Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 14:13

Πόσο θα διαρκέσει ο πληθωρισμός;

Συναγερμό προκαλούν σε πολλές χώρες τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν τον πληθωρισμό να «φλέγεται». Οι τιμές αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, επηρεάζοντας ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλο τον κόσμο.

Συναγερμό προκαλούν σε πολλές χώρες τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν τον πληθωρισμό να «φλέγεται». Οι τιμές αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, επηρεάζοντας ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι στο  τελευταίο του outlook ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η ανοδική πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο προσωρινό.

Ο πληθωρισμός, τονίζει σε ανάλυσή του το gzeromedia, δεν είναι πάντα κακός. Μάλιστα αποτελεί ένδειξη υγιούς οικονομίας, αρκεί να παραμένει γύρω στο 1,5-2 % ετησίως.

Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, δεν βρισκόμαστε σε αυτή την περίπτωση καθώς στις περισσότερες χώρες «σκαρφαλώνει» γρήγορα ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης πανδημίας. Μετά από δεκαοκτώ μήνες σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, η ζήτηση ανθεί. Οι καταναλωτές ξοδεύουν τώρα όσα άφησαν στην άκρη πριν από ένα χρόνο επειδή δεν ξόδεψαν καθόλου το 2020. Οι επιχειρήσεις από την αγωνίζονται να εξασφαλίσουν ενέργεια και πρώτες ύλες για να διατηρήσουν σε λειτουργία τα εργοστάσιά τους και να παραδώσουν εγκαίρως τις παραγγελίες τους.

Και εδώ κρύβεται το μεγάλο «δράμα» της κατάστασης που δημιουργεί ο πληθωρισμός που τροφοδότησε η πανδημία.  Οι συνεχείς διαταραχές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στις εφοδιαστικές αλυσίδες σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα προϊόντα  ή ότι δεν θα έρθουν τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν. Όταν το προϊόν είναι, γίνεται και πιο ακριβό καθώς το επιπλέον κόστος κοστίζει. Και κάπως έτσι ανεβαίνει η τιμή για τα πάντα.

Ενώ όμως ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική αξία των καταναλωτών και πιέζει τις επιχειρήσεις, προκαλεί επίσης παρενέργειες στην πολιτική σκηνή. Παραδείγματα βρίσκει κανείς σε όλον τον κόσμο- από την Βραζιλία όπου οι πολίτες κατηγορούν τον πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, για την αύξηση του κόστους ζωής τους, και  την Τουρκία, όπου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καρατομεί τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών επειδή αντιτάσσονται στις μεγάλες δαπάνες που χρειάζεται για να παραμείνει δημοφιλής ενώ το νόμισμα της χώρας πέφτει κατακόρυφα και ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη, μέχρι την Τυνησία, όπου ο πρόεδρος  Κάις Σαϊέντ αισθάνεται επίσης να απειλείται, και τις ΗΠΑ, όπου τα φιλόδοξα σχέδια του Τζο Μπάιντεν για την επέκταση του δικτύου κοινωνικής ασφάλισης της χώρας θα μπορούσαν να γκρεμιστούν από μετριοπαθείς Δημοκρατικούς- με τους Ρεπουμπλικάνους στο πλευρό τους- που φοβούνται ότι η επένδυση 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα τονώσει περισσότερο τον πληθωρισμό.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να λυθεί το ζήτημα από την πλευρά της προσφοράς, αναφέρει το gzeromedia.  Η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε να μετριάσει τη ζήτηση, απομακρύνοντας μέρος της πίεσης στις τιμές, αλλά δεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις διαταραγμένες εφοδιαστικές αλυσίδες όσο ο παραμένει ο κορωνοϊός.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, όταν οι κυβερνήσεις επεμβαίνουν στον εφοδιασμό περιορίζοντας τις εξαγωγές που χρειάζονται άλλες χώρες, τα πράγματα γίνονται χειρότερα, διότι τέτοιες στρεβλώσεις μπορεί να παρέχουν κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αλλά μακροπρόθεσμα μπορούν μόνο να αυξήσουν περαιτέρω τη ζήτηση, και ως εκ τούτου να αυξήσουν το κόστος για όλους.

Πιθανότατα ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους,  θα επιστρέψει στα «φυσιολογικά» επίπεδα που υποδεικνύουν οι στόχοι των κεντρικών τραπεζών μόλις αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Όσο όμως παραμένει, θα γίνεται αισθητή σε όλες τις οικονομίες και η ανασταλτική του επίδραση.  

naftemporiki.gr