Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 09:16

Market Beat: Με το διεθνές κλίμα βαρύ, επιδιώκεται, με τις Τράπεζες, η διατήρηση των 870 μονάδων      

Τα ζητήματα επισφαλών χρεών των κινέζων κατασκευαστών ακινήτων εξαπλώνονται. Η Fantasia μια ακόμα κατασκευαστική δεν έχει εξοφλήσει ένα ομόλογο ύψους 205,7 εκατομμυρίων δολαρίων ως όφειλε χθες και μια άλλη οικονομική οντότητα του ομίλου Fantasia δεν απέδωσε ένα δάνειο 700 εκατομμυρίων γιουάν (109 εκατομμύρια δολάρια) που οφείλει στην κατασκευαστική Country Garden, η οποία δήλωσε ότι αναμένει να ανακοινώσει ο όμιλος πτώχευση. Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για το μη εισηγμένο ομόλογο της Evergrande που η αποπληρωμή του ήταν επίσης χθες. Αυτές ήταν, από τα χαράματα, οι πρώτες ειδήσεις για τους επενδυτές στα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Το πετρέλαιο μετά την κορυφή σε βάθος τριών ετών τη Δευτέρα, σταθεροποιήθηκε λίγο χαμηλότερα και συνέβαλε στην διατήρηση επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.

  • Πτώση για τους ευρωπαϊκούς δείκτες και αυτούς στη Wall Street
  • Απλώνεται η κρίση χρέους στις εταιρίες ακινήτων της Κίνας καθώς μετά από την Evergrande Group και άλλη μια εταιρία του κλάδου η Fantasia δεν απέδωσε ένα δάνειο 700 εκατομμυρίων γιουάν (109 εκατομμύρια δολάρια) που οφείλει στην κατασκευαστική Country Garden
  • Το πετρέλαιο μετά την κορυφή σε βάθος τριών ετών τη Δευτέρα, σταθεροποιήθηκε λίγο χαμηλότερα και συνέβαλε στην διατήρηση επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.
  • Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας κλονίζουν τις αγορές
  • Η άνοδος στην Αθήνα κράτησε την αγορά ψηλότερα από την κρίσιμη στήριξη των 870 μονάδων
  • Οι εγχώριοι αναλυτές αναμένουν να επηρεάσει την τάση η διαδικτυακή συνάντηση από τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, για το επιχειρηματικό της πλάνο, η οποία θα γίνει σήμερα.

Τα ζητήματα επισφαλών χρεών των κινέζων κατασκευαστών ακινήτων εξαπλώνονται. Η Fantasia μια ακόμα κατασκευαστική δεν έχει εξοφλήσει ένα ομόλογο ύψους 205,7 εκατομμυρίων δολαρίων ως όφειλε χθες και μια άλλη οικονομική οντότητα του ομίλου Fantasia δεν απέδωσε ένα δάνειο 700 εκατομμυρίων γιουάν (109 εκατομμύρια δολάρια) που οφείλει στην κατασκευαστική Country Garden, η οποία δήλωσε ότι αναμένει να ανακοινώσει ο όμιλος πτώχευση. Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για το μη εισηγμένο ομόλογο της Evergrande που η αποπληρωμή του ήταν επίσης χθες. Αυτές ήταν, από τα χαράματα, οι πρώτες ειδήσεις για τους επενδυτές στα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Το πετρέλαιο μετά την κορυφή σε βάθος τριών ετών τη Δευτέρα, σταθεροποιήθηκε λίγο χαμηλότερα και συνέβαλε στην διατήρηση επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.

Αν σε αυτά προσθέσουμε την αγωνία για τον δημοσιονομικό γκρεμό του Δημοσίου, που θα αντιμετωπίσει η οικονομία των ΗΠΑ αν δεν ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση για την άρση του ορίου που υπάρχει, αναφορικά με τοις κρατικές δαπάνες και τα παρελκόμενά του,  το κλίμα βαραίνει. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν χθες, λόγω της προσοχής των επενδυτών σχετικά με την ανάγκη αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μιας ιστορικής χρεοκοπίας σε δύο εβδομάδες.  Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,48% και η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,05%. Η διατήρηση της ανοδικής τροχιάς, οδήγησε  χαμηλότερα τις μετοχές των εταιριών τεχνολογίας. Επειδή  οι διοικήσεις των εν λόγω εισηγμένων στηρίζουν την ισχυρή ανάπτυξή τους στον φθηνό δανεισμό.

Οι συναλλασσόμενοι που συμμετέχουν αναγκαστικά (λόγω επαγγέλματος) μη έχοντας επιλογή κριτηρίων, οδηγούνται σε κινήσεις με βάση την τεχνική εικόνα. Είδαν λοιπόν την αδυναμία της υπέρβασης των 877 μονάδων και αποφάσισαν να αποσύρουν τις εντολές αγοράς, ελαττώνοντας σταδιακά τη ζήτηση τίτλων, γεγονός που προκαλεί υποχώρηση των τιμών. Έτσι στις 14:37, μετά από 4 ώρες και 7 λεπτά, ο ΓΔ πέρασε σε αρνητικό πεδίο, όταν εντελώς τυχαία ο τζίρος έπιασε τα 25 εκατ. ευρώ. Ενώ στις 15:00 περίπου εμφανίστηκε ως χαμηλό δεύτερου μέρους το επίπεδο των 869,52 μονάδων. Η αγορά διατήρησε αρνητικό πρόσημο μεταβολής από τις 14:37 ως τις 15:31 και με τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου κατάφερε κατόπιν να αποκτήσει τιμές ψηλότερα των 872 μονάδων. Ο τζίρος στο καθοδικό διάστημα του δεύτερου μέρους πρόσθεσε 4 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συναλλαγές τότε που η προσφορά επέτρεψε τις τοποθετήσεις στα χαμηλότερα, μετά την έναρξη, επίπεδα.

Απέναντι σε όλα τα αρνητικά από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά η αγορά μας παλεύει για να διατηρηθεί σε επίπεδα που δεν θα προκαλέσουν τη διάθεση των επενδυτών για φυγή από το ρίσκο. Όπλο της ήταν χθες οι τραπεζικές μετοχές, με τον ΔΤΡ να έχει χάσει τον Σεπτέμβριο τις 562 μονάδες αρχικά, τις 555 μετά και πλέον βρίσκεται στις 551,2 μετά από τον πυθμένα των 535 μονάδων χονδρικά την περασμένη βδομάδα. Το ταμπλό εξέπεμπε θετικά μηνύματα που δεν ήταν ορατά από όλους και κύρια από εκείνους που δεν υπολογίζουν την τεχνική ανάλυση. Αλλά το κατώτερο της περασμένης βδομάδας οι 854 μονάδες, που εμφανίστηκε την Παρασκευή, ήταν πολύ χαμηλότερα, 15 ολόκληρες μονάδες από το κατώτερο των 868,7 μονάδων. Αντίστοιχα ο FTSE25, στο χαμηλό ημέρας χτύπησε στις 2101, δηλαδή πολύ ψηλότερα από τις 2066 που χτύπησε την περασμένη βδομάδα. Το σημαντικότερο όμως ήταν η πορεία του τραπεζικού κλάδου, του οποίου ο δείκτης έκλεισε στο ανώτερο μέρας με κέρδη πάνω από +1%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,48% και η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,05%. Η διατήρηση της ανοδικής τροχιάς, οδήγησε  χαμηλότερα τις μετοχές των εταιριών τεχνολογίας. Επειδή  οι διοικήσεις των εν λόγω εισηγμένων στηρίζουν την ισχυρή ανάπτυξή τους στον φθηνό δανεισμό.

Αρνητικά λειτούργησε επίσης το κραχ στο διαδίκτυο καθώς οι ιστοσελίδες των Facebook, WhatsApp και Instagram παρέμειναν εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,94% ή 323,54 μονάδες στις 34.002,92, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,3% στις 4.300,46 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,14% στις 14.255,48 μονάδες. Εμφάνισαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων οι JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Merck & Co. Inc., Royal Dutch Shell PLC ADR B.

Στο πεδίο των μακροοικονομικών δεδομένων, παρά τις ενδείξεις για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο, οι νέες παραγγελίες για αγαθά που έχουν παρασκευαστεί στις ΗΠΑ σημείωσαν μεγάλη αύξηση τον Αύγουστο.

Οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα στοιχεία της απασχόλησης που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή καθώς μπορούν να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed. Οι αναλυτές αναμένουν να δημιουργηθούν 475.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο έναντι μόλις 235.000 που δημιουργήθηκαν τον Αύγουστο.

Η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 2,3% στα 77,60 δολάρια ανά βαρέλι (σε υψηλό σχεδόν επτά ετών) και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5%. Το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στα 1,1620 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι από την άνοδο του πληθωρισμού, το tapering της Fed και την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων.

Στις αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε -0,47% στις 450,77 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,23% στις 7.011,01 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,79% στις 15.036,55 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,61% στις 6.477,66 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ έπεσε -0,09% ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -0,60%.

Η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη σημείωσε σημαντική πτώση τον Οκτώβριο, αφού ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα, από 19,6 τον Σεπτέμβριο στις 16,9 μονάδες τον Οκτώβριο.  Πολύ  χαμηλότερα από την πρόβλεψη για περίπου 19 μονάδες.

Παράλληλα, την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της προβληματικής κινεζικής εταιρείας Evergrande αποφάσισαν οι αρμόδιες αρχές στο Χονγκ Κονγκ, καθώς έχασε και δεύτερη προθεσμία για την πληρωμή τόκων, ομολόγου της.

ΧΑ

Η οριακή άνοδος με χαμηλούς όγκους στηρίχθηκε στα κέρδη των τραπεζικών μετοχών 

Η αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και δεύτερη του τέταρτου τρίμηνου, εμφάνισε κέρδη σε συμφωνία με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινήθηκαν για μεγάλο διάστημα πτωτικά, αλλά μετά τις 16:30 πέρασαν με αποφασιστικότητα σε κέρδη. Οι επενδυτές στην Αθήνα κινήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τα νέα που ψαλίδισαν τη διάθεση για ρίσκο στα διεθνή, αλλά δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για τα τραπεζικά blue chip. Η αγορά είχε χαμηλό ημερήσιο τζίρο. Ενώ με σταθερή υπεροχή της ζήτησης μετά την πρόσκρουση στις 869,5 μονάδες στις 15:00 περίπου, οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν την αγορά στη ζώνη των 873,5 πέντε λεπτά πριν τις 17:00.  Στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών συνεπώς διαμόρφωσαν μια ανοδική αντίδραση, με υπολογίσιμη διόρθωση προς το τέλος της συνόδου. Έτσι η αγορά εμφάνισε ανοδική μεταβολή +0,09% με τον EUROSTOXX 600 +0,05%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Οι επενδυτές με σχετικά χαμηλό τζίρο, και σημαντικής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 871,88 από 871,06 μονάδες με μεταβολή +0,09% ή 0,82 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 43,357 από 51,038 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 6,169 εκατ. και αφορούσε τις ΟΠΑΠ (4,070 εκατ. ευρώ) ΟΤΕ (486.000 ευρώ) ΕΠΣΙΛ (1,600 εκατ. ευρώ) ΑΤΤ (12.640 ευρώ).

Τη διακύμανση (8,27 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:34 δηλαδή στο πρώτο 5λεπτο, και ήταν οι 868,71 από 853,87 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στο πρώτο δίωρο ήτοι στις 12:22 και ήταν οι 876,98 από 872,52. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 61 από 61 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 54 από 51 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 15 από 12. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 62,755 από 62,741 δις ευρώ την Παρασκευή.

Στην εξέλιξη της συνόδου στο πρώτο μέρος, μόλις συμπληρώθηκε ένα τρίωρο είχαν προκύψει:

  • Η εγγραφή τιμών για τον ΓΔ λίγο ψηλότερα των 868,7 μονάδων (ήταν ο πυθμένας για τη μέρα) με πέρασμά του σε θετικό πεδίο στις 10:51 μετά από αντίδραση στο πτωτικό άνοιγμα.
  • Η σταθερή ανοδική κλίση δηλαδή η υπεροχή της ζήτησης από τις 10:34  ως τις 12:22 με πορεία από τις 869 προς τις 877 μονάδες.
  • Πολλές ενδείξεις ότι η νευρικότητα θα σφράγιζε την πορεία της τιμής του ΓΔ με πιθανότητα να συνεχιστεί και στο δεύτερο μέρος. Όπως και έγινε.
  • Κάθε ένδειξη για την εμφάνιση συντονισμένων πιέσεων εν μέσω νευρικότητας και πιέσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανίστηκε μετά τις 12:30.

Από τις 15:16 ως τις 17:20 κινήθηκε πλάγια και ανοδικά, με σκαμπανεβάσματα , μεταξύ των 872 και 873,6 μονάδων, σημειώνοντας άνοδο που ολοκληρώθηκε 6 λεπτά πριν τις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος.

Η αγορά απόκτησε πορεία σταθερής ανόδου για αναζήτηση κορυφής  επί 2 ώρες από τις 10:34, ενώ προέκυψε αντίδραση στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου μέρους. Ο μέσος όρος  σταμάτησε στις 873,20 μονάδες στις 17:00 ενώ υπήρξε υπεροχή  της προσφοράς έναντι της ζήτησης στις δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος.  Έτσι το ανώτερο στις δημοπρασίες ήταν οι 873,2 ήρθε στις 17:10 αλλά οι επιλογές των θεσμικών έφεραν τον ΓΔ στο κλείσιμο τις 871,88 μονάδες.

 Εδώ και μερικές μέρες ειδοποιήσαμε πως για τις Τράπεζες ισχύει ο στόχος να επανέλθει ο  ΔΤΡ  πάνω από τις 555 μονάδες.  Ωστόσο εμφανίζονται σημαντικά τεχνικά εμπόδια στην προσπάθεια αυτή.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα ο ΔΤΡ, με ανώτερο μέρας τις 551,22 από 549,66 μονάδες και μεταβολή τότε +1,18%, εμφάνισε κατώτερο τις 542,31 από 534,61 μονάδες και μεταβολή -0,46%, ενώ έκλεισε στις 551,22 από 544,81 με άνοδο +1,18%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 8,813 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+1,17%) απασχόλησε 3,439 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,21%) 2,134 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,87%) 1,152 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+0,61%) 2,024 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,10% στις 2110,86 από 2108,72 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  11,50 περίπου μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,25% επηρεασμένος από το +5,78% της ΑΤΤ και το +8,17% της ΙΝΤΚΑ. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΕΤΕ +2,21%, ΤΕΝΕΡΓ +1,95%, ΔΕΗ +1,76%, TITC +1,53%, ΑΛΦΑ +1,17%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1,00% οι ΑΔΜΗΕ -2,52%, ΜΠΕΛΑ -2,31%, ΕΛΠΕ -1,75%, ΛΑΜΔΑ -1,14% και ΜΥΤΙΛ -1,04%. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Μια πνοή αισιοδοξίας αποτύπωσαν τα ΣΜΕ του FTSE25 

Η πτώση των όγκων στην υποκείμενη αγορά έφερε βουτιά στους όγκους των ΣΜΕ επί μετοχών αλλά και στα ΣΜΕ του 25άρη ελαττώθηκε το ενδιαφέρον αυξήθηκαν ωστόσο οι αισιόδοξες προσδοκίες. Παράλληλα παρέμεινε σχετικά αξιόλογη η δραστηριότητα στο stock repo.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  σε αρνητικό πεδίο από την έναρξη ως τις 10:52 και από τις 14:28 ως τις 15:36 και στο υπόλοιπο διάστημα σε θετικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 4,04 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 2,14 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2122,35 μονάδες, ήρθε στις 11:21. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:34 και ήταν οι 2101,09 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2110,86 από 2108,72 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,10% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 5,252 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος περιορίστηκε στα 408 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2117,00 μονάδες, κατώτερο τις 2095,00 και τελευταίες πράξεις στις 2105,25, με τιμή κλεισίματος στις 2108,25 από 2102,00 και αυξήθηκαν σε 5452 από 5433 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 112 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2112,75 μονάδες, κατώτερο τις 2095,25 και τελευταίες πράξεις στις 2107,00, με κλείσιμο στις 2107,25 από 2098,00 και οι ανοικτές θέσεις περιορίστηκαν στις 189 από 196.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν μέτριοι. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 2 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 552,00 από 545,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 4 από 4.

Αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα των εξελίξεων στα διεθνή να διαμορφώνει τη διάθεση των επενδυτών στην αθηναϊκή αγορά οι εγχώριοι αναλυτές αναζητούν την ποικιλία των θεμάτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους συναλλασσόμενους αυτή την εποχή.  Αρκετοί αναφέρθηκαν στην  διαδικτυακή συνάντηση από τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, για το επιχειρηματικό της πλάνο, η οποία θα γίνει σήμερα.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφεραν: “Την Τρίτη η ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα παρουσιάσει, σε διαδικτυακή συνάντηση, τις προοπτικές του Ομίλου. Η ανακατάληψη υψηλότερων ορίων, συνιστά την ελάχιστη προϋπόθεση για ανοδική κίνηση προς τις 900 μονάδες. Με το βεβαρυμμένο διεθνές περιβάλλον και τη δυσμενή, χρηματιστηριακά, παράδοση του Οκτωβρίου να μην ευνοούν ανοδική κίνηση στις Διεθνείς Αγορές και κατ’ επέκταση στο Χ.Α. που θα αναμένει την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ”.  Ενώ το τμήμα ανάλυσης της  Merit Sec. ειδοποίησαν: “Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 890 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 850 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 890 μονάδες. Η έκτακτη γ.σ. των Μετόχων της ΔΕΗ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου θα εγκρίνει, μεταξύ άλλων, την Α.Μ.Κ. της Εταιρείας και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ”.

Για την ατμόσφαιρα διεθνώς αναφέρθηκαν από την Optima Bank: “Οι Αγορές του εξωτερικού θα συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο, λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Η επιχειρηματική ατζέντα περιλαμβάνει την ενημέρωση από τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, για το επιχειρηματικό της πλάνο”. Ενώ η Leon Depolas Sec. παρατηρούσε: “Έπαψε η διαπραγμάτευση των μετοχών της Evergrande Group στο Χονγκ Κονγκ, καθώς αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με μεγάλη συναλλαγή με την Εταιρεία Hopson Development. Παράλληλα, σημειώνουμε ότι εντός των εκτιμήσεων κινήθηκαν τα στοιχεία της Μεταποίησης Σεπτεμβρίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα και σημειώνουμε ότι το πιθανό εύρος τιμών του ΓΔΧΑ και για αυτή την εβδομάδα, παραμένει η περιοχή μεταξύ 900 και 820 μονάδων”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1366 από 4854 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,44 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 30.232 από 30.213.

Της ΑΛΦΑ με όγκο 929 από 2679 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,12 ευρώ και δημιουργήθηκαν 43.197 από 42.855 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 692 από 964 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,817 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 31.242 από 31.182.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 71 από 324 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,39 ευρώ και 22.511 από 22.536 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1225 από 1079 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου για ΔΕΗ, τα 877 από 658 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ,  με αμέσως επόμενα σε όγκο τα 374 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη σειρά Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο έναντι της προηγούμενης συνόδου  και αφορούσε στα 3.000 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, στα 1.000 για ΟΠΑΠ, στα 1000  για ΜΟΗ, στα 1.000 για TITC, και στο 1 για ΕΕΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων ήταν ιδιαίτερα καλές, με την Αγορά να βγάζει αγοραστές και τις πτωτικές συνεδριάσεις να μην μπορούν να αυξήσουν τζίρο. Από την άλλη, παρά την πτωτική κίνηση της Αγοράς, είδαμε τελείως διαφορετικές συμπεριφορές σε αρκετούς τίτλους. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανακοίνωση του 6μηνου, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για ακόμα καλύτερα επόμενα τρίμηνα. Σε κάθε περίπτωση η Αγορά χρειάζεται τον απαραίτητο χρόνο για να μας δώσει καλύτερη εικόνα.

Σίγουρα ο μήνας που ξεκίνησε ανήκει αποκλειστικά στην ΔΕΗ, μιας και τα μάτια των Επενδυτών θα είναι στραμμένα πάνω της, για τον τρόπο και την τιμή που θα γίνει η Α.Μ.Κ., καθώς αποτελεί μία χαρακτηριστική ευκαιρία, τα Funds και οι Επενδυτές να τοποθετηθούν σε μία Εταιρεία, που “αύριο” θα είναι μακράν ο μεγαλύτερος “Παίκτης” στις ΑΠΕ. Μετά την Α.Μ.Κ. ο ουσιαστικός δανεισμός θα είναι κοντά στο 1 δισ. από τα 4 δισ. μόλις 2 χρόνια πίσω και θα έχει την δυνατότητα να δανειστεί για να υλοποιήσει τα μεγάλα της projects, με πολύ χαμηλό επιτόκιο σε σχέση με το παρελθόν.

Ακόμα δεν έχουμε κάποιο αγοραστικό σήμα σε ημερήσιο, εκτός από σημαντικές ενδείξεις από ταλαντωτές, που συνήθως δείχνουν νωρίτερα μία κίνηση. Αν το επίπεδο 854 χαθεί, κάτι που έχει μικρότερες πιθανότητες, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, τότε η Αγορά μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης στο 830. Η ζώνη του 890 - 910 έχει γίνει, στην παρούσα, σημαντική αντίσταση, ενώ η Αγορά έχει πολύ χαμηλές συναλλαγές. Βρισκόμαστε σε ένα αντίστοιχο επίπεδο όπως το 1.400 - 1.500 του μακρινού 2010 – 2011, αλλά από την αντίθετη πλευρά. Αν παρατηρήσει κάποιος εκείνη την περίοδο, θα καταλάβει το τι χρόνο χρειάστηκε και τι συνέβη μέχρι να χαθεί.

Τα αποτελέσματα και τα νέα σε Οικονομία και Εταιρείες είναι θετικά, οπότε υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις, ασχέτως αν σε κάποιες περιπτώσεις είναι “απαιτητικές”. Πάντα η Αγορά δίνει ευκαιρίες τόσο για τους αγοραστές, όσο και για τους πωλητές, αρκεί κάποιος να πάρει τις σωστές αποφάσεις με βάση την στρατηγική του. Έχουμε ένα Τραπεζικό κλάδο που, πιθανότατα, σε κάποιες περιπτώσεις του λείπουν νέα κεφάλαια, παρόλα αυτά είναι σε τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτή που τον έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια.

Ο φόβος μας μαρτυρά πως η Αγορά ακόμα δεν βρίσκεται σε μία επιθετική ανοδική κίνηση, με το σκεπτικό να είναι ότι αυτό θα εμφανιστεί στο μέλλον. Σίγουρα οι μεγάλες Α.Μ.Κ. μπορεί να προβληματίζουν βραχυπρόθεσμα την Αγορά, από την άλλη προσελκύουν νέα κεφάλαια που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Η προσέγγιση νέων κεφαλαίων και μάλιστα από μεγάλους Ξένους Θεσμικούς, δεν μπορεί παρά να μας δίνει αισιοδοξία για το μέλλον, μαζί με όλα τα υπόλοιπα θετικά χαρακτηριστικά της Οικονομίας που βλέπουμε και θα ακολουθήσουν στο μέλλον”.

Σήμερα

Οι αγορές μετοχών της Ασίας υπέστησαν μεγάλες ζημιές από νωρίς σήμερα Τρίτη 5/10 μετά από ένα ευρύ ξεπούλημα στη Wall Street, καθώς οι αγορές ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο των τιμών του πετρελαίου που έφθασαν σε επίπεδα υψηλών σε βάθος πολλών ετών, σε μια εποχή που οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας ασκούν ήδη πίεση στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε έως και -1,3%, υποχωρώντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Η πτώση των αγορών οδήγησε τον κύριο δείκτη αναφοράς της MSCI στις 619,87 μονάδες, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2020. Αλλά στις 8:35 η πτώση του ήταν -0,60% και βρισκόταν στις 624,51 μονάδες. Έχει μειωθεί περισσότερο από 5% φέτος, με τις αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Ιαπωνίας να είναι μεταξύ των μεγάλων ηττημένων.

Οι μετοχές της Ιαπωνίας μειώθηκαν αρχικά κατά -2,8%, ενώ στις 8:35 δική μας ώρα, έπεφτε -2,41%. Το χρηματιστήριο στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -2,5% και στις 8:35 είχε μειώσει τις απώλειες στο -1,82%. Ο βασικός δείκτης στην Αυστραλία που υποχώρησε στο πρώτο μέρος -1% ήταν στις 8:40 στο -0,41%.

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε κορυφή σε βάθος τριών ετών τη Δευτέρα αφού ο ΟΠΕΚ+ επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής του καθώς η ζήτηση για πετρελαιοειδή ανακάμπτει, παρά την πίεση από ορισμένες χώρες για μεγαλύτερη ώθηση στην παραγωγή.