Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 19:51

Γαλλία: Πλαφόν στις αυξήσεις του ρεύματος - «Πάγωμα» για φυσικό αέριο και στο... βάθος τα δικαστήρια

 Πλαφόν στην αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στο 4% ως τον Φεβρουάριο και «πάγωμα» στο τιμολόγιο του φυσικού αερίου ως τον Απρίλιο εξήγγειλε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζακ Καστέξ προκειμένου να δημιουργήσει «μια δασμολογική ασπίδα», όπως είπε, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

 Πλαφόν στην αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στο 4% ως τον Φεβρουάριο και «πάγωμα» στο τιμολόγιο του φυσικού αερίου ως τον Απρίλιο εξήγγειλε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζακ Καστέξ προκειμένου να δημιουργήσει «μια δασμολογική ασπίδα», όπως είπε, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Σήμερα, η τιμή στα τιμολόγια  φυσικού αερίου στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 12,6 %, αλλά ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση».  Οι τιμές του φυσικού αερίου θα «παγώσουν» μέχρι τον Απρίλιο του 2022 οπότε και «η τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να πέσει κατακόρυφα» όπως ελπίζει η κυβέρνηση, καθώς η περίοδος θέρμανσης θα έχει τελειώσει.

«Πρέπει  να διαχειριστούμε μια σοβαρή κατάσταση  μέχρι την άνοιξη του 2022» εξήγησε ο Καστέξ, καθώς από την αρχή του χρόνου, οι τιμές του φυσικού αερίου στη Γαλλία  αυξήθηκαν κατά 57%.

Στη Γαλλία, από περίπου 10 εκατομμύρια συνδρομητές φυσικού αερίου, τα πέντε  εκατομμύρια πληρώνουν με ρυθμιζόμενο τιμολόγιο. Οι υπόλοιποι έχουν υπογράψει σύμβαση σταθερής τιμής για αρκετά χρόνια και επομένως δεν επηρεάζονται άμεσα από τις τρέχουσες αυξήσεις.

Για τα πέντε εκατομμύρια συνδρομητές φυσικού αερίου που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το ρυθμιζόμενο τιμολόγιο, η τιμή που θα πληρώσουν τον Οκτώβριο θα είναι η ίδια για τους επόμενους έξι μήνες. Χωρίς τη νέα ρύθμιση, οι  χρήστες φυσικού αερίου  θα είχαν δει τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται κατά 20% τον Νοέμβριο και 10% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας (CRE).

Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, ο μηχανισμός είναι διαφορετικός. Τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια  της ηλεκτρικής  ενέργειας αναθεωρούνται  δύο φορές το χρόνο, συνήθως τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο. Η επόμενη αύξηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, θα περιοριστεί ως εκ τούτου στο 4% αντί του αναμενόμενου 12%. Με το σύστημα της «εξομάλυνσης» και της κάλυψης των λογαριασμών φυσικού αερίου, η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ισχυρίζεται  αυτό το μέτρο θα είναι ουδέτερο για τα δημόσια οικονομικά.  

Παθήματα από το παρελθόν

Και άλλες κυβερνήσεις στη Γαλλία είχαν προσπαθήσει να ελέγξουν τα τιμολόγια ενέργειας, αλλά χωρίς επιτυχία. Το 2011, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, η κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν είχε «παγώσει» τις τιμές του φυσικού αερίου. Η απόφαση αυτή  αμφισβητήθηκε στη συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την GDF Suez και την Εθνική Ένωση Φορέων Λιανικής εκμετάλλευσης ενέργειας (Anode). Το 2012 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των προμηθευτών και οι καταναλωτές αναγκάστηκαν να πληρώσουν μεγάλα  ποσά, αναδρομικά.

Το 2014, υπό τον Φρανσουά Ολάντ, η σοσιαλιστική κυβέρνηση ήθελε να επιβάλει ένα όριο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση οδηγήθηκε για άλλη μια φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο επέβαλε συνολική αύξηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ή 30 ευρώ περισσότερα, για κάθε νοικοκυριό, επί 18 μήνες.

Ωστόσο, «το τρέχον σενάριο είναι διαφορετικό» λέει ο Φρανσουά Καρλιέ, εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτών CLCV. Οι προηγούμενες αποφάσεις αφορούσαν «πλήρες πάγωμα ή άρνηση αύξησης», αναφέρει η  ιστοσελίδα Franceinfo . «Τώρα φαίνεται ότι υπάρχει συντονισμός με τους διάφορους παίκτες, που είναι λίγο πιο ισχυρός», προσθέτει ο Φρανσουά Καρλιέ.

Ανησυχία στις εταιρείες προμήθειας αερίου

Για τις εταιρείες παροχής φυσικού αερίου που θα  πρέπει να αγοράσουν αέριο σε υψηλή τιμή όλο το χειμώνα και να επωμιστούν το κόστος,  αυτή η απόφαση προκαλεί ανησυχία. «Δεν μπορούμε να  απορροφήσουμε το κόστος», λέει η Ναιμά Ιντίρ, πρόεδρος της ένωσης Anode. "Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής οδού για  να απαντήσουμε σε αυτές τις ανακοινώσεις» σημειώνει η Ναιμά Ιντίρ.

Ο Γάλλος  πρωθυπουργός  από την πλευρά του υποσχέθηκε πάντως  ότι θα "στηρίξει" τους διανομείς ενέργειας, σε αυτή τη φάση.