Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, διευρύνοντας τις παγκόσμιες απώλειες που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον 1,5 τρισ. δολ. από τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών στον κόσμο, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα σταματήσει.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο και της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας, κινήθηκα πτωτικά μετά τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ασίας.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 1,9%, φθάνοντας στις 140,04 μονάδες στις 12:47 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, οδεύοντας να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Ιανουαρίου. Ο δείκτης υποχώρησε 3,5% την εβδομάδα που πέρασε, τα μέγιστα από τον Ιούλιο του 2006. Ολες οι ανοιχτές αγορές στην Ασία, κινήθηκαν ανοδικά.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 Index στις ΗΠΑ υποχώρησε την Παρασκευή 0,4% και ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,5%.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε απώλειες 2,3%. Οι μετοχές της Sony Corp. και της Canon Inc. συνέβαλαν στην πτώση καθώς το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ, περιορίζοντας την αξία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές των καυσίμων, μία ημέρα μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για αύξηση των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 91,3 τον μήνα που πέρασε από 96,9 τον Ιανουάριο.

Το γιέν αναρριχήθηκε 0,9% φθάνοντας στα 115,74 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και σημείωσε άνοδο 0,9% έναντι του ευρώ, φθάνοντας στα 152,66, μετά την άνοδό του κατά 3,7% και 3,5% αντιστοίχως έναντι του αμερικανικού και ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος την εβδομάδα που πέρασε. Η εβδομαδιαία άνοδος έναντι του δολαρίου ήταν η μεγαλύτερη, από τη χρονική περίοδο που έληξε στις 16 Δεκεμβρίου του 2005.