Με τους εγχώριους παράγοντες εστιασμένους στην διαδικασία της ΑΜΚ της ΔΕΗ, στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά επέφεραν σημαντικές απώλειες στους βασικούς δείκτες των χρηματιστηρίων, οι ρευστοποιήσεις από την αύξηση στο ρίσκο των μετοχών τεχνολογίας. Οι τρεις βασικοί δείκτες των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν σχεδόν 2% ή περισσότερο, με τις ευαίσθητες στα επιτόκια τεχνολογικές και τις γειτονικές της τεχνολογίας μετοχές να έχουν πληγεί περισσότερο από τις αυξανόμενες αποδόσεις. Ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του δείκτη S&P 500 από τον Μάιο και η μεγαλύτερη του Nasdaq από τον Μάρτιο, αλλά τα προθεσμιακά συμβόλαια επί των δεικτών των αγορών των ΗΠΑ, τα S&P 500 e-minis, αυξήθηκαν κατά 0,50% τις ασιατικές συναλλαγές.
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις οικονομικές αβεβαιότητες που προκάλεσαν άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς και ώθησαν το δολάριο σε υψηλό άνω των 10 μηνών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 στις 8:05 δική μας ώρα διαπραγματεύονται +0,60% υψηλότερα.
Τα 10ετή επιτόκια αναφοράς των ΗΠΑ έχουν κερδίσει 25 μονάδες βάσης σε πέντε συνεδριάσεις και ήταν τελευταία στο 1,5513%, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου την προηγούμενη ημέρα, ενώ ο δείκτης δολαρίου ήταν στις 93,752 μονάδες.
Η άνοδος των αποδόσεων για τους αγοραίους οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν σίγουρα θα αρχίσουν να μειώνουν τις μαζικές αγορές περιουσιακών στοιχείων τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η διάθεση μεταξύ των Γερμανών καταναλωτών ενισχύεται καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο σε ενάμιση χρόνο, σε μία ακόμη ένδειξη ότι τα νοικοκυριά συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Η διατήρηση της τιμής της ΔΕΗ στα τρέχοντα επίπεδα, θα ερμηνευθεί ως διενέργεια της Α.Μ.Κ. με τιμή εξάσκησης σε κοντινή τιμή. Στο πρώτο διάστημα, να εμφάνισε κέρδη (+0,62%), φθάνοντας στα 8,14 ευρώ, αλλά ο πυθμένας στα 8,00 (-1,11%) κρατήθηκε από τις 13:25 επί ένα τέταρτο και δεν ξαναεμφανίστηκε. Ενώ έκλεισε στα 8,06 (-0,37%). Τονίζοντας το εκτιμώμενο ανώτερο όριο για τη διενέργεια της πολυσυζητημένης ΑΜΚ.
Η κυριαρχία του reflation trade στα διεθνή ευνοεί τις Τράπεζες την ραχοκοκαλιά του X.A.
Με τους εγχώριους παράγοντες εστιασμένους στην διαδικασία της ΑΜΚ της ΔΕΗ, στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά επέφεραν σημαντικές απώλειες στους βασικούς δείκτες των χρηματιστηρίων, οι ρευστοποιήσεις από την αύξηση στο ρίσκο των μετοχών τεχνολογίας. Οι τρεις βασικοί δείκτες των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν σχεδόν 2% ή περισσότερο, με τις ευαίσθητες στα επιτόκια τεχνολογικές και τις γειτονικές της τεχνολογίας μετοχές να έχουν πληγεί περισσότερο από τις αυξανόμενες αποδόσεις. Ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του δείκτη S&P 500 από τον Μάιο και η μεγαλύτερη του Nasdaq από τον Μάρτιο, αλλά τα προθεσμιακά συμβόλαια επί των δεικτών των αγορών των ΗΠΑ, τα S&P 500 e-minis, αυξήθηκαν κατά 0,50% τις ασιατικές συναλλαγές. Οι αναδυόμενες αγορές υποφέρουν από την φυγή κεφαλαίων που στρέφονται στις αξίες του δολαρίου, όπως δείχνει η ενίσχυσή του έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων. Οι ασιατικές μετοχές έχασαν έδαφος σήμερα Τετάρτη 29/9, παρακολουθώντας την πτώση στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις οικονομικές αβεβαιότητες που προκάλεσαν άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς και ώθησαν το δολάριο σε υψηλό άνω των 10 μηνών.
Για τους αγοραίους, η άνοδος των αποδόσεων οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν σίγουρα θα αρχίσουν να μειώνουν τις μαζικές αγορές περιουσιακών στοιχείων τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εκτιμούν ότι αυτό θα οδηγήσει στη μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από τις μετοχές ανάπτυξης (growth stocks) σε μετοχές αξίας (value stocks). Δηλαδή τις μετοχές εταιριών ευαίσθητων έναντι των ρυθμών της οικονομίας που σταθεροποιούνται τελευταία και είναι οι Τράπεζες και οι εταιρίες ενέργειας για την οποία η ζήτηση αυξάνεται μαζί με την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Υπάρχει όμως μια θετική εξέλιξη, αφού είναι γνωστό ότι στο μυαλό των συναλλασσόμενων παρέμεινε η China Evergrande Group. Οι μετοχές της οποίας αυξήθηκαν έως και 12% μετά την ανακοίνωση ότι σκοπεύει να πουλήσει το μερίδιο αξίας 9,99 δισεκατομμύρια γιουάν (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) που κατέχει στην Shengjing Bank Co Ltd. Η Evergrande αναμένεται να πληρώσει τόκους 47,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το ομόλογό της σε δολάρια απόδοσης 9,5% που λήγει τον Μάρτιο 2024, έχοντας χάσει παρόμοια πληρωμή την περασμένη εβδομάδα. Αλλά ανέφερε στο χρηματιστήριο ότι τα έσοδα από την πώληση στην Shengjing Bank θα χρησιμοποιηθούν για τον διακανονισμό των οφειλόμενων οικονομικών υποχρεώσεών της.
Εδώ, με το που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, έγινε σαφές πως τα σύννεφα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης έφθασαν στην Αθήνα. Στα πρώτα λεπτά οι μετοχές των Τραπεζών δέχθηκαν πιέσεις, αλλά τις μεγαλύτερες υπέστη η ΕΕΕ, που εμφάνισε από το πρώτο τέταρτο πτώση πάνω από -2%. Ο τζίρος στο πρώτο τέταρτο ήταν 1,3 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει μια απορία, που κρατά εκτός συναλλαγών πολλούς, σχετικά με το γιατί δεν υπάρχει διάθεση για συμμετοχή στις συναλλαγές. Στο ταμπλό υπογραμμίστηκε η ισχυρή επίδραση της δυναμικής των Τραπεζών στη διαμόρφωση της διάθεσης για ρίσκο συνολικά. Το κριτήριο για τους επαγγελματίες επενδυτές ήταν η διατήρηση του ΔΤΡ πάνω από την κοινά παραδεκτή στήριξη στις 555 μονάδες. Στα πρώτα λεπτά και όσο ο ΔΤΡ βρισκόταν κάτω από τις 555 μονάδες το πλήθος των πτωτικών blue chip υπερτερούσε των ανοδικών. Μόλις οι ΑΛΦΑ ΕΤΕ και ΠΕΙΡ δεν εμφάνισαν πτωτικές μεταβολές και ο ΔΤΡ εμφάνισε έστω και οριακά κέρδη, το πλήθος των ανοδικών αυξήθηκε αισθητά αλλά για λίγο.
Το ταμπλό έδειξε πως η μεταβολή της αγοράς ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων με μετριοπάθεια από την πλευρά των θεσμικών στις τραπεζικές μετοχές και της αδυναμίας εξισορρόπησης της αγοράς μετά τις 15:30, με τα κέρδη μόνο δυο ανοδικών blue chip που τελικά έγιναν ένα η ΜΟΗ. Ήτοι ξεδιπλώθηκε μια γενικευμένη αποκλιμάκωση των αποτιμήσεων με οδηγούς στην πτώση τις ΤΙΤC ΕΥΡΩΒ, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ και ΕΕΕ. Δηλαδή της μετοχής με το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας στους βασικούς δείκτες και όλων των υπολοίπων. Η απειλή με τη συμπλήρωση της πρώτη ώρας, για το πέρασμα κάτω από τη στήριξη των 870 μονάδων, έγινε σκληρή πραγματικότητα. Ωστόσο οι απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε Παρίσι και Φρανκφούρτη ήταν της τάξης που -2% και άνω.
Η συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ θεωρήθηκε καλή. Μπορεί, στο ανοδικό για την αγορά (σε αρνητικό πεδίο) πρώτο διάστημα, να εμφάνισε κέρδη (+0,62%), φθάνοντας στα 8,14 ευρώ, αλλά ο πυθμένας της στα 8,00 (-1,11%) κρατήθηκε από τις 13:25 επί ένα τέταρτο και δεν ξαναεμφανίστηκε ενώ έκλεισε στα 8,06 (-0,37%). Υποδεικνύοντας το εκτιμώμενο ανώτερο όριο για τη διενέργεια της πολυσυζητημένης ΑΜΚ. Η άνοδος των αποδόσεων ευνοεί τον τραπεζικό κλάδο, υπομονή.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασε υψηλό σε βάθος μεγαλύτερο των τριών μηνών σημειώνοντας άνοδο πέντε μονάδων βάσης στο 1,54%. Αντίστοιχα του 30ετούς ενισχύθηκε κατά οχτώ μονάδες βάσης 2,08%. Παράλληλα η καταναλωτική εμπιστοσύνη «βούλιαξε» σε χαμηλά επτά μηνών και συγκεκριμένα στις 109,3 μονάδες από 115,2 τον προηγούμενο μήνα.
Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε -1,63% ή 569 μονάδες στις 34.299,99, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -2,04% στις 4.352,63 μονάδες η μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από τον Μάιο και ο Nasdaq «βούλιαξε» -2,83% στις 14.546,68 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Microsoft (-3,1%) και Goldman Sachs (-2,5%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (+0,5%) και Johnson & Johnson (+0,4%).
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, διαμήνυσε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ακόμα μακριά από την επίτευξη του στόχου για την πλήρη απασχόληση. Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε: «Ενώ η οικονομία μας συνεχίζει να επεκτείνεται και να ανακτά ένα σημαντικό μερίδιο των θέσεων εργασίας που χάθηκαν κατά το 2020, οι σημαντικές προκλήσεις από το στέλεχος Δέλτα συνεχίζουν να συγκρατούν την ταχύτητα της ανάκαμψης και να παρουσιάζουν σημαντικά εμπόδια για μια ζωηρή οικονομία». Επιπλέον, κάλεσε το Κογκρέσο να αυξήσει άμεσα το ομοσπονδιακό όριο για το χρέος. Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού lockdown σκιάζει τις αγορές.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1679 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Σταθερές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τις αυξήσεις στις αποδόσεις ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομολόγων και τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας. Οι Goldman Sachs και Nomura υποβάθμισαν τις προοπτικές ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο 7,8% και 7,7%, αντίστοιχα, από 8,2% προηγουμένως.
Στο μεταξύ, η διάθεση μεταξύ των Γερμανών καταναλωτών ενισχύεται καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο σε ενάμιση χρόνο, σε μία ακόμη ένδειξη ότι τα νοικοκυριά συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -2,18% στις 452,35 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,5% στις 7.028,10 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -2,09% στις 15.248,56 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -2,17% στις 6.506,50 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ έπεσε -2,59% ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -2,14%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,9% και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,9%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,1682 δολάρια.
ΧΑ
Σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γενικό ψαλίδισμα -1,76% με χαμηλό τζίρο
Η αγορά στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, υποχώρησε σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινήθηκαν επίσης πτωτικά, καθώς οι επενδυτές δεν είχαν να αφομοιώσουν νέα που αφορούν την Αθηναϊκή αγορά ενώ την σκιάσανε οι “μαύροι κύκνοι” στα διεθνή. Η αγορά είχε τον μικρότερο ημερήσιο τζίρο στο δεκαήμερο. Ενώ με σταθερότητα στη διάθεση για φυγή από το ρίσκο, η αγορά εμφάνισε τη μικρότερη πτωτική μεταβολή από όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στο -2,10% και τον Ισπανικό ΙΒΕΧ στο -2,36%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Οι επενδυτές με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο, παρά τα υπολογίσιμης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 860,03 από 875,43 μονάδες με μεταβολή -1,76% ή 15,40 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,915 από 50,882 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 6,417 εκατ. και αφορούσε τις ΜΥΤΙΛ (2,450 εκατ. ευρώ), ΕΤΕ (2,194 εκατ. ευρώ) ΟΠΑΠ (1,080 εκατ. ευρώ) ΕΥΡΩΒ (382.023 ευρώ) ΟΤΟΕΛ (312.000 ευρώ).
Τη διακύμανση (14,71 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 17:12 δηλαδή στις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος, και ήταν οι 860,03 από 871,71 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:43 και ήταν οι 874,74 από 879,57. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 17 από 43 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 91 από 53 απώλειες ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 15 από 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 62,074 από 63,232 δις ευρώ τη Δευτέρα.
Στην εξέλιξη της καθόδου στο πρώτο μέρος, μόλις συμπληρώθηκε ένα τρίωρο είχαν προκύψει:
Η εγγραφή τιμών για τον ΓΔ λίγο χαμηλότερα των 875 μονάδων.
Το βούλιαγμα μετά τις 10:43 ως τις 868,6 έγινε με σταθερή καθοδική κλίση.
Πολλές ενδείξεις ότι η αποκλιμάκωση της τιμής του ΓΔ θα συνεχιστεί και στο δεύτερο μέρος.
Αμέσως μετά κινήθηκε πλάγια, με σκαμπανεβάσματα , ως την κάθοδο που εκδηλώθηκε πριν τις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος. Μετά τις 13:30 επί ώρες και ως τις 15:30 είχε πλάγια πορεία μεταξύ των 868 και 870 μονάδων. Από τις 15:40 η αγορά απόκτησε πορεία κατακόρυφης πτώσης για αναζήτηση πυθμένα και χωρίς μια μικρή έστω αντίδραση προς το τέλος του δεύτερου μέρους, ο μέσος όρος σταμάτησε στις 860,62 μονάδες στις 17:00. Υπήρξε ελαφρά υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης στις δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος. Έτσι οι επιλογές των θεσμικών έφεραν τον ΓΔ στις 860,03 μονάδες.
Από τις Τράπεζες το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που πάλι σήμερα διέφεραν από μετοχή σε μετοχή, είναι πως υπάρχουν σημαντικά τεχνικά εμπόδια στην προσπάθεια να διατηρήσουν στον ΔΤΡ τιμές πάνω από τις 555 μονάδες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα ο ΔΤΡ με ανώτερο μέρας τις 558,37 από 561,06 και μεταβολή τότε +0,29%, εμφάνισε κατώτερο τις 546,85 από 548,80 μονάδες και μεταβολή -1,78%, όπου και έκλεισε. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 12,567 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-0,62%) απασχόλησε 2,619 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-2,40%) 2,194 εκατ., η ΠΕΙΡ (-1,21%) 1,805 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (-2,91%) 2,012 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -1,73% στις 2076,92 από 2113,49 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 34,5 περίπου μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -2,03%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά ανάθεσαν οι επενδυτές στη ΜΟΗ +0,52%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -2,50% οι TITC -3,33%, ΕΕΕ -3,27%, ΕΛΧΑ -3,09%, ΕΥΡΩΒ -2,91%, και ΟΤΕ -2,72%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η πτώση “προλαβαίνει” τα στοιχήματα μέσω των ΣΜΕ του FTSE25
Ενώ οι traders πέρασαν σε short στοιχήματα η κάθοδος του υποκείμενου δείκτη την επόμενη μέρα αποκαλύπτει πως χρειάζεται να τα αυξήσουν. Αυτό χθες έγινε στα ΣΜΕ του FTSE25 με ενίσχυση των όγκων ενώ στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν.
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 2,66 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 36,57 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2111,40 μονάδες, ήρθε στις 10:43. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 2076,70 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2076,92 από 2113,49 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,73% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 8,100 εκατ. ευρώ την Τρίτη 28/9.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ανήλθε στα 657 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2103,00 μονάδες, κατώτερο τις 2065,00 και τελευταίες πράξεις στις 2066,00, με τιμή κλεισίματος στις 2074,50 από 2105,50 και ανήλθαν σε 5316 από 5267 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 102 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2097,25 μονάδες, κατώτερο τις 2075,00 και τελευταίες πράξεις στις 2075,00, με κλείσιμο στις 2071,75 από 2102,25 και οι ανοικτές θέσεις αυξήθηκαν στις 179 από 154.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν ελαφρά μειωμένοι. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 44 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2050 και τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 89 συμβολαίων για τιμές εξάσκησης από τις 2050ως τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 και 2200 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης η αγοραία συναίνεση εκτιμά πως αφού χάθηκαν οι στηρίξεις στις 2094 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 2079 μονάδες, οι αμέσως επόμενες τοποθετούνται στις 2004 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και στις 1994 μονάδες. Οι αντιστάσεις τοποθετούνται στις 2207, 2230 – 2240, 2317 και 2371 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 547,50 από 557,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3.
Για να επιστέψουν οι αισιόδοξες προσδοκίες ο ΔΤΡ θα χρειαστεί να περάσει πάνω από τη ζώνη 555 – 558 γιατί από αυτή διέρχονται οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών και να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 579 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 600 μονάδες. Αντίθετα αν χαθεί η στήριξη στις 541, ο εν λόγω δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 535 – 527 εκεί όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών και 493 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3485 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,41 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 31.992 από 32.035.
Της ΑΛΦΑ με όγκο 1741 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,11 ευρώ και δημιουργήθηκαν 42.413 από 43.297 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΥΡΩΒ με 1247 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,807 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 31.394 από 32.007.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 304 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,38 ευρώ και 22.683 από 22.847 ανοικτά ΣΜΕ
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 639 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου για ΔΕΗ, με αμέσως επόμενα σε όγκο τα 359 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ και τα 263 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ για τη σειρά Δεκεμβρίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο και αφορούσε στα 25.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ και στα 5.000 συμβόλαια για ΟΤΕ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας
ΣΕ ΟΜΗΡΕΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΉΡΙΟ ΛOΓΩ ΤΗΣ ΑΜΚ ΤΗΣ ΔΕΗ
Η αναγγελία για ΑΜΚ ύψους 750 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ αιφνιδίασε την επενδυτική κοινότητα, όχι ωστόσο στο σύνολό της. Αυτό προέκυψε από τις μαζικές ρευστοποιήσεις που έγιναν κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 23/9 αλλά και από τα αντίρροπα αντανακλαστικά που είχαν σημειωθεί όταν αναγγέλλονταν θετικές ειδήσεις, όπως η επίδοση του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο. Παράλληλα, η διαμόρφωση και διατήρηση της τιμής της μετοχής στην περιοχή των 8 ευρώ, προϊδεάζει για μελλοντική αναγγελία της τιμής εξάσκησης σε ανάλογο ύψος, γεγονός που δεν θα είναι γνωστό πριν τη Γ. Σ. της 19ης Οκτωβρίου, ενδεχομένως δε και μετά από αυτήν.
Από την άλλη πλευρά, η επιτυχής ολοκλήρωση του εγχειρήματος της ΑΜΚ της ΔΕΗ θα υποβοηθήσει καταλυτικά το εγχείρημα της υλοποίησης του γιγαντιαίου επενδυτικού σχεδίου ύψους €8,4 δις προκειμένου να πραγματοποιήσει το σχεδιαζόμενο ενεργειακό μετασχηματισμό. Θα αποτελέσει δε άλλη μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές εξωτερικού σε συνέχεια εκείνης που δόθηκε με τις επιτυχείς ΑΜΚ της Πειραιώς και της Alpha Bank που προηγήθηκαν, με τη μετοχή να θέτει άμεση υποψηφιότητα για είσοδό της στους δείκτες MSCI. Με τους παλαιούς μετόχους να καταγράφουν απώλειες και τη διαδικασία να διενεργείται με book building, χωρίς δικαιώματα παλαιών μετόχων αλλά με κάποιο «μηχανισμό προτεραιοποίησης των υφιστάμενων μετόχων».
Ενόψει αυτών των δεδομένων, το χρηματιστήριο βιώνει αναταράξεις καθώς οι επενδυτές, θεσμικοί και ιδιώτες, προετοιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχουν σε ένα εγχείρημα με ελπιδοφόρες προοπτικές σε σχέση με τη μελλοντική του κεφαλαιοποίηση. Έτσι, σε αυτή τη φάση ρευστοποιούνται, μεταξύ άλλων, μετοχικές θέσεις εταιρειών με εξαιρετικές επιδόσεις σύμφωνα με τα μεγέθη του 1ου εξαμήνου για να δημιουργηθεί η αναγκαία ρευστότητα. Είναι επομένως αναμενόμενο να ετεροχρονίζεται το σενάριο του θετικού ελληνικού αφηγήματος μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος της ΑΜΚ της ΔΕΗ που θέτει υπό ένα βραχυπρόθεσμο οιονεί σκηνικό ομηρείας την αγορά. Με το Γ.Δ. να έχει αυξημένες πιθανότητες να κινηθεί πλαγιοκαθοδικά με χαμηλούς όγκους αναμετρώμενος με τα όρια στήριξης μέχρι και την περιοχή 846-836 μονάδων.
Από την άλλη πλευρά, η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων για τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών για το 1ο εξάμηνο θα επιβεβαιώσει ότι τα αποτελέσματα του 2021 είναι εντυπωσιακά βελτιωμένα σε σχέση με τα περσινά (έτος πανδημίας). Παράλληλα, οι υψηλές καταθέσεις τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών (στα €173,2 δις. στο τέλος Αυγούστου) σε συνδυασμό με την κινητικότητα που συντελείται σε σχέση με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με την ενεργό συμμετοχή των τραπεζών, προϊδεάζουν για υψηλή πιστωτική επέκταση από το επόμενο έτος και μακρόχρονη περίοδο οικονομικής μεγέθυνσης, όπως επισημαίνει και ο Γιάννης Στουρνάρας (+3,5% για 10 έτη).
Την ίδια ώρα, το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να παραμένει ομιχλώδες. Η τιμή του πετρελαίου αναρριχάται πάνω από τα 80 δολάρια/βαρέλι για το brent, με το συνδυασμό της συντήρησης των αρρυθμιών της εφοδιαστικής αλυσίδας και της υγειονομικής κρίσης να διατηρεί το σενάριο διαμόρφωσης συνθηκών στασιμοπληθωρισμού ως ορατή απειλή. Με τη Federal ωστόσο να εκτιμά ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πρόσκαιρες και να ξεκινά, πιθανόν από το Νοέμβριο, τη διαδικασία μείωσης των αγορών τίτλων στις αγορές. Την ίδια στιγμή οι αποκαλύψεις για την κινεζική Evergrande προκαλούν ανησυχίες, καθώς μεταξύ άλλων, χιλιάδες επενδυτές που αγόρασαν τα απατηλά επενδυτικά προϊόντα της εταιρείας θα καταγράψουν ολική απώλεια των κεφαλαίων τους ! Οι δείκτες πάντως των διεθνών χρηματιστηρίων συνεχίζουν, παρ’ όλα αυτά, να διατηρούν την ευρωστία τους…
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές έχασαν έδαφος σήμερα Τετάρτη 29/9, παρακολουθώντας την πτώση στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις οικονομικές αβεβαιότητες που προκάλεσαν άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς και ώθησαν το δολάριο σε υψηλό σε βάθος άνω των 10 μηνών. Η μεταβολή στη γενική εικόνα από την έναρξη ως τις 08:15 δική μας ώρα υπάρχει μια βελτίωση που συνίσταται στην μείωση των αρχικών απωλειών με εξαίρεση μόνο την αγορά μετοχών στο Τόκιο.
Οι αμφιβολίες για την παγκόσμια ανάκαμψη επανεμφανίζονται σε μια εποχή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να μειώσει τα κίνητρα και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κολλήσει σε αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή της κυβέρνησης.
Τα 10ετή επιτόκια αναφοράς έχουν κερδίσει 25 μονάδες βάσης σε πέντε συνεδριάσεις και ήταν τελευταία στο 1,5513%, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου την προηγούμενη ημέρα, ενώ ο δείκτης δολαρίου ήταν στις 93,752 μονάδες. Η άνοδος των αποδόσεων για τους αγοραίους οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν σίγουρα θα αρχίσουν να μειώνουν τις μαζικές αγορές περιουσιακών στοιχείων τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εκτιμούν ότι αυτό θα οδηγήσει τη μετατόπιση από τις μετοχές ανάπτυξης (growth stocks) σε μετοχές αξίας (value stocks). Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι αποδόσεις των 10ετών είναι πιθανό να κυμαίνονται από το 1,5% έως το 1,75%, οπότε προφανώς έχουν ακόμα περιθώριο ανόδου.
Οι υψηλότερες αποδόσεις και το ισχυρό δολάριο έβλαψαν τις μετοχές της Ασίας στις αρχικές συναλλαγές. Αλλά στις 8:20 δική μας ώρα ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά -1,07% και ήταν στις 633,05 μονάδες με την αγορά μετοχών στην Αυστραλία να μειώνεται κατά 1,03% και ο ΚΟSPΙ στη Νότια Κορέα χάνει -1,78%.
Ο δείκτης αναφοράς του Χονγκ Κονγκ μειώνεται στις 8:20 κατά -0,30% και τα κινεζικά blue chip με τον δείκτη CSI300 σε πτώση -0,91% χαμηλότερα.
Ο ιαπωνικός Nikkei έχασε -2,73% χτυπημένος από την παγκόσμια τάση ενώ το κυβερνών κόμμα της χώρας ψηφίζει έναν νέο ηγέτη ο οποίος σχεδόν σίγουρα θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός πριν από τις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε μερικές εβδομάδες.