του -1%.

Στο μέτωπο της πανδημίας μεγαλώνουν οι ανησυχίες πως θα υπάρξει περίοδος κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας απειλώντας με ψαλίδισμα των προβλέψεων για την ελληνική ανάπτυξη. Ενώ στην Πορτογαλία την Ισπανία και την Ιταλία πάνω από το 90% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 είναι εμβολιασμένο και τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί δραματικά, εδώ, οι ανεμβολίαστοι παραμένουν σε ασυνήθιστα υψηλά για την Ευρώπη ποσοστά.

Στο εσωτερικό μόλις ολοκληρώθηκε ο κύκλος των αποτελεσμάτων β τριμήνου και δεν υπάρχουν πολλά προγραμματισμένα γεγονότα.  Η δε βελτίωση του μέσου τζίρου, στη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οφείλεται στον υπερδιπλασιασμό του τζίρου των πακέτων. Μέσος ημερήσιος ανήλθε στα 59,2 εκατ. ευρώ από 54,8 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και των πακέτων στα 10,2 εκατ. από 4,1.

Σε αυτά εστιάζοντας οι εγχώριοι αναλυτές ξεδίπλωσαν τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις τους. “Τα θετικά νέα από τις εξαγορές, θα μπορούσαν να ωθήσουν το Χ.Α. στην αντίσταση των 900 μονάδων. Ο κλάδος της Πληροφορικής θα είναι στο επίκεντρο”. Ανέφεραν από τη Beta Sec. Ενώ από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσαν: “Οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση των τιμών του Φυσικού Αερίου, επανέφεραν τη θετική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές . Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η συναλλακτική βελτίωση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υπέρβαση των 895 μονάδων από το ΓΔ και για αναμέτρηση με το όριο των 900 μονάδων στη συνέχεια”.

Στο σχόλιο της Leon Depolas Sec. τόνισαν: “Ο εγχώριος Τραπεζικός δείκτης, υπολείπεται σημαντικά του Ευρωπαϊκού Eurostoxx Banks, ο οποίος χθες προσέγγισε τα προ πανδημίας επίπεδα, ήτοι στις 102 μονάδες, ενώ το αντίστοιχο επίπεδο για τον ΔΤΡ είναι οι 820 μονάδες. Απαιτείται στήριξη από το διεθνές περιβάλλον, ώστε να καταφέρουμε άμεσα να κινηθούμε υψηλότερα των 900 μονάδων”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Το πλήθος των αγνώστων δυσκολεύει την επίλυση της εξίσωσης για την παγκόσμια τάση

Σε μια εβδομάδα με πτωτική την έναρξη και το φινάλε της, η εμφάνιση κερδών για τους περισσότερους από τους βασικούς δείκτες των πλέον αντιπροσωπευτικών χρηματιστηρίων στον πλανήτη, είναι ένδειξη πως στην ψυχολογία των επενδυτών διεθνώς είχε επιτευχθεί μια ισορροπία. Αυτή ωστόσο για τους περισσότερους αναλυτές χαρακτηρίζεται ως ασταθής, με το φάντασμα του πληθωρισμού σαν μπαμπούλα για τις αγορές να φαίνεται πως επανεμφανίζεται, μετά από πολλά χρόνια. Βάση για την εκτίναξη των πιθανών κινδύνων από τις πληθωριστικές πιέσεις είναι η γρήγορη άνοδος των τιμών για την ενέργεια και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που έχουν αρχίσει να κάνουν υπολογισμούς για τις επιδόσεις των κατά τόπους οικονομιών, αλλά και των εταιρικών κερδών, με τιμή για το Brent στα 100 δολάρια.

Μια πτωτική Παρασκευή

Οι αγορές μετοχών παγκόσμια ταλαντεύτηκαν την Παρασκευή λόγω της αδύναμης έκθεσης της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ και οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν πάνω από το 1,6%, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, το δολάριο υποχώρησε και οι μετοχές της Wall Street υποχώρησαν. Οι μετοχές τεχνολογίας και άλλες μετοχές υψηλής ανάπτυξης (growth stocks) ρευστοποιήθηκαν ενώ οι (value stocks) ήτοι οι κλάδοι στην ενέργεια και τα οικονομικά σημείωσαν κέρδη.

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τις λιγότερες θέσεις εργασίας σε εννέα μήνες τον Σεπτέμβριο εν μέσω πτώσης των προσλήψεων σε σχολεία και από τις ελλείψεις εργαζομένων. Ορισμένοι απέδωσαν αυτή την αδυναμία τουλάχιστον εν μέρει στο ότι χάθηκαν  θέσεις εργασίας μετά την επιβολή της απαίτησης εμβολίου για τους εργαζόμενους. Στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Delta. Ωστόσο το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο χαμηλό 18 μηνών στο 4,8%.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός  δείκτης STOXX Europe 600 έκλεισε με απώλειες -0,28%, αλλά σημείωσε την καλύτερη εβδομαδιαία μεταβολή σε βάθος δύο μήνες, καθώς οι φόβοι για εκτόξευση του πληθωρισμού μετριάστηκαν. Τα κέρδη στις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και στις τραπεζικές, υπερέβησαν την πτώση των μετοχών τεχνολογίας, μια ιστορία που παρατηρήθηκε και στη Wall Street. Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Σεπτεμβρίου ήταν η τελευταία πριν από τη συνάντηση των αρμοδίων της Fed στις 2-3 Νοεμβρίου, τότε που η αγορά αναμένει να αρχίσει η σύσφιξη ή να ανακοινωθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Το  περισκόπιο στις αγορές

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κινήθηκαν σχεδόν πλάγια, φαινόμενο που αποδίδεται στο κενό πληροφόρησης πριν ξεκινήσει η σεζόν ανακοίνωσης κερδών τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ την τρέχουσα εβδομάδα. Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες απόκτησαν θετικές μεταβολές για την εβδομάδα, μετά το παγκόσμιο ράλι της Πέμπτης, παρά τις ευρέως διαδεδομένες πωλήσεις αρχικά, όταν διατάραξαν την επενδυτική ψυχολογία οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και η προοπτική ταχύτερων από το αναμενόμενο αυξήσεων των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Οι κινεζικές μετοχές έχουν πληγεί τους τελευταίους τρεις μήνες από τις πιέσεις που προκάλεσε η επιβολή των κανονιστικών ρυθμίσεων κύρια σε εταιρίες τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών από το διαδίκτυο, από αναταραχές στον τομέα των ακινήτων που σχετίζονται με το τεράστιο χρέος της China Evergrande και από τις πρόσφατες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά ορισμένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν μια ευκαιρία για αγορές.

Έτσι στην Ασία, το δείκτης αναφοράς μετοχών της MSCI για την Ασία εκτός Ιαπωνίας εμφάνισε εβδομαδιαία άνοδο +1,09% από τις προόδους στα κινέζικα blue chip που αυξήθηκαν κατά 1,31%, καθώς ξανάρχισαν οι συναλλαγές μετά την εορταστική εβδομάδα της Εθνικής Ημέρας. Το συναίσθημα βελτιώθηκε από μια έρευνα του ιδιωτικού τομέα που έδειξε ότι ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, μόνο τέσσερις εκ των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε απώλειες. Ο S&P500 κέρδισε +0,79%, τον Οκτώβριο +1,95% και στο 2021 αποδίδει +16,82%. Ο Dow ανέβηκε κατά +1,22%, στον μήνα +2,67%, με επίδοση +13,53% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +0,25%, τον Οκτώβριο +1,88% με επίδοση στο 2021 +16,63%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με πτώση -0,38%, στον μήνα κερδίζει +1,30%, στο 2021 +13,08%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +0,09%, τον Οκτώβριο αποδίδει +0,91%, στο 2021 +13,12%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +0,97% στη βδομάδα, ενώ στο έτος κερδίζει +9,83%. Ο DAX  πρόσθεσε +0,33%, και στο έτος αποδίδει +10,84%, ο CAC με μεταβολή +0,65%, στο 2021 κερδίζει +18,17%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας με άνοδο +1,77%, στο έτος αποδίδει +10,92%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε κατά +1,70%, τον με ετήσια επίδοση +17,17%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με άνοδο +0,97%, διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή +14,60%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε -0,06%, εμφανίζοντας επίδοση έτους -5,20%, όταν ο IPC του Μεξικού είχε μεταβολή +0,15%, ενώ στο 2021 αποδίδει +16,04%. Ο χρυσός με υποχώρηση -0,23%, βρέθηκε στα 1757,20 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -7,59%. Ενισχύθηκε κατά +5,07%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 79,59 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +64,37%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,51%, έχει απόδοση στο 2021 +2,20%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε –2,08%, ενώ το 2021 αποδίδει +2,88%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +2,20% και στο έτος κερδίζει +25,47%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +1,07%, και στο έτος χάνει -8,79%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,67% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη  +3,43% στο 2021.

Η λίστα των ανησυχιών

Ο S&P 500 κορυφώθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 4536,95 μονάδων στις 2 Σεπτεμβρίου. Μειώνεται κατά 3,2% μέχρι το τελευταίο του κλείσιμο. Το πρόσφατο selloff για αρκετούς αναλυτές αξίζει να συμπεριληφθεί στη μεγάλη λίστα των κρίσεων πανικού από το 2009. Πάντα προκαλείται από μια μεγάλη λίστα ανησυχιών. Αυτή τη φορά αυτή η λίστα περιλαμβάνει α) την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. β) Η Evergrande θα μπορούσε να είναι η κινεζική Lehman ή η κρίση του 1998. γ) Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη δείξει σημάδια πως έχει κορυφωθεί. δ) Η Fed αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται πριν από το τέλος αυτού του έτους. ε) Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου προωθούν τεράστιες δαπάνες και φορολογικές προτάσεις. στ) Οι ελλείψεις ανταλλακτικών αναγκάζουν τις εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή τους. ζ) Η αποτίμηση των μετοχικών αξιών παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την κορυφή όλων των εποχών. η) Υπάρχουν πολλοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι. θ) Δυστυχώς, η πανδημία είναι ακόμα σε πλήρη ανάπτυξη.

Ο Art Hogan, της National Securities σχετικά με το τι περιμένει από τα αποτελέσματα τόνισε: «Αναζητάμε να μάθουμε αν αυτό το κομμάτι του παζλ για τον πληθωρισμό (η άνοδος των τιμών στην ενέργεια) θα σπάσει την πλάτη της καμήλας και θα αρχίζει να κόβει περιθώρια στην κερδοφορία».  Ο Michael Arone της  State Street Global Advisors  σημείωσε: Εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να ανεβαίνουν στα 100 δολάρια το βαρέλι, και εάν σπάσει αυτό το φράγμα, νομίζω ότι θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προβλέπουν την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, κάτι που έχει ευρείες επιπτώσεις στη βιομηχανία και στις αγορές.

Θολό ενεργειακό τοπίο

Η περσινή καραντίνα σε όλο τον κόσμο που σχετίζεται με την πανδημία, προκάλεσε πτώση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Οι παραγωγοί αυτών των ορυκτών καυσίμων μείωσαν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες. Αλλά καθώς οι οικονομίες άνοιξαν ξανά και οι κυβερνήσεις παρείχαν τεράστια δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα, η ζήτηση για ενέργεια αυξήθηκε. Το ίδιο και οι τιμές της ενέργειας εξαιτίας της έλλειψης ορυκτών καυσίμων, ιδίως του άνθρακα και του φυσικού αερίου. Αυτές οι ελλείψεις επιδεινώθηκαν από κυβερνητικά λάθη και παίγνια στην σκακιέρα των διεθνών σχέσεων.

Στην Ευρώπη. Η Ρωσία παραδίδει αέριο στην Ευρώπη βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων. Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου για να αντισταθμίσει τις αποτυχίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρική ενέργεια. Οι Ρώσοι αρνούνται να παράσχουν περισσότερο φυσικό αέριο μέσω ουκρανικών αγωγών, οι οποίοι έχουν μεγάλη χωρητικότητα. Προφανώς προσπαθούν να εκβιάσουν τους Ευρωπαίους πελάτες τους ώστε να παράσχουν στο Nord Stream 2 άδεια λειτουργίας το συντομότερο δυνατό. Αυτός ο νέος αγωγός τρέχει στη βάση της Βαλτικής Θάλασσας από τη Ρωσία στη Γερμανία και μόλις άρχισε να δοκιμάζεται. Η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 127% στο τρέχον έτος με βάση το κλείσιμο της Δευτέρας 4/10.

Στην την Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση μείωσε τις αγορές άνθρακα από την Αυστραλία επειδή η κυβέρνηση εκεί ζητά ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του Covid-19 στην Κίνα. Ως αποτέλεσμα, η κινεζική κυβέρνηση αναγκάστηκε να διατάξει διακοπή ρεύματος που καταστέλλει την παραγωγή και επιδεινώνει τις παγκόσμιες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού της Κίνας για τον άνθρακα αυξήθηκε κατά 57,1% σε ετήσια βάση έως τον Αύγουστο.

 Ο ΟΠΕΚ+. Την περασμένη Δευτέρα, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει το υπάρχον σύμφωνο για μια σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, στέλνοντας τις τιμές αργού στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος τριών ετών προσθέτοντας στις πληθωριστικές πιέσεις που οι καταναλωτές φοβούνται ότι θα εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία. Ο ΟΠΕΚ+ επέλεξε να αγνοήσει τις κλήσεις μεγάλων καταναλωτών, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, για επιπλέον προμήθειες αφού οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 50% φέτος. Η τιμή ενός βαρελιού αργού πετρελαίου Brent αυξάνεται από το περσινό χαμηλό των 19,33 δολαρίων στις 21 Απριλίου σε πάνω από 80 δολάρια τη βδομάδα που πέρασε.

ΧΑ

Εβδομάδα γενικευμένης ανόδου των μετοχών του FTSE25

Με τις Τράπεζες, τις εταιρίες Ενέργειας, αλλά και τις μετοχές των εταιριών που άντεξαν στην κρίση λόγω Covid-19 στο τιμόνι, η Αθηναϊκή αγορά εμφάνισε κέρδη με μικρή αλλά αισθητή αύξηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος. Παρά ταύτα, ο δείκτης μετοχών της Αθήνας έχει δυσκολευτεί να παρακολουθήσει τις αποδόσεις των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών φέτος και είναι από τους ελάχιστους που ακόμα απέχει υπολογίσιμα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. θα παράσχει 7,5 δις  ευρώ στην Ελλάδα το 2021. Το διπλάσιο ποσό από αυτό που αναμενόταν για τη χώρα. Αυτή η βοήθεια, για το «Ελλάδα 2.0», αποτελεί μέρος ενός εξαετούς εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που για την ώρα δεν έχει αποτυπωθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών.

Μια εκεχειρία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αποφυγή της αθέτησης χρέους παρείχε κάποια ανακούφιση στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά. Αλλά οι επενδυτές εξακολούθησαν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό, και τις υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Το ενεργειακό κόστος είναι παράγοντας ενίσχυσης του πληθωρισμού. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 25% από τα τέλη Αυγούστου, με το Brent να αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος τριών ετών. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτοξευτεί, προκαλώντας συναγερμό στους πολιτικούς ηγέτες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η δεύτερη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Οκτωβρίου, έφερε στον μέσο όρο άνοδο 2,47%, στον Οκτώβριο κέρδισε +3,15% με απόδοση έτους +10,34%. Ο  FTSE25 ενισχύθηκε κατά +2,31%, τον Οκτώβριο κέρδισε +2,98%  και στο 2021 κερδίζει +11,51%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,70%, τον Οκτώβριο είχε άνοδο +3,93% και αποδίδει στο 2021 +30,12%.

Η πρώτη σύνοδος της εβδομάδας είχε χαμηλό ημερήσιο τζίρο. Οι επενδυτές στην Αθήνα δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για τα τραπεζικά blue chip. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 43,357 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,169 εκατ. και ο ΓΔ με μεταβολή +0,09% έκλεισε στις 871,88 από 871,06 μονάδες. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,10% στις 2110,86 από 2108,72 μονάδες την Παρασκευή 1/10, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,25%. Ο  ΔΤΡ έκλεισε στις 551,22 από 544,81 με άνοδο +1,18%.Την Τρίτη, με γενίκευση στο αγοραστικό ενδιαφέρον ο ΓΔ με μεταβολή +1,17% έκλεισε στις 882,10 μονάδες, όταν ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 44,835 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,644 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,08% στις 2133,75 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +1,85%. Ο ΔΤΡ κλείνοντας στο ανώτερο μέρας τις 560,25 μονάδες εμφάνισε άνοδο +1,64%. Την Τετάρτη, μέρα πτώσης παγκόσμια με συντονισμό,  η αγορά εμφάνισε πτωτική μεταβολή -0,65%, με τον EUROSTOXX 600 στο -1,33%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. Οι επενδυτές με αξιόλογο συγκριτικά τζίρο 65,288 εκατ. ευρώ, και υπολογίσιμης αξίας πακέτα 12,068 εκατ., οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 876,37 μονάδες. Ο ΔΤΡ έκλεισε στο -1,41% και τις 552,37 μονάδες. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,59% στις 2119,05 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -0,40%. Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η Αθήνα εμφάνισε κέρδη ισοδύναμα  με την άνοδο που εμφάνιζαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο ΔΤΡ έκλεισε με κέρδη +1,65% στις 561,49 μονάδες. Ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 889,09 μονάδες με μεταβολή +1,45%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 76,382 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 19,753 εκατ. Την Παρασκευή με το διεθνές κλίμα συννεφιασμένο η αγορά κατάφερε να κλείσει ανοδικά με τον ΓΔ να κλείνει στις 892,60 μονάδες με μεταβολή +0,39%, έχοντας ξεπεράσει στη βδομάδα αρκετά επίπεδα αντίστασης, με τελευταίο αυτό των 890 μονάδων. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 66,320 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 11,283 εκατ.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,876 δις ευρώ από 62,741 την Παρασκευή 1/10. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 59,2 εκατ. ευρώ από 54,8 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και των πακέτων στα 10,2 εκατ. από 4,1 αποκαλύπτοντας τον χώρο από τον οποίο ήρθε η αύξηση του μέσου τζίρου .

Η εικόνα των μετοχών που προτιμούν οι θεσμικοί επενδυτές, στις κινήσεις των οποίων οφείλεται η συναλλακτική δραστηριότητα αυτές τις μέρες, είναι θετική.

Τη μεγαλύτερη άνοδο  είχε η ΜΟΗ +8,29% (με -5,71% τον Σεπ. και +9,85% τον Οκτ.),

  • ΕΤΕ +7,34% (με -5,54% τον Σεπ. και +6,32% τον Οκτ.),
  • ΕΛΠΕ +6,84% (με -6,94% τον Σεπ. και +8,17% τον Οκτ.),
  • ΕΥΔΑΠ +6,50% (με -6,94% τον Σεπ. και +8,17% τον Οκτ.),
  • ΒΙΟ +5,80% (με -12,29% τον Σεπ. και +9,88% τον Οκτ.),
  • ΑΔΜΗΕ +5,04% (με -11,47% τον Σεπ. και +6,16% τον Οκτ.),
  • ΔΕΗ +4,24% (με -18,25% τον Σεπ. και +8,05% τον Οκτ.),
  • ΠΕΙΡ +4,14% (με -2,45% τον Σεπ. και +2,87% τον Οκτ.),
  • ΕΛΧΑ +4,05% (με -8,66% τον Σεπ. και +5,91% τον Οκτ.),
  • ΜΥΤΙΛ +4,03% (με -11,32% τον Σεπ. και +6,24% τον Οκτ.),
  • ΕΧΑΕ +3,65% (με -11,59% τον Σεπ. και +6,34% τον Οκτ.),
  • ΤΙΤ +3,62% (με -9,43% τον Σεπ. και +3,47% τον Οκτ.), και με την
  • ΕΥΡΩΒ +3,19% (με +0,37% τον Σεπ. και +3,83% τον Οκτ.) κλείνει η ομάδα με άνοδο μεγαλύτερη των δεικτών.

Στον αντίποδα με απώλειες ή μηδενική μεταβολή βρέθηκαν οι

  • ΜΠΕΛΑ -0,91% (με +6,09% τον Σεπ. και +0,28% τον Οκτ.),
  • ΟΤΕ -0,43% (με -2,67% τον Σεπ. και -0,86% τον Οκτ.),
  • ΣΑΡ -0,56% (με -1,33% τον Σεπ. και -0,90% τον Οκτ.), και
  • ΟΛΠ 0,00% (με -7,16% τον Σεπ. και -0,21% τον Οκτ.).

Μεταβολές κοντά στων δεικτών ΑΡΑΙΓ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ κέρδη μικρότερα του +1,8% είχαν ΤΕΝΕΡΓ +1,77%, ΕΕΕ +1,20%,  ΑΛΦΑ +0,95%, ΛΑΜΔΑ +0,87% και ΟΠΑΠ +0,37%.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Ξεκινά η εβδομάδα εκπνοής με σχετικά αισιόδοξες προσδοκίες

Στα παράγωγα ξεκινά η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου που αφορά προϊόντα για τον FTSE25 και δεν έχει την ίδια βαρύτητα με την αμέσως προηγούμενή της όπου εξέπνεαν κάθε τύπου παράγωγα προϊόντα επί δεικτών και μετοχών. Η εβδομάδα που πέρασε έχει δώσει μια ώθηση στον υποκείμενο δείκτη και μετά από καιρό οι traders των παραγώγων με κλείσιμο του 25άρη στις 2157,5 χονδρικά, έδωσαν τιμή κλεισίματος στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς στις 2161,25 μονάδες και της επόμενης στις 2158,25. Δηλαδή ψηλότερα από το κλείσιμο του υποκείμενου θεωρώντας πιθανότερο να ισχύσει η παράδοση που θέλει η εβδομάδα εκπνοής να διατηρεί την τάση που της παρέδωσε η προηγούμενή της. 

Στην τελευταία  συνεδρίαση της εβδομάδας πριν από την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου που ξεκινά σήμερα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  ως τις 11:18 σε αρνητικό κυρίως πεδίο και μετά μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,17 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 7,95 μονάδες υψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2165,92 μονάδες, ήρθε στις 16:03. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:54 και ήταν οι 2142,92. Το κλείσιμο στις 2157,41 από 2149,46 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,37% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 6,818 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ανήλθε στα 345 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2164,00 μονάδες, κατώτερο τις 2137,00 και τελευταίες πράξεις στις 2155,00, με τιμή κλεισίματος στις 2161,25 από 2143,75 και ανήλθαν σε 5508 από 5469 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 124 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2160,50 μονάδες, κατώτερο τις 2136,00 και τελευταίες πράξεις στις 2160,50, με κλείσιμο στις 2158,25 από 2141,00 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 304 από 264.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι δεν άλλαξαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 73 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2100 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 50 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 563,75 από 562,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7.

O υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης σχολίασε μετά το κλείσιμο της Παρασκευής: Τεχνικά, o Γενικός Δείκτης για μια ακόμα φορά απέφυγε την καθοδική διαφυγή την ύστατη ώρα. Οι αγοραστές ανέκτησαν τον έλεγχο της Αγοράς, βελτιώνοντας την εικόνα της στο τέλος των ημερήσιων συνεδριάσεων, αποκτώντας μια απόσταση ασφαλείας από τον κινητό μέσο των 200 ημερών. Η αντίδραση ήρθε από την υποτιμημένη ζώνη των ταλαντωτών, το οποίο είναι μια ένδειξη ύπαρξης αντανακλαστικών και η συνέχεια δεν απογοήτευσε, αφού ο Γενικός Δείκτης πήγε έως τα όρια των 900 μονάδων με συμπαθητικά αυξημένες μέσες ημερήσιες συναλλαγές. Η μεγάλη εικόνα δεν άλλαξε δραματικά, οι κινητοί μέσοι όροι των 30 και 50 ημερών δεν “συγκινήθηκαν” από το μίνι ράλι των 40 μονάδων, ωστόσο κλείσιμο πάνω από τις 896 μονάδες, θα επαναφέρει όλο το τεχνικό σύστημα δεικτών σε βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να αναμετρηθεί με τις 900 μονάδες, επίπεδο που έχει αλλάξει ιδιότητες στήριξης και αντίστασης κάμποσες φορές, από τον φετινό Φεβρουάριο και μετά.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης συνολικά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 6350 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,12 ευρώ και δημιουργήθηκαν 49.832 από 44.626 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4111 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,57 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 26.823 από 28.737.

Της ΕΥΡΩΒ με 872 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,843 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 32.121 από 31.965.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 286 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,45 ευρώ και 22.829 από 22.677 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1533 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, με αμέσως επόμενα σε όγκο τα 343 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ  και τα 339 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περίπου ίδιο έναντι της προηγούμενης συνόδου  και αφορούσε τα 15.657 συμβόλαια για ΠΕΙΡ, τα 1.000 για ΜΠΕΛΑ, τα 1000 για ΟΠΑΠ, και τα 284 για ΑΡΑΙΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης 

Παρά το ευμετάβλητο και νευρικό περιβάλλον στο εξωτερικό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ανοδικά σε επίπεδο εβδομάδας, σημειώνοντας τέσσερα θετικά κλεισίματα. Η αντοχή της Αγοράς ήταν εντυπωσιακή στις πιέσεις από το εξωτερικό, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τους ξένους δείκτες. Οι συναλλαγές διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, επιστρέφοντας στα 60 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας την άνοδο των τιμών σε όλο το εύρος της Αγοράς.

Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας που πέρασε, ήταν και η καταγραφή εισροών στα Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού ύψους 48,6 εκατ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από εισροές ύψους 51,2 εκατ. ευρώ στα Μετοχικά Αμοιβαία της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ και είναι περισσότερες από τις μισές εισροές που έχουν καταγραφεί το 2021.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η διαχείρισή του από τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, δεσπόζει στο πεδίο της ειδησεογραφίας. Η εβδομάδα που πέρασε σημείωσε ιστορικά ρεκόρ στην χονδρική τιμή Ρεύματος σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες, ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκαν ιστορικά υψηλές τιμές στην οριακή τιμή του Συστήματος (μέση τιμή 8/10 218,73 €/ΜWh), από την εφαρμογή του νέου μοντέλου διαχείρισης της Αγοράς Target Model.

Το νέο ρίσκο των ενεργειακών ανατιμήσεων, έδειξε να αποκλιμακώνεται στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο είναι νωρίς για να θεωρηθεί ότι πλέον η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά και η Αγορά Φυσικού Αερίου εξαιρετικά νευρική, γεγονός που επηρεάζει όλο το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενέργειας. Επιπλέον, η Ενέργεια παραμένει βασικό μέρος του κόστους πωληθέντων στην παραγωγή, απειλώντας με πληθωριστικές τάσεις την Οικονομία. Το κρίσιμο τεστ θα γίνει στις αιχμές της ζήτησης που θα εμφανιστούν στην καρδιά του Χειμώνα, όπου και θα δοκιμαστούν οι αντοχές του Συστήματος, αλλά και τα αντανακλαστικά της Ε.Ε., βάζοντας στο τραπέζι ένα δίλλημα αναστολής των αποφάσεων για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής Ενέργειας.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ενισχύθηκαν σήμερα Δευτέρα 11/10, χάρη στα κέρδη της Κίνας που βοήθησαν επίσης τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να μειώσουν τις αρχικές τους απώλειες, ενώ οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς αναφοράς με την άνοδό τους ανέβασαν το δολάριο σε κορυφή σε βάθος σχεδόν τριών ετών έναντι του ιαπωνικού γεν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq και S&P 500 σημείωναν πτώση περίπου -0,06%, αλλά είναι πολύ πάνω από τα αρχικά χαμηλά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EUROSTOXX 50 σημείωσαν πτώση 0,1% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE διατηρήθηκαν σταθερά.

Οι τιμές του πετρελαίου επέκτειναν την ανοδική πορεία τους, με τα κέρδη στο ενεργειακό πεδίο να προκαλούν ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

«Οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται, οι προσδοκίες για πληθωρισμό αυξάνονται και η νομισματική σύσφιξη σε διάφορες μορφές γίνεται πιο διαδεδομένη. Η παγκόσμια έλλειψη σε μικροτσίπ θα επεκταθεί μέχρι το επόμενο έτος, προσθέτοντας περαιτέρω αβεβαιότητα στις  ήδη ανομοιόμορφα εξελισσόμενες κατά τόπους οικονομικές ανακάμψεις. Προσθέστε τις ελλείψεις ενέργειας και το οικονομικό τοπίο είναι ουσιαστικά πιο προσγειωμένο από την αισιοδοξία που συνόδευε τα πρώτα στάδια της παγκόσμιας ανάκαμψης», ανέφεραν αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.

Ωστόσο, η άνοδος κατά +0,46% στις 09:05 του κινεζικού δείκτη blue chip συνέβαλε στη σταθεροποίηση της διάθεσης και ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας πρόσθεσε τότε +0,62% και ήταν λίγο χαμηλότερα από τις 642 μονάδες.

Η πτώση του γεν προσέφερε μια ευπρόσδεκτη ώθηση στο ιαπωνικό Nikkei, ο οποίος αντιστρέφοντας τις αρχικές απώλειες έχει στις 9:10 άνοδο 1,6%, αν και η αγορά μετοχών στην Αυστραλία εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερα κατά 0,4%.