Πάνω από το 80% των περιπτώσεων οικονομικής κατασκοπείας, συνδέονται με την Κίνα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με τον διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, να σημειώνει επανειλημμένα ότι, το γραφείο ανοίγει μια νέα υπόθεση που αφορά στην ασιατική χώρα, κάθε 10 ώρες.
Της Μαρίας Βε
Πάνω από το 80% των περιπτώσεων οικονομικής κατασκοπείας, συνδέονται με την Κίνα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με τον διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, να σημειώνει επανειλημμένα ότι, το γραφείο ανοίγει μια νέα υπόθεση που αφορά στην ασιατική χώρα, κάθε 10 ώρες.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τη CIA, είναι ότι μεταξύ 2010 και 2012, η Κίνα εντόπισε και εκτέλεσε έναν μεγάλο αριθμό πληροφοριοδοτών της στη χώρα, καταστρέφοντας «ένα εκτενές δίκτυο» που είχε στηθεί «με κόπο» τις προηγούμενες δεκαετίες.
Το συγκεκριμένο δίκτυο, αποτελούνταν από πηγές πολύ ψηλά, που «δούλευαν άριστα» μέχρι τις αρχές του 2011, όταν «ξαφνικά άρχισαν να στεγνώνουν οι πηγές των πληροφοριών» και «οι πληροφοριοδότες στην Κίνα άρχισαν να εξαφανίζονται».
Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αρκετές υποθέσεις απάτης και διαφθοράς που αφορά κινέζους υπηκόους, με τους περισσοτέρους από αυτούς μάλιστα, να μην έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε αμερικανικό έδαφος.
Σημειώνεται ότι η έκθεση της Εθνικής Εκτελεστικής Αντικατασκοπείας προς το Κογκρέσο το 2011, σχετικά με τη βιομηχανική κατασκοπεία ονόμασε ανοιχτά την Κίνα, ως τις κορυφαίες απειλές για την οικονομική κατασκοπεία, υπογραμμίζοντας ότι από τις εφτά περιπτώσεις που εκδικάστηκαν το 2010 στο πλαίσιο του Νόμου περί Οικονομικής Κατασκοπείας του 1996, οι έξι εμφάνιζαν εμπλοκή της Κίνας.
Πώς η Κίνα υπονομεύει τις ΗΠΑ
Η προσέγγιση της Κίνας σχετικά με την συλλογή πληροφοριών από το εξωτερικό βασίζεται σε επιχειρηματίες, ερευνητές και φοιτητές για να συγκεντρώνουν πληροφορίες. Οι στόχοι περιλαμβάνουν συμβάσεις, συγχωνεύσεις, σχέδια εξαγορών και κυρίως τεχνολογία.
Οι προσπάθειες είναι φιλόδοξες και τολμηρές. Η Google για παράδειγμα, έχασε τεχνολογίες αναζήτησης οι οποίες βοήθησαν την κινεζική ανταγωνίστριά της. Επίσης, για χρόνια, οι Κινέζοι κατάσκοποι εισχωρούσαν στα δίκτυα της Nortel για να συλλέξουν δεδομένα, μέχρι που η εταιρεία έκλεισε, ενώ οι κατάσκοποι έκαναν υποκλοπές σε αμερικανικά πυρηνικά εργαστήρια και μυστικά ερευνητικά κέντρα, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως «συνήθης επιχειρηματική πρακτική» για το Πεκίνο.
Αυτές οι πρακτικές κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια με την οικονομική κατασκοπεία να διαφοροποιεί τους όρους δέσμευσης υπέρ της Κίνας και να επιταχύνει νέα προγράμματα όπως είναι τα μαχητικά αεροπλάνα τεχνολογίας stealth, που δεν ανιχνεύονται εύκολα.
Η Κίνα επεκτείνεται και αλλού
Παρόλο που και οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν την Κίνα, η ασιατική χώρα έχει καταφέρει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά και όσον αφορά άλλες χώρες. Η Άνγκελα Μέρκελ είχε θέσει έθεσε το ζήτημα της κατασκοπείας στον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας, της Γαλλίας του Καναδά και άλλων χωρών, προσπαθούν να δημιουργήσουν δικλίδες ασφαλείας απέναντι στην οικονομική κατασκοπεία της Κίνας.
Ο Κινέζος και οι λαθραίες… χελώνες
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ένας Κινέζος υπήκοος καταδικάστηκε χθες σε 38 μήνες φυλάκιση για ξέπλυμα χρήματος.
Ο 25χρονος, είχε δηλώσει στο παρελθόν ένοχος σε αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο για το χρηματισμό μιας σπείρας, που διακινούσαν λαθραία από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το Χονγκ Κονγκ, τουλάχιστον 1.500 προστατευμένες χελώνες, αξίας άνω των 2, 25 εκατ. δολαρίων.
Το δικαστήριο τον διέταξε επίσης να πληρώσει πρόστιμο 10.000 δολαρίων, ίσο με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που κατείχε στις ΗΠΑ.
Τουλάχιστον από τις 12 Ιουνίου 2017, έως τις 3 Δεκεμβρίου 2018, ο Κινέζος στρατολόγησε ένα δίκτυο λαθροκυνηγών, μεταφορέων και μεσαζόντων για παράνομη απόκτηση και εξαγωγή χελωνών, ενώ έστειλε χρήματα μέσω αμερικανικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης μιας στο Νιου Τζέρσεϊ, για να πληρώσει για τις χελώνες και τις αποστολές τους, ενώ κανόνισε να πουληθούν παράνομα οι χελώνες στην κινεζική αγορά κατοικίδιων ζώων για χιλιάδες δολάρια η καθεμία.
Δικαίως λοιπόν οι χώρες ψάχνουν απεγνωσμένα να προστατευτούν, διότι, κανείς δεν έχει ιδέα μέχρι που μπορεί να φτάσει η «ευρηματικότητα» των Κινέζων.
Με πληροφορίες απο USDJ