Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2007 07:39

Κοντά στα υψηλότερα εννέα μηνών ο χρυσός

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών διαπραγματεύθηκε ο χρυσός στην Ασία, αποτέλεσμα της κλιμάκωση της έντασης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σε συνδυασμό με τη ζήτηση των επενδυτών που επιδιώκουν την εξασφάλιση.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία, συναντήθηκαν χθες στο Λονδίνο και θα συζητήσουν από τηλεφώνου την 1η Μαρτίου τα στοιχεία μιας νέας απόφασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Ιράν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Sean McCormack χθες στην Ουάσινγκτον. Ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 4,3% από τις 21 Φεβρουαρίου, ημερομηνία της προθεσμία των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράν, να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση διαπραγματεύθηκε κατά 95 σεντς υψηλότερα, ποσοστό 0,15%, φθάνοντας στα 687,50 δολ. η ουγγιά και διαπραγματεύθηκε στα 685,85 δολ. στη 1:48 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Το πολύτιμο μέταλλο που έχει σημειώσει άνοδο 13% από τις 5 Ιανουαρίου, αναρριχήθηκε στα 688,56 δολ. η ουγγιά στις 23 Φεβρουαρίου, τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών.

Το Ιράν απέρριψε τα αιτήματα των χωρών της Δύσης να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, μετέδωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο αξιωματούχο της κυβέρνησης της χώρας. Οι εκκλήσεις να σταματήσει το Ιράν τις πυρηνικές του δραστηριότητες είναι παράλογες, ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Gholam Hossein Elham, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Στην Ιαπωνία ο χρυσός για παράδοση τον Δεκέμβριο του 2007μ, υποχώρησε 18 γιέν, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 2.673 γιέν το γραμμάριο (690 δολ. η ουγιά) κατά το μέσον της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Τόκυο.

Τα συμβόλαια του χρυσού για παράδοση Απριλίου σημείωσαν άνοδο έως 90 σεντς, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 689,70 δολ. η ουγγιά και διαπραγματεύθηκαν στα 689 δολ. στη 1:39 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex).