Μπορεί να ήταν κατά μια έννοια ευεργετική για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά η εκτίναξη της ανησυχίας των επενδυτών από αίτια που οι πιθανότητες να ανατραπούν είναι μεγάλες. Γιατί έδωσε ευκαιρία να διορθώσουν τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια από τις κορυφές του Αυγούστου και των πρώτων ημερών του Σεπτέμβρη.
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διεμήνυσε πως η μείωση στο πρόγραμμα των ανά μήνα αγορών ομολόγων που διογκώνει τον ισολογισμό της πλησιάζει γρηγορότερα από όσο ανέμεναν αρκετοί αναλυτές και η αύξηση των επιτοκίων θα ξεκινήσει την επόμενη χρονιά. Οι επενδυτές πλέον περιμένουν την έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο. Θα δημοσιευθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Η μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά τη συνεδρίαση της FOMC στις 2-3 Νοεμβρίου, εφόσον η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ έως τον Σεπτέμβριο είναι «αρκετά ισχυρή», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη Τύπου. Η Fed θέλει να τελειώσουν οι αγορές κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων πριν αρχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού και οι νέες προβλέψεις έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ήταν έτοιμοι να αποφασίσουν την κλιμάκωση των επιτοκίων το 2022. Όλα αυτά έχουν αυξήσει την ορατότητα των επενδυτών σε παγκόσμια κλίμακα και οι κινήσεις τους στα χρηματιστήρια θα εξυπηρετούν συγκεκριμένη στόχευση βάσει των προσδοκιών των θεσμικών.
Η αγορά κινείται με πλήρη ανεξαρτησία έναντι της τάσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και οι ερμηνείες για αυτή την δυναμική ταιριάζουν στον τίτλο του θεατρικού έργου του Ιονέσκο “Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε”. Από τη Leon Depolas Sec. υπογράμμισαν: “Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση και σήμερα (Τετάρτη), καθώς η Παγκόσμια Επενδυτική Κοινότητα επικεντρώθηκε στα πιθανά νέα από τη συνεδρίαση της FED αργά το βράδυ, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του ‘tapering’ και τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, υπάρχουν επίσημες, αλλά όχι ξεκάθαρες, ανακοινώσεις σχετικά με την διευθέτηση των (λήξη προθεσμίας Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου) έντοκων υποχρεώσεων της Evergrande, οι οποίες ενδεχομένως να χαλαρώσουν τις ανησυχίες, προς το παρόν. Στο εσωτερικό, παραμένουν στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά σημειώνουμε ότι οι εξελίξεις σε μεταφορικό και ενεργειακό κόστος, Εφοδιαστική Αλυσίδα, καθώς επίσης και στο μέτωπο της μετάλλαξης Δέλτα θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα. Κατ’ επέκταση αναμένουμε αύξηση των διακυμάνσεων το επόμενο διάστημα, κατά την διάρκεια των οποίων πιθανότατα να εμφανιστούν ευκαιρίες ενδυνάμωσης των θέσεών μας σε επιλεγμένους τίτλους”. Η Eurobank Equities παρατήρησε: “Η συμφωνία της Evergrande να πληρώσει τόκους στους Ομολογιούχους, βοήθησε τις μετοχές να ισχυροποιήσουν την αντίδρασή τους, ενόψει και των ανακοινώσεων της Fed”.
Με λιγότερες πηγές κινδύνων θα λειτουργήσουν τα διεθνή χρηματιστήρια και ήδη στην ευρωζώνη τις ΗΠΑ χθες και την Ασία σήμερα, αποτυπώνεται η επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο.
Στην Αθηναϊκή αγορά όταν μια τακτική στις συναλλαγές των τελευταίων συνεδριάσεων συμφέρει, σε όσους έχουν τη δύναμη να την επιβάλλουν, τότε, όσο ισχύουν οι ανάγκες που καλείται να εξυπηρετήσει, δεν αλλάζει. Το ημερήσιο διάγραμμα του μέσου όρου παίρνει τη μορφή του U, ειδικά τις μέρες που η ανοδική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι αταλάντευτα ανοδική.
Χθες οι ισχυροί θεσμικοί μοίρασαν αρχικά ελπίδα, με το ανώτερο να εμφανίζεται στις 10:33 λίγο κάτω από τις 898 και αμέσως μετά δημιούργησαν τις συνθήκες για μια γρήγορη πτώση, ώστε να οριστεί ο πυθμένας στις 891,5 μετά μια ώρα και έξη λεπτά. Κατόπιν άρχισε το μαρτύριο της σταγόνας. Οι ιδιώτες επενδυτές έβλεπαν την σταθερή άνοδο των δεικτών στην Ευρώπη και στο ταμπλό της Αθήνας επί ώρες (από τις 11:40 ως τις 14:10) την πλάγια κίνηση του μέσου όρου σε αρνητικό πεδίο με μεταβολή -0,25%.
Η άνοδος στο δεύτερο μέρος προέκυψε από την σταδιακή απορρόφηση της προσφοράς. Αλλά όταν ο ΓΔ πλησίασε το ανώτερο μέρας ξανά, μερικά λεπτά πριν τις 16:00, η σταθερότητα των πιέσεων ακόμα και στις δημοπρασίες για τον ορισμό του κλεισίματος έφερε το -0,00%. Το ευχάριστο από τη χθεσινή διαπραγμάτευση σχετίζεται με την αντίληψη των επενδυτών που ενδιαφέρονται για μετοχές εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Φαίνεται πως και εκείνοι δεν θεωρούν πιθανό ένα πισωγύρισμα της αγοράς στις 750. Υποψιάζονται πως κάτι μπορεί να σημαίνει η επίμονη συσσώρευση, όχι απαραίτητα αρνητικό για τη συνέχεια. Έτσι χθες, αδιαφορώντας για την εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο ταμπλό, συνέχισαν να τοποθετούνται επιθετικά στις περισσότερες μετοχές του FTSEM. Η συσσώρευση δεν είναι ίσως ένδειξη αδυναμίας, αλλά επενδυτικής… υστεροβουλίας.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Κέρδη στη Wall Street στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ. Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια κοντά σε μηδενικά επίπεδα, αλλά έστειλε σήμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα από ότι αναμενόταν και ότι η περιστολή των αγορών ομολόγων θα ξεκινήσει σύντομα. «Αν συνεχιστεί η πρόοδος με τον ρυθμό που αναμένεται, η Επιτροπή κρίνει ότι μια περιστολή στον ρυθμό αγοράς των στοιχείων ενεργητικού μπορεί να είναι σύντομα αναγκαία» σημειώνεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι τρεις κύριοι δείκτες μετοχών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 1% την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές ενήργησαν με διαχειριστική ψυχραιμία στα τελευταία μηνύματα από την Federal Reserve, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του δρόμου από την κεντρική τράπεζα για να μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της σύντομα. Ο S&P 500 κατέγραψε το μεγαλύτερο ημερήσιο ποσοστό κέρδους από τις 23 Ιουλίου.
Ενώ οι συναλλαγές ήταν ασταθείς μετά την δήλωση επί της πολιτικής της Fed και τα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell, οι μετοχές τελείωσαν κοντά στο σημείο που ήταν πριν από τις ειδήσεις από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας.
Οι μετοχές ξεκίνησαν την ημέρα υψηλότερα καθώς οι ανησυχίες για πιθανή αθέτηση των υποχρεώσεων της κινεζικής Evergrande μειώθηκαν. Οι μετοχές των τραπεζών αυξήθηκαν μετά τα νέα της Fed, με τον δείκτη τραπεζών του S&P να καταλήγει +2,1% ψηλότερα.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αυξήθηκε 338,48 μονάδες, ή 1%, στις 34.258,32, ο S&P 500 κέρδισε 41,45 μονάδες, ή 0,95%, στις 4.395,64 και ο Nasdaq Composite πρόσθεσε 150,45 μονάδες, ή 1,02%, στις 14,896,85. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (+4,2%) και Chevron (+3%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (-0,9%) και Amgen (-0,6%).
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, πτώση 2% κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,88 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,32% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1695 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές περιμένοντας τις εντυπώσεις εκ των αποφάσεων της διήμερης συνεδρίασης της Fed και της συνέντευξης τύπου του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ.
Στο μακροοικονομικό πεδίο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε 1,3% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο. Επιπλέον το Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo, μειώνει την πρόβλεψη επί της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας για φέτος. Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η έλλειψη ενδιάμεσων αγαθών επιβραδύνουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας
Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,99% στις 463,20 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +1,47% στις 7.083,37 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +1,03% στις 15.506,74 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,29% στις 6.637,00 μονάδες. Τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ακολούθησαν με τον ΙΒΕΧ στην Ισπανία να ενισχύεται +0,60% και τον ΜΙΒ στο Μιλάνο να κερδίζει +1,44%.
Ο δείκτης των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής αυξήθηκε 2,5% φτάνοντας στο υψηλό των 14 εβδομάδων, αφού η Entain σημείωσε άλμα 5,1%, όταν αποκάλυψε μια πρόταση εξαγοράς ύψους 22,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την DraftKings με έδρα τη Βοστώνη. Ο διαδικτυακός στοιχηματικός όμιλος Flutter Entertainment κέρδισε 4,0% αφού συμφώνησε να καταβάλει 200 εκατομμύρια δολάρια στην Κοινοπολιτεία του Κεντάκι για να διευθετήσει μια απόφαση που επιβλήθηκε πέρυσι. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1,0%, επεκτείνοντας την ανοδική πορεία της Τρίτης μετά τη χειρότερη συνεδρίασή του σε βάθος δύο μηνών τη Δευτέρα, με τις μετοχές που συνδέονται με τα βασικά προϊόντα και τις τράπεζες να έχουν κορυφαία κέρδη.
ΧΑ
Με συσσώρευση στις 894,3 μονάδες απάντησαν οι επενδυτές στη διεθνή άνοδο
Η αγορά στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά την βουτιά της Δευτέρας, συσσώρευσε για δεύτερη μέρα στη σειρά αλλά δεν αντέδρασε σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές με αξιόλογο τζίρο ενισχυμένο από τα πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 894,30 από 894,33 μονάδες με μεταβολή -0,00% ή 0,03 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος υποχώρησε στα 62,204 από 78,477 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 15,408 εκατ. ευρώ για τις ΟΠΑΠ (10,182 εκατ. ευρώ), ΜΠΕΛΑ (3,414 εκατ. ευρώ), ΑΛΦΑ (1,089 εκατ. ευρώ), ΤΙΤC (390.000 ευρώ), OTΟΕΛ (237.000 ευρώ), ΣΑΡ (95.741 ευρώ).
Τη διακύμανση (6,13 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 11:39 και ήταν οι 891,54 από 887,56 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε από τις 10:33, και ήταν οι 897,67 από 898,25. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 64 από 60 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 43 από 48 απώλειες ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 25 από 16. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,360 από 64,410 δις ευρώ την Τρίτη.
Στο πρώτο μέρος, μόλις συμπληρώθηκε ένα 5λεπτο είχε προκύψει η εγγραφή τιμών για τον ΓΔ λίγο χαμηλότερα των 898 μονάδων και κινήθηκε αμέσως μετά καθοδικά ως τις 11:39. Στη συνέχεια επί ώρες πέρασε σε πορεία απομάκρυνσης από τον πυθμένα ως τις 15:49. Έτσι πλησίασε πάλι στο ανώτερο μέρας που για το δεύτερο μέρος ήταν το επίπεδο των 897,54 μονάδων. Ακολούθησε μια σταθερή αποκλιμάκωση των βασικών δεικτών άνοδος μια και πλέον ώρα και ο μέσος όρος σταμάτησε στις 895,56 μονάδες στις 17:00. Ακολούθησε η αύξηση της προσφοράς στις δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος. Έτσι οι επιλογές των θεσμικών έφεραν τον ΓΔ στις 894,30 μονάδες.
Από τις Τράπεζες το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που πάλι σήμερα διέφεραν από μετοχή σε μετοχή, είναι πως υπάρχουν για ορισμένες σημαντικά εμπόδια στην προσπάθεια για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των θεσμικών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα ο ΔΤΡ με ανώτερο μέρας τις 565,78 και μεταβολή τότε +1,07%, κατώτερο τις 557,73 και μεταβολή -0,37% έκλεισε στις 562,72 με κέρδη +0,52%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 10,703 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,98%) απασχόλησε 2,785 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,83%) 2,627 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,36%) 1,575 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+0,14%) 2,5774 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,15% στις 2157,49 από 2160,65 μονάδες την προηγούμενη 11 περίπου μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +1,04%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΕΛΧΑ +3,45%, ΕΧΑΕ +1,81%, ΕΤΕ +1,97%, ΜΟΗ +1,50%, και ΛΑΜΔΑ +1,49%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1,00% οι ΤΕΝΕΡΓ -1,52%, ΜΠΕΛΑ -1,14% ΔΕΗ -1,12%, και ΤΙΤC -1,02%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Από τη συσσώρευση προέκυψε στροφή σε αισιόδοξες προσδοκίες
Το περιορισμένο εύρος της διακύμανσης του δείκτη FTSE25 μείωσε τους όγκους αλλά αύξησε τα στοιχήματα long. Η αγοραία συναίνεση ωστόσο θεωρεί ότι όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2174 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), δεν αποκλείεται να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 2144, 2095 και 1994 μονάδες.
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,25 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 3,16 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2168,50 μονάδες, ήρθε στις 10:33. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:39 και ήταν οι 2152,78. Το κλείσιμο στις 2157,49 από 2160,65 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,15% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 5,301 από 13,850 εκατ. ευρώ την Τρίτη 21/9.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ανήλθε στα 395 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2171,25 μονάδες, κατώτερο τις 2146,00 και τελευταίες πράξεις στις 2156,75 από 2149,00, με τιμή κλεισίματος στις 2159,25 από 2148,50 και ανήλθαν σε 5230 από 5304 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 40 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2158,50 μονάδες, κατώτερο τις 2157,75 και τελευταίες πράξεις στις 2158,50 από 2152,25, με κλείσιμο στις 2157,75 από 2148,25 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 85 από 105.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν χαμηλοί. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 23 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 31 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 563,25 από 560,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3 από 2.
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ επισημαίνει: Ο δείκτης Τραπεζών, συντηρεί την ανοδικότητά του, παρά τις διορθωτικές τάσεις του Χ.Α. Η παραμονή πάνω από τις 555 - 550 μονάδες κρατάει το αγοραστικό σήμα ζωντανό, υποβοηθούμενη από την αναβάθμιση των Τραπεζών από τη Moody’s. Αντιστάσεις εντοπίζουμε στην περιοχή των 580 και 600 μονάδων του κλαδικού δείκτη, ενώ χαμηλότερα η πρώτη και κυριότερη στήριξη βρίσκεται στην ζώνη 535 - 530 μονάδων.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές διατηρήθηκαν στα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3050 λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,57 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 30.613 από 29.573.
Της ΑΛΦΑ με όγκο 2623 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,14 ευρώ και δημιουργήθηκαν 43.306 από 43.607 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΥΡΩΒ με 401 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,838 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 30935 από 31049.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 268 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,41 ευρώ και 23.675 από 23.472 ανοικτά ΣΜΕ
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 882 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου για ΔΕΗ, τα 1291 ΣΜΕ για ΜΙΓ, με αμέσως επόμενα σε όγκο τα ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ με 587 συμβόλαια για τη σειρά Δεκεμβρίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο και αφορούσε στα 40.078 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Η συμφωνία της Evergrande για την αποπληρωμή μέρους των τόκων που όφειλε να καταβάλει μέχρι την Πέμπτη, απαλύνει προσωρινά τους ‘πονοκεφάλους’ των Αγορών, με τις εμφανείς προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, να επιβεβαιώνουν τον όρο “Too big to fail”. Παρά ταύτα, ο Όμιλος δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα αποπληρώσει και τις αυριανές υποχρεώσεις του, με τις Αγορές να παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές. Στάση αναμονής εν μέσω μεταβλητότητας, ενόψει της σημερινής συνεδρίαση της Fed, με τις Αγορές να έχουν ήδη απωλέσει σημαντικότατες στηρίξεις.
Με την απώλεια των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη, η μεσοπρόθεσμη τάση της Εγχώριας Αγοράς έχει γυρίσει σε πτωτική. Αν και η δημοπρασία της περασμένης Παρασκευής, έφερε την Αγορά πάνω από το πτωτικό “χάσμα” των 910 μονάδων, η υπέρβαση ήταν τεχνικού χαρακτήρα λόγω rebalancing και όχι ουσίας. Πλέον η ζώνη των 880 μονάδων αποτελεί την ενδιάμεση στήριξη της Αγοράς, μέχρι την κύρια στήριξη των 855 μονάδων.
Η κατοχύρωση των 900 μονάδων αποτελεί μονόδρομο για την ακύρωση της πτωτικής τάσης, ενώ η υπέρβαση των 910 μονάδων θεωρείται αναγκαία για την επαναφορά του ΓΔ σε ανοδική τροχιά. Σπάνια εξαίρεση για τον δείκτη Τραπεζών, όπου συντηρεί την ανοδικότητά του, παρά τις διορθωτικές τάσεις του Χ.Α. Η παραμονή πάνω από τις 555 - 550 μονάδες κρατάει το αγοραστικό σήμα ζωντανό, υποβοηθούμενη από την αναβάθμιση των Τραπεζών από τη Moody’s. Αντιστάσεις εντοπίζουμε στην περιοχή των 580 και 600 μονάδων του κλαδικού δείκτη, ενώ χαμηλότερα η πρώτη και κυριότερη στήριξη βρίσκεται στην ζώνη 535 - 530 μονάδων.
Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα, με την σημερινή συνεδρίαση να θεωρείται καθοριστική για την πορεία των Διεθνών Αγορών. Η απώλεια των τεχνικών στηρίξεων έχει δώσει ξεκάθαρο προβάδισμα στους πωλητές, με τα αντανακλαστικά τους πλέον να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αρνητικές ειδήσεις. Η σημερινή συνεδρίαση της Fed, αναμένεται να έχει υποστηρικτικό χαρακτήρα, αποφεύγοντας να ρίξει “λάδι στην φωτιά”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη 23/9, υποστηριζόμενες από ορισμένες θετικές ειδήσεις από την εταιρία ακινήτων China Evergrande Group, ενώ το δολάριο διατηρήθηκε κοντά στην κορυφή ενός μηνός αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατύπωσε μηνύματα υπέρ της σύσφιξης στη νομισματική της πολιτική κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, οι επενδυτές παρέμειναν στις παρυφές των συναλλαγών ανησυχώντας για το μέλλον της Έβεργκραντ, με μια σημαντική δοκιμασία που θα έρθει αργότερα σήμερα, όταν πρέπει να πληρώσουν τόκους 83,5 εκατ. δολαρίων σε ομόλογα δολαρίου.
«Απαιτείται πολύς δρόμος ακόμη για να επιλυθεί αυτό. Θα δείτε μερικούς από τους άμεσους φόβους για μια τεράστια κατάρρευση και μόλυνση να αρχίζουν να υποχωρούν, αλλά θα εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα που αναδύεται επειδή η αγορά ακινήτων και οι κατασκευές αποτελούν ένα τεράστιο μέρος της κινεζικής οικονομίας». Δήλωσε στο Reuters ο Kerry Craig, της JP Morgan Asset Management. "".
Οι μετοχές της Evergrande σημείωσαν άνοδο 23% σήμερα. Στις 8:40 δική μας ώρα ο δείκτης αναφοράς του Χονγκ Κονγκ ενισχύεται κατά 1,00%, ενισχύοντας τον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, ο οποίος κέρδιζε τότε +0,62%. Αλλού, τα κινέζικα blue chip κέρδιζαν 0,61%, o δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας αυξήθηκε 1,13% και ο Kospi για το κορεάτικο χρηματιστήριο υποχωρούσε -0,45% μετά την επιστροφή από τριήμερο διάλειμμα για να καλύψει τις παγκόσμιες πτώσεις νωρίτερα εβδομάδα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών, το S&P 500 e-minis, σημείωσαν άνοδο 0,31%.
Ενώ συνεχίστηκε στην Αθηναϊκή αγορά η “δημιουργική” συσσώρευση, διατηρήθηκε το ενδιαφέρον για συναλλαγές με πακέτα και στα παράγωγα επικράτησαν ευοίωνα στοιχήματα.
Αν και οι περισσότεροι αναλυτές πίστευαν ότι η Fed δεν θα μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιά της υπήρξαν αρκετές αποσαφηνίσεις και το πλέον εντυπωσιακό ήταν ότι οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά. Οι τρεις βασικοί δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων έκλεισαν στο +1%, όχι πολύ μακριά από εκεί που ήταν πριν από την ανακοίνωση της Fed.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δήλωσε χθες το βράδυ πως θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τον Νοέμβριο και οι αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να ακολουθήσουν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 διαπραγματεύονται +0,25% υψηλότερα.