Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ για δεύτερη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της BHP Billiton και της Sumitomo Metal Mining Co. μετά την άνοδο των τιμών των μετάλλων και την ανάπτυξη της οικονομίας της Αυστραλίας με τον διπλάσιο ρυθμό από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Οι αγορές της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων οδήγησαν τις αναδυόμενες αγορές της περιφέρειας υψηλότερα, μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Hendry Paulson, ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι «στέρεη». Οι μετοχές της Canon Inc. οδήγησαν χαμηλότερα τις μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η άνοδος του γιέν θα περιορίσει την αξία των κερδών τους στο εξωτερικό.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 141,06 μονάδες στις 12:01 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Χθες αναρριχήθηκε 1,8%, σημειώνοντας την πρώτη άνοδο από τη σημαντική πτώση που ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου, αφαιρώντας 3,3 τρισ. δολ. από τη χρηματιστηριακή αξία. Οι μετοχές των εταιρειών με υλικά, συμπεριλαμβανομένης της BHP σημείωσαν σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδο.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 0,5%, ενώ ο Topix απώλεσε 0,1%. Ανοδικά κινήθηκαν οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index, σημείωσε άνοδο 0,5%. Στις Φιλιππίνες, ο Philippine Stock Exchange Index αναρριχήθηκε 3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας, ενώ στη Μαλαισία ο Kuala Lumpur Composite Index, σημείωσε άνοδο 2,6%, οδεύοντας προς τα υψηλότερα κέρδη από τον Οκτώβριο του 2003.

Χθες οι αμερικανικές μετοχές σταμάτησαν τις απώλειες μιας εβδομάδας και σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2006. Ο Standard & Poor's 500 Index σημείωσε άνοδο 1,6%, έχοντας τις καλύτερες επιδόσεις από τις 24 Ιουλίου του 2006.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, σημείωσε άνοδο 1,4%. Ο χαλκός αναρριχήθηκε 1,5%, ενώ το νικέλιο σημείωσε άνοδο 2,8%. Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν 1%, φθάνοντας στα 60,69 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, όπου πριν από λίγη ώρα διαπραγματεύθηκαν στα 60,86 δολ. το βαρέλι.

Το ΑΕΠ της Αυστραλίας αυξήθηκε 1% από το τρίτο τρίμηνο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 0,3%, σύμφωνα με σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση. Κατά μέσον όρο, 25 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα σημειώσει άνοδο 0,5%.