Η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα φέρνει προσκόμματα στην ομαλή τροφοδοσία των καταστημάτων και στην Ελλάδα, με την έλλειψη πρώτων υλών και τις τεράστιες καθυστερήσεις στις αποστολές εμπορευμάτων από την Ασία να απειλούν ευθέως πλέον Black Friday και Χριστούγεννα.
Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
[email protected]
Η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα φέρνει προσκόμματα στην ομαλή τροφοδοσία των καταστημάτων και στην Ελλάδα, με την έλλειψη πρώτων υλών και τις τεράστιες καθυστερήσεις στις αποστολές εμπορευμάτων από την Ασία να απειλούν ευθέως πλέον Black Friday και Χριστούγεννα.
Το πρόβλημα με τις πρώτες ύλες, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν είναι μόνο η πολύ υψηλότερη τιμή τους αλλά και η καθυστέρηση στην παράδοσή τους, γεγονός που διαταράσσει την παραγωγική διαδικασία, σε μια συγκυρία μάλιστα θετική για τον εγχώριο μεταποιητικό τομέα.
Τα στοιχεία του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών στην ελληνική μεταποίηση (δείκτης ΡΜΙ), τον οποίο καταρτίζει η εταιρεία IHS Markit, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώνεται στην παραγωγή με καθυστερήσεις στην παράδοση των προμηθειών στη βιομηχανία.
Ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 58,4 μονάδες, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 59,3 μονάδες του Αυγούστου. Όπως σημειώνει η IHS Markit, «ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2019, παρότι εξασθένησε λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες, οι οποίες περιόρισαν την παραγωγική ικανότητα». Και προσθέτει: «Η διαρκής αύξηση των νέων παραγγελιών και οι συνεχείς σημαντικές ελλείψεις υλικών, τον Σεπτέμβριο, οδήγησαν στη μεγαλύτερη αύξηση των αδιεκπεραίωτων εργασιών που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας».
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα θα σημειώσει ετήσια αύξηση 6,6% το 2021, παρότι η μείωση της παραγωγής εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να περιορίζεται κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, όσο οι αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθούν να υφίστανται.
Η ζήτηση στις 26 Νοεμβρίου
Σε κάθε περίπτωση, ο Οκτώβριος είναι ο πιο έντονος μήνας για την οργάνωση και την πρόβλεψη για τις αγορές, τόσο στις 26 Νοεμβρίου (Black Friday), όσο και στα Χριστούγεννα, με την κρίση στις διεθνείς μεταφορές να δείχνει ήδη ότι φέτος η κατάσταση θα είναι περίπλοκη.
Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι μόνο για την Black Friday εκτιμάται ότι η ζήτηση για online αγορές στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 150% σε σύγκριση με πέρυσι.
Ωστόσο, ακόμα κι αν όλα τα προϊόντα που ζητούσαν οι πελάτες ήταν εδώ, οι μεταφορείς δεν έχουν ακόμα την ικανότητα ή την τεχνολογία να προσαρμοστούν σε αυτούς τους όγκους και να τα παραδώσουν εγκαίρως.
Σε αυτήν την περίπτωση καθυστερήσεων και ελλείψεων, πρέπει να προστεθεί ένας άλλος παράγοντας.
Η αύξηση των τιμών λόγω του έντονου ανταγωνισμού για τη μεταφορά προϊόντων από την Ασία που έχει πολλαπλασιάσει την τιμή.
Ανησυχία για τα αποθέματα
Οι πρώτες ελλείψεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα μας, με επίκεντρο τα προϊόντα χαμηλότερης και μέσης τιμής, όπως λευκές συσκευές και κουζινομηχανές, και οι έμποροι δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει το φαινόμενο τους επόμενους μήνες, όταν εξαντληθούν και τα τελευταία αποθέματα.
Το ζήτημα που ανησυχεί αυτή τη στιγμή τον εμπορικό κόσμο, ειδικά όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, είναι εάν θα έχουν επαρκείς ποσότητες στις αποθήκες τους.
«Το θέμα δεν είναι τόσο η ζήτηση, αλλά η διαθεσιμότητα του εμπορεύματος», σημειώνουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η έλλειψη σε προϊόντα κυρίως χαμηλής και μεσαίας τιμής χτυπάει αρκετά μεγάλο αριθμό πελατών τους και επηρεάζει το 30%-35% του ετήσιου τζίρου τους.