Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 09:50

Η άλλη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης: Τα χαμηλά αποθέματα νερού στη Σκανδιναβική Χερσόνησο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η ενεργειακή κρίση που τροφοδότησε η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρασέρνοντας σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό, πιέζοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών και δημιουργώντας υπόνοιες για πιθανό πισωγύρισμα στην ανάκαμψη των οικονομιών.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η ενεργειακή κρίση που τροφοδότησε η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρασέρνοντας σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό, πιέζοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών και δημιουργώντας υπόνοιες για πιθανό πισωγύρισμα στην ανάκαμψη των οικονομιών.

Ωστόσο, δεν είναι η μόνη κρίση που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης κινείται προς τα βόρεια όπου παρατηρούνται ασυνήθιστα λιγοστά αποθέματα νερού που επιδεινώνουν την πίεση στη σκανδιναβική περιοχή γιατί περιορίζουν τη σημαντικότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Οι τιμές της ενέργειας στις σκανδιναβικές χώρες ήταν πέντε φορές υψηλότερες τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Παράλληλα ο πληθωρισμός εκτοξεύεται. Αυτά πλήττουν τους πάντες, από τα εργοστάσια και τους ανθρακωρύχους μέχρι τους φοιτητές που δυσκολεύονται με τους λογαριασμούς τους.

«Ο συνδυασμός των χαμηλών αποθεμάτων νερού στις σκανδιναβικές χώρες και των χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη δημιουργεί μια τέλεια καταιγίδα, με τις υψηλές τιμές άνθρακα και άνθρακα πάνω από αυτό», δήλωσε ο Mats Persson, του  Fortum Oyj.

«Με νέες συνδέσεις τροφοδοσίας προς τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών που έχουμε δει στην Ευρώπη εισέρχονται στο σκανδιναβικό σύστημα», πρόσθεσε.

Η Σουηδία, για παράδειγμα, βασίζεται σε ένα εργοστάσιο ηλικίας 52 ετών που χρησιμοποιεί το πετρέλαιο για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα και μια τοπική εταιρεία προσπαθεί να πείσει τους βιομηχανικούς χρήστες να εξοικονομήσουν ενέργεια καθώς πλησιάζει ο κρύος καιρός.

Στη Νορβηγία, από την άλλη, τα επίπεδα υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία για αυτήν την περίοδο του έτους. Αυτή η γωνιά της χώρας έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα παρέχοντας ηλεκτρικό ρεύμα στη Γερμανία, τη Δανία και τη Βρετανία.

«Συνήθως τα αποθέματα γεμίζουν αυτή την εποχή, αλλά τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο είχαμε ρεκόρ θερμότητας και πολύ λίγες βροχοπτώσεις», δήλωσε ο Anders Gaudestad της Agder Energi.

Τα δεδομένα σχετικά με τα αποθέματα νερού είναι τόσο σημαντικά για την αγορά ενέργειας όσο και τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχει αρκετό νερό για εξαγωγή τόσο στην ήπειρο όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Sigbjorn Seland της StormGeo Nena. Η Βρετανία και η Ιρλανδία αναμφισβήτητα έχουν πληγεί περισσότερο από την παγκόσμια έλλειψη φυσικού αερίου και «διψούν» για ενέργεια.

naftemporiki.gr