Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2007 21:19

Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς διαβίβασε σήμερα στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνεται ο πρώτος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) που κατάρτισε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

«Ο Εθνικός Σχεδιασμός έρχεται να υλοποιήσει την βασική αρχή ότι το κόστος της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων αναλαμβάνει ο ίδιος ο παραγωγός δηλαδή εφαρμόζεται η αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει» και εγκρίνεται σε εφαρμογή της οδηγίας 91/689/ΕΚ. Θα αναθεωρείται κάθε πέντε (5) χρόνια», δήλωσε ο κ. Σουφλιάς.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε σήμερα στην Ελλάδα παράγονται ετησίως, περίπου 330.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων, εκ των οποίων ένα ποσοστό της τάξης του 62% υποβάλλεται σε εργασίες διάθεσης, ενώ το υπόλοιπο σε εργασίες αξιοποίησης.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες παράγονται στην Αττική 48,5%, στη Κεντρική Μακεδονία 12,6%, στην Στερεά Ελλάδα 10,2%, στη Θεσσαλία 6,9% και στην Δυτική Ελλάδα 5,2% περίπου.

Επίσης υπάρχουν στην χώρα μας περίπου 600.000 τόνοι αποθηκευμένων επικίνδυνων αποβλήτων, κυρίως στους χώρους παραγωγής τους (Βιομηχανία). Η προέλευση των επικίνδυνων αποβλήτων προέρχεται κυρίως από βιομηχανικές δραστηριότητες (διϋλιστήρια, παραγωγή αλουμινίου, χαλυβουργίες, παραγωγή λιπασμάτων, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγή οργανικών χημικών προϊόντων) όπως και από εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κοινού ( λιμάνια, αεροδρόμια, ΟΣΕ, ΟΤΕ κ.α).

Στα επικίνδυνα απόβλητα των παραπάνω κλάδων περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα ρεύματα Ε.Α., τα οποία υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης:

- Τα «ρεύματα εναλλακτικής διαχείρισης» και αφορούν χρησιμοποιημένες συσκευασίες και άλλα προϊόντα (Χρησιμοποιημένες ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές, Απόβλητα λιπαντικών ελαίων, Συσκευασίες επικινδύνων ουσιών και τμήματα των Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής ΟΤΚΖ).

- Επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

- Ζωικά υποπροϊόντα.

- Πολυχλωριωμένα διφαινύλια /τριφαινύλια (PCB’s PCT’s - κλοφέν). Πρόκειται κυρίως για μονωτικά / διηλεκτρικά έλαια που περιέχουν PCB’s και υπάρχουν κατ’ εξοχήν σε συσκευές ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ιδίως μετασχηματιστές και πυκνωτές.

Εφαρμογή βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών στην παραγωγική διαδικασία θα είναι υποχρεωτική από το τέλος Οκτωβρίου του 2007.

Τα βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδιασμού

1. Η ανάπτυξη υποδομών και μεθόδων αξιοποίησης των Επικίνδυνων Αποβλήτων

2. Η προώθηση μεθόδων ασφαλούς επεξεργασίας των Ε.Α.

3. Η διεύρυνση των δικτύων ασφαλούς συλλογής και μεταφοράς των Ε.Α.

4. Η κατασκευή των απαιτούμενων έργων διάθεσης και αξιοποίησης Ε.Α., σύμφωνα με τις Γενικές Τεχνικές Προδιαγραφές διαχείρισης Ε.Α. (ΚΥΑ 24944/1159/2006)

5. Η ανάπτυξη συστήματος δυναμικής απογραφής από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ήδη σε βάση δεδομένων του Υπουργείου καταχωρούνται, αφού αξιολογηθούν, τα στοιχεία που προέρχονται από τα «διαχειριστικά σχέδια» των παραγωγών Επικίνδυνων Αποβλήτων. Το σύστημα αυτό θα αποκτήσει δυναμικό χαρακτήρα και θα τροφοδοτείται συνεχώς με πληροφορίες σχετικές με την παραγωγή και διαχείριση των Ε.Α. Οι παραγωγοί αποβλήτων είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν κάθε χρόνο έκθεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ (ΚΥΑ 13588/725/2006 - ΦΕΚ 383Β’ / 28-3-2006).

6. Η Επικαιροποίηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τους παραγωγούς Ε.Α. και ανάλογη τροποποίηση - συμπλήρωση των περιβαλλοντικών όρων των αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

7. Η Εκπόνηση των απαιτούμενων λοιπών μελετών από τους παραγωγούς Ε.Α. και εφοδιασμός με τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις (απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, άδεια διάθεσης κ.λπ.).

8. Η επέκταση της λειτουργίας των ήδη υπαρχόντων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης καθώς και τυχόν νέων εγκεκριμένων συστημάτων για α) ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές β) απόβλητα λιπαντικών ελαίων γ) Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής(ΟΤΚΖ), με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στα αντίστοιχα ΠΔ. καθώς και προώθηση της κατασκευής νέων μονάδων αξιοποίησης, στο πλαίσιο λειτουργίας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.

9. Η καταγραφή - χαρτογράφηση των ρυπασμένων και πιθανώς ρυπασμένων από Ε.Α χώρων σε εθνικό επίπεδο. Στην συνέχεια θα προχωρήσει η αποκατάσταση ή/και εξυγίανση των χώρων αυτών, με εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

10. Η εντατικοποίηση των ελέγχων που αφορούν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης Ε.Α.