Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 06:58

«Υπερφόρτωση» τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει το ράλι των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., το οποίο μονοπώλησε τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ένωσης. Ενδεικτικό είναι ότι η πρόβλεψη για τη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας σήμερα είναι τα 204 ευρώ/MWh, τιμή αυξημένη κατά 16,4% σε σχέση με τη χθεσινή. Κι όμως, η τιμή αυτή, που συνιστά ιστορικό ρεκόρ για την Ελλάδα, είναι η… τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη, καθώς η ισχυρότατη ανατιμητική τάση που σαρώνει όλη την ήπειρο έχει χτυπήσει άλλες χώρες ακόμα περισσότερο.

Από την έντυπη έκδοση

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει το ράλι των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., το οποίο μονοπώλησε τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ένωσης. Ενδεικτικό είναι ότι η πρόβλεψη για τη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας σήμερα είναι τα 204 ευρώ/MWh, τιμή αυξημένη κατά 16,4% σε σχέση με τη χθεσινή. Κι όμως, η τιμή αυτή, που συνιστά ιστορικό ρεκόρ για την Ελλάδα, είναι η… τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη, καθώς η ισχυρότατη ανατιμητική τάση που σαρώνει όλη την ήπειρο έχει χτυπήσει άλλες χώρες ακόμα περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό, σε πολλά κράτη οι χονδρεμπορικές τιμές σήμερα θα σπάσουν το φράγμα των 300 ευρώ/ΜWh, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία (307,72 ευρώ/MWh), στο Βέλγιο (302,54 ευρώ/MWh), στη Γερμανία (302,53 ευρώ/MWh) και την Ολλανδία (302,54 ευρώ/MWh). «Πρωταθλήτρια» υψηλών χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας σήμερα η Σερβία, όπου η τιμή θα φτάσει στα 327,44 ευρώ/MWh, με ημερήσια αύξηση σχεδόν 80 ευρώ!

Στον αντίποδα, σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα διαμορφώνονται οι τιμές στη Ρουμανία (187,98 ευρώ/MWh), στη Βουλγαρία (184,71 ευρώ/MWh) και την Πολωνία (141,39 ευρώ/MWh), με την τελευταία να επωφελείται το τελευταίο διάστημα -κατά τα φαινόμενα- από τη μειωμένη εξάρτησή της από το φυσικό αέριο και την προσκόλλησή της στα ορυκτά καύσιμα που παράγει η ίδια.

Η εκτίναξη των τιμών αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο ράλι διαρκείας του φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικό ότι τα futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία (σημείο αναφοράς για το κόστος του αερίου σε όλη την Ευρώπη) και στη Βρετανία έχουν αυξηθεί κατά 60% μέσα σε μόλις 2 μέρες.

Το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου χθες έφτασε να διαπραγματεύεται πάνω από τα 160 ευρώ/MWh, αν και υποχώρησε στο τέλος της συνεδρίασης στα 104 ευρώ/MWh λόγω ρευστοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η επίδραση της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά φαίνεται από το γεγονός ότι το καύσιμο συμμετέχει σήμερα με ποσοστό 47,4% στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, με τις ΑΠΕ να καταλαμβάνουν μερίδιο 25,4%, τον λιγνίτη 13%, τις εισαγωγές 11,8% και τα υδροηλεκτρικά 2,3%.

Περισσότερες επιδοτήσεις για το ρεύμα

Αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα -με διατήρηση του οριζόντιου χαρακτήρα του μέτρου για τα τιμολόγια της χαμηλής τάσης- σχεδιάζει η κυβέρνηση, υπό την πίεση της ξέφρενης ανόδου των χονδρεμπορικών τιμών της ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του σχετικού κονδυλίου στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (που μέχρι τώρα υπολογιζόταν στα 200 εκατ. ευρώ, με τους πόρους να προέρχονται από τα αυξημένα για φέτος έσοδα από δικαιώματα ρύπων) κατά 40%-50%, ώστε να αυξηθεί αντίστοιχα και η επιδότηση, που -σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις- είναι 9 ευρώ τον μήνα (ή 0,03 ευρώ/κιλοβατώρα) για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης των πελατών χαμηλής τάσης, νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, με κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, ανεξαρτήτως παρόχου.