Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 11:38

Η κρίση λόγω έλλειψης CO2 «σκορπά» στην Ευρώπη

Το πρόβλημα με την έλλειψη του διοξειδίου του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη επηρεάζοντας διάφορες βιομηχανίες, από το χάλυβα μέχρι τα τρόφιμα, προειδοποίησε ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς αερίου στον κόσμο.

Το πρόβλημα με την έλλειψη του διοξειδίου του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη επηρεάζοντας διάφορες βιομηχανίες, από το χάλυβα μέχρι τα τρόφιμα, προειδοποίησε ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς αερίου στον κόσμο.

Ο λόγος για τη Nippon Gases η οποία πέρυσι πούλησε στην Ευρώπη βιομηχανικά αέρια αξίας σχεδόν 1,5 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι «άλλες χώρες στην Ευρώπη θα βιώσουν επίσης έλλειψη CO2», εκτιμώντας ότι οι προμήθειές της είχαν μειωθεί κατά 50 % σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει εργοστάσια λιπασμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο να κλείσουν. Τα εργοστάσια αυτά όμως αποτελούν την κύρια πηγή CO2 του Ηνωμένου Βασιλείου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ανθρακούχων ποτών, στην προετοιμασία των ζώων προς σφαγή και στην ψύξη των πυρηνικών σταθμών.

Την προειδοποίηση της Nippon επανέλαβε ο επικεφαλής της Yara, του νορβηγικού ομίλου ο οποίος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει το 40 % της ευρωπαϊκής παραγωγής αμμωνίας. Η αμμωνία χρησιμοποιείται στη βιομηχανία λιπασμάτων.

 Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Svein Tore Holsether, δήλωσε ότι οι τιμές- ρεκόρ του φυσικού αερίου πλήττουν την κερδοφορία των ευρωπαϊκών εργοστασίων λιπασμάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν το ορυκτό καύσιμο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αμμωνίας.

«Λειτουργούμε με μια τεράστια αρνητική ταμειακή ροή», πρόσθεσε. «Η παραγωγή αμμωνίας με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου και τις σημερινές τιμές για την αμμωνία απλά δεν είναι κερδοφόρα στην Ευρώπη», εξήγησε.  Όπως είπ, το φυσικό αέριο κοστίζει στον όμιλο 900 δολάρια ανά τόνο αμμωνίας που παράγει, με αποτέλεσμα την απώλεια 300 δολαρίων για κάθε πωλούμενη μονάδα, γεγονός που καθιστά οικονομική την εισαγωγή αμμωνίας για την παρασκευή τελικών λιπασμάτων.

Η ανακοίνωση της Yara ήρθε μετά το κλείσιμο δύο εργοστασίων λιπασμάτων CF Industries στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου έχουν πλήξει αρκετούς κλάδους.

Η βρετανική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με την CF την Τρίτη για να παράσχει οικονομική υποστήριξη για την επανεκκίνηση των εργοστασίων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος George Eustice δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την CF «μόνο για μερικές εβδομάδες» με κόστος «πιθανώς δεκάδες εκατομμύρια λίρες».

Μέσα σε όλα αυτά, πολλοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας επηρεάζοντας τομείς από τα αναψυκτικά μέχρι το κρέας.

Οι βιομηχανικές εταιρείες φυσικού αερίου δίνουν προτεραιότητα στον τελικό χρήστη για τις προμήθειες CO2. Η ιαπωνική ιδιοκτησία Nippon Gases, η οποία προμηθεύει σκανδιναβικές και δυτικοευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ανέφερε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, η παραγωγή κρέατος και η ιατρική είναι στην κορυφή της λίστας.

Η Carbonic Solutions, από την άλλη, ένας ολλανδικός όμιλος που προμηθεύει το Ηνωμένο Βασίλειο με CO2 που παράγεται από εγκαταστάσεις βιοαερίου, προειδοποίησε ότι ο ειδικός εξοπλισμός για τη μεταφορά του φυσικού αερίου ήταν ανεπαρκής καθώς οι διανομείς, συμπεριλαμβανομένων των Linde, Air Liquide και Air Products, άρχισαν να στέλνουν τρέιλερ για προμήθειες CO2.

Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Yara ανακοίνωσε  ότι θα μειώσει την παραγωγή σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία.

«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος. Αναμένουμε όλο και περισσότερους τερματισμούς λειτουργίας στη δυτική και ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία », δήλωσε η Jennifer Willis-Jones της CRU.

Η Nippon Gases δήλωσε ότι αναμένει ότι οι μελλοντικές αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν σφιχτές μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times