Λίγο μετά την προειδοποίηση των ακαδημαϊκών πέρυσι στην Τουρκία για τον πορεία του πληθωρισμού στη χώρα, οι πολίτες είδαν στην πράξη ότι οι τιμές ανέβαιναν δύο φορές πιο γρήγορα απ΄ ό,τι έλεγε η κυβέρνηση.
Λίγο μετά την προειδοποίηση των ακαδημαϊκών πέρυσι στην Τουρκία για τον πορεία του πληθωρισμού στη χώρα, οι πολίτες είδαν στην πράξη ότι οι τιμές ανέβαιναν δύο φορές πιο γρήγορα απ΄ ό,τι έλεγε η κυβέρνηση.
Έπειτα η Άγκυρα αντέδρασε γρήγορα με το κρατικό στατιστικό ινστιτούτο (TurkStat) να υποβάλλεθ τον Φεβρουάριο καταγγελία κατά της ανεξάρτητης ομάδας έρευνας για τον πληθωρισμό (ENAG). Η ομάδα, η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα υψηλής συχνότητας για την παρακολούθηση των online τιμών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός είναι τώρα περίπου 40%, εκτίμηση που διαφέρει σημαντικά από το ποσοστό 19,5% του TurkStat.
Την υπόθεση με την κατηγορία ότι η ομάδα παραβίασε τους κανόνες που απαιτούσαν τη δημοσίευση της μεθοδολογίας έχει αναλάβει τώρα εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης.
Η ομάδα που κατηγορείται υποστηρίζει ότι η έρευνα της ENAG δημοσιεύθηκε σε περιοδικό με αξιολόγηση από ομοτίμους, χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό αβάσιμο.
Οι «ευαίσθητοι» αριθμοί
Τα νομικά προβλήματα της ENAG δείχνουν πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα των αριθμών στην Τουρκία, αναφέρουν οι Financial Times. Η κυβέρνηση κατέγραψε την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη σε περισσότερες από δύο δεκαετίες στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί Τούρκοι νιώθουν ότι βρίσκονται εκτός ανάπτυξης καθώς ο πληθωρισμός και η ανεργία παραμένουν σε διψήφια νούμερα, με την πλειοψηφία των πολιτών να χάνει την πίστη του στα επίσημα στοιχεία.
Το κόστος της καθημερινής ζωής, η ανεργία και η οικονομία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας ανησυχιών των ερωτηθέντων σε πρόσφατες έρευνες.
Η κεντρική τράπεζα, τα επιτόκια και το «ξήλωμα» των διοικητών
Στο μεταξύ,η κεντρική τράπεζα, η οποία συνεδριάζει για τον καθορισμό των επιτοκίων την Πέμπτη, δέχεται πιέσεις από τον Ερντογάν για να μειώσει το κόστος δανεισμού, παρόλο που ο πληθωρισμός παραμένει σε διψήφιους αριθμούς τον περισσότερο καιρό τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Μάλιστα, τον Μάρτιο, ο Τούρκος πρόεδρος διόρισε ως κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας τον Σαχάπ Καβτζιόγλου, έναν πρώην αρθρογράφο εφημερίδων που συμμερίζεται την αντισυμβατική άποψη του Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια οδηγούν και όχι καταπραΰνουν τον πληθωρισμό.
Ο Ερντογάν ασκεί εδώ και καιρό αυστηρό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής, προσλαμβάνοντας και απολύοντας ανώτερα στελέχη. Έχει απολύσει τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών από το 2019 γιατί δεν μπόρεσαν να μειώσουν τα επιτόκια αρκετά γρήγορα και η επακόλουθη αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής έχει διαβρώσει το ένα τρίτο της αξίας της λίρας έναντι του δολαρίου.
Ο Καβτζιόγλου έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής στην πίεση του Τούρκου προέδρου να μειώσει το βασικό επιτόκιο καθώς οι τιμές καταναλωτή συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
Για όλα φταίνε οι «οπορτουνιστές»
Ενώ οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό εν μέσω των μεγάλων δαπανών τόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αυξάνοντας τους περιορισμούς της ζήτησης και της προσφοράς των καταναλωτών, στην Τουρκία ο Ερντογάν κατηγορεί τους «οπορτουνιστές» για το αυξανόμενο κόστος.
Σε μια προσπάθεια να κυνηγήσουν τους υποτιθέμενους παράγοντες αύξησης των τιμών, κυβερνητικοί επιθεωρητές στάλθηκαν σε σούπερ μάρκετ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στο μεταξύ και άλλες μετρήσεις δείχνουν τον πληθωρισμό να κινείται ταχύτερα από τον αναφερόμενο. Ο Στιβ Χάνκε, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, χρησιμοποιεί την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης που συνδέεται με τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου και διαπίστωσε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν διπλάσια από την ισοτιμία του TurkStat τον Ιούνιο.
«Ο Ερντογάν, όπως όλοι οι πολιτικοί, θέλει χαμηλό πληθωρισμό, αύξηση του ΑΕΠ να φαίνεται υψηλό και μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο Χάνκε. «Με όλα αυτά τα πράγματα να είναι αρνητικά, ο Ερντογάν έχει κίνητρο να κρύψει τα δεδομένα. Είναι πεπεισμένος ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό και αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την καταπολέμηση του πληθωρισμού», πρόσθεσε μιλώντας στους FT.
Από την πλευρά του το ινστιτούρο TurkStat χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι τα δεδομένα της χειραγωγούνται, τονίζοντας ότι οι στατιστικές της συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα.
Η δυσπιστία του κοινού όμως στους αριθμούς του είναι βαθιά. Μια δημοσκόπηση της Aksoy Research αυτόν τον μήνα έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες πίστευαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο, όταν το TurkStat ανέφερε ανάπτυξη 21,7 %. Η Metropoll διαπίστωσε επίσης ότι το 82% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι στην αναφερόμενη πτώση του πληθωρισμού του TurkStat στο 16,6 % τον Μάιο.
naftemporiki.gr