Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 17:52

Π. Τζεντιλόνι: Ταχύτερη από το αναμενόμενο η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας

Στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους από το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ με θέμα «Η Ελλάδα και ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ».

Εύσημα έδωσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, παρά την πανδημία, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο ενώ καθοριστικός είναι και ο ρόλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την επόμενη μέρα της οικονομίας. Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο κ. Τζεντιλόνι έκανε αναφορά στην τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2022.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε και στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ήδη έχουν εγκριθεί οι εκταμιεύσεις. «Αυτό δείχνει την ποιότητα του ελληνικού σχεδίου και την άψογη συνεργασία με τις υπηρεσίες της Κομισιόν. Το ελληνικό σχέδιο θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία και θα αυξήσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στα πολύ δύσκολα τελευταία 10 χρόνια με τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο περιόδους ύφεσης ιστορικών διαστάσεων και ακολούθησε η πανδημία. «Οι σκέψεις μου πάνε στους νέους που αναγκάστηκαν να περιοριστούν στο σπίτι. Έχουμε καθήκον να τους δείξουμε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος» σημείωσε ο κ. Τζεντιλόνι.

Χρ. Σταϊκούρας: Ενίσχυση προσπαθειών 

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ευρωπαϊκής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. «Από τις αρχές Ιουλίου, όταν δημοσιεύτηκαν οι καλοκαιρινές προβλέψεις, έχουν δημοσιευτεί περισσότερα θετικά στοιχεία και ακόμα πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, δείχνοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει με ισχυρό ρυθμό φέτος. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα». Ωστόσο, όπως είπε, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός καθώς θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί μια ισχυρή και ανθεκτική ανάκαμψη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για υψηλή, βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερόρητας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, ενώ συμπλήρωσε ότι άλλο ένα κρίσιμο πεδίο που θα πρέπει η Ευρώπη να επιδιώξει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο είναι στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας. Όπως εξήγησε θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική προσαρμογή με μακροχρόνιους στόχους καθώς διαφορετικά οι αγορές θα αντιδράσουν, ακόμα κι αν οι στόχοι που επιλέγονται στο δημοσιονομικό πεδίο είναι υπερφιλόδοξοι, λόγω των αυστηρών κανόνων που ισχύουν σήμερα.

Θ. Σκυλακάκης: Διπλασιασμός των επενδύσεων 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έδωσε έμφαση στην ανάγκη διπλασιασμού των επενδύσεων αλλά και στη μείωση της λεγόμενης «γκρίζας» οικονομίας. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ανέφερε πως πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο πολιτικής και πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανεργία.

«Είναι ένα πρόγραμμα που πρέπει να κινείται. Αν δεν κινείσαι είσαι νεκρός» τόνισε αναφερόμενος στο «Ελλάδα 2.0» απαντώντας στη τοποθέτηση του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση  ο οποίος έκανε λόγο για αναθεώρηση του Σχεδίου αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι μέχρι σήμερα το κράτος μπορεί να απορροφά περίπου 5 δις ευρώ δημοσίων επενδύσεων και το ποσό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί σε 8-10 δις. ευρώ. «Αυτό είναι δυνατόν, αλλά αυτό σημαίνει πως θα αυξήσουμε δραματικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε» και πως πρέπει να καταλάβουμε ότι η μετάβαση θα είναι ένας «τεράστιος στόχος».

Θέση με την οποία συμφώνησε και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος έδωσε έμφαση στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης των διαγωνισμών και των έργων.

Ο κ. Κοστέλο στην τοποθέτηση του σημείωσε ότι στις Βρυξέλλες υπάρχουν πολλές θετικές γνώμες για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης καθώς συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της κεντρικής διοίκησης, ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Για τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η υλοποίηση του Σχεδίου και ιδιαίτερα των επενδύσεων, των έργων και διαγωνισμών και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι αποτελεσματικό και το Ταμείο Ανάκαμψης βασίζεται στις πολιτικές της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης και για τον ίδιο είναι σημαντικό να υπάρχει «συνέχεια».

ΡΑΛΛΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ