Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2007 00:01

Τριήμερη ανάκαμψη

ΟΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ των προσδοκιών κερδοφορίες και οι εξαγορές παρέτειναν για τρίτη ημέρα το ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πυροδοτώντας κέρδη και στη Wall Street, ενώ ο Nikkei απογειώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο.

ΟΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ των προσδοκιών κερδοφορίες και οι εξαγορές παρέτειναν για τρίτη ημέρα το ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πυροδοτώντας κέρδη και στη Wall Street, ενώ ο Nikkei απογειώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε το ράλι στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ενώ παράλληλα στη Wall Street ο Dow Jones και ο Nasdaq κατέγραψαν κέρδη ενδοσυνεδριακά πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα.

Η άνοδος την τρέχουσα εβδομάδα βοήθησε τις αμερικανικές μετοχές να καλύψουν περισσότερο από το ένα τρίτο των απωλειών που προκλήθηκαν από τη διεθνή αναταραχή στις μετοχές αρχίζοντας στις 27 Φεβρουαρίου. Η χθεσινή αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25% στο 3,75% δεν επηρέασε του δείκτες, καθώς έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κέρδισε 1,28% στις 1.486,10 μονάδες οδηγώντας σε γενικότερα κέρδη των δεικτών πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,16% στις 6.227,70 μονάδες, ο CAC 40 κατά 1,27% στις 5.524,26 μονάδες και ο DAX στη Φραγκφούρτη κατά 1,44% στις 6.713,23 μονάδες.

Τα καλύτερα των προσδοκιών κέρδη αλλά και οι επικείμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις στήριξαν τις τελευταίες μέρες τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ο οποίος σήμερα ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 366,10 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε, όπως αναμενόταν, τα βασικά της επιτόκια σε νέο υψηλό πενταετίας στο 3,75% και συνέστησε ότι ο κύκλος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής δεν θα κλείσει άμεσα.

Η Suez και η Bayerische Motoren Werke ηγήθηκαν της σημερινής ανόδου, καθώς ανακοίνωσαν κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η Deutsche Bankκαι η BNP Paribas, οι μεγαλύτερες τράπεζες σε Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα, κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, καθώς η JPMorgan Chase αύξησε τη σύστασή της για τις εν λόγω μετοχές.

Η BHPBilliton, η ισχυρότερη εταιρεία στον κλάδο των ορυχείων, πρωταγωνίστησε στις ανοδικές τάσεις, που πυροδότησε η ενίσχυση των τιμών των μετάλλων, στις επιχειρήσεις πρώτων υλών. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 1,94% στις 17.090,31 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ