Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2007 08:51

Holcim: Υψηλότερες τιμές και εξαγορές, 39% η αύξηση των κερδών

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 39%, μετά τις εξαγορές στις οποίες προχώρησε η ελβετική εταιρεία στην Ινδία, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές στη Βόρειο Αμερική, σημείωσαν στο σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας τσιμέντου στον κόσμο, Holcim Ltd.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 2,1 δισ. ελβετικά φράγκα (1,72 δισ. δολ.) από 1,51 δισ. ελβετικά φράγκα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 1,92 δισ. ελβετικά φράγκα. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 30%, φθάνοντας στα 24 δισ. ελβετικά φράγκα.

Η Holcim και οι ανταγωνίστριές της, Lafarge SA της Γαλλίας και Cemex SA του Μεξικό, κάνουν αγώνα δρόμου για την επέκτασή τους στο εξωτερικό μέσω εξαγορών για ανάπτυξη τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις ώριμες αγορές, όπου μπορούν να μειώσουν το κόστος και να βελτιώσουν την κερδοφορία. Η εταιρεία δαπάνησε 1,4 δισ. δολ. για την Gujarat Ambuja Cement Ltd. της Ινδίας και για άλλες εξαγορές στην Ασία, με στόχο να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης με την Lafarge, τη μεγαλύτερη εταιρεία τσιμέντου στον κόσμο.

«Το 2007 ο τομέας των κατασκευών στις αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας θα συνεχίσουν να γνωρίζουν σημαντική ανάπτυξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Holcim. «Οι εξαιρετικά καλές καιρικές συνθήκες για τον τομέα των κατασκευών στη διάρκεια του έτους, αύξησαν τη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι μετοχές της Holcim έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 9,4%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 30,9 δισ. ελβετικά φράγκα. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη 0,6% που σημείωσαν οι μετοχές της Lafarge, με έδρα το Παρίσι.

Στη Βόρειο Αμερική οι φορτώσεις μειώθηκαν, ωστόσο βρίσκονται εντός της πορείας της αγοράς, σύμφωνα με την εταιρεία. Η μείωση των όγκων εξισορροπήθηκε κατά πολύ, από τις υψηλότερες τιμές πώλησης, κατέληξε η Holcim.