Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 09:21

Market Beat: Οι Κεντρικές Τράπεζες για τα διεθνή και τα εταιρικά αποτελέσματα εδώ, καθορίζουν τάση

Ενώ στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία οι επενδυτές επιλέγουν στάση αναμονής  ενόψει σημαντικών συναντήσεων των ΔΣ διαφόρων Κεντρικών Τραπεζών, με σημαντικότερη της Fed το διήμερο της Τρίτης και Τετάρτης, εδώ συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Η εβδομάδα ξεκινά με δεδομένη πλέον την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την DBRS και με επίσης δεδομένη την ισχυροποίηση του δολαρίου. Καθώς αρκετοί επενδυτές αναμένουν την Τετάρτη διευκρινήσεις για την μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ. Πιθανά κάποια νύξη από τον Τζερόμ Πάουελ για σύσφιξη να λειτουργήσει υπέρ της φυγής από το μετοχικό ρίσκο και αυτό δικαιολογεί την περιορισμένη συμμετοχή των επενδυτών στις συναλλαγές της Αθήνας.

  • Κεντρικές τράπεζες στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία και την Ουγγαρία έχουν όλες συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα.
  • Η Norges Bank αναμένεται να είναι η πρώτη στην G10 που θα αυξήσει τα επιτόκια.
  • Η Fed αναμένεται να θέσει τα θεμέλια για τη σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης  στη συνεδρίαση επί της νομισματικής πολιτικής της την Τρίτη και την Τετάρτη, αν και η συναίνεση θεωρεί ότι μια ανακοίνωση ουσίας θα καθυστερήσει μέχρι τις συναντήσεις Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου.
  • Στο πολιτικό πεδίο, στο τέλος της εβδομάδας έχουμε αύξηση της αβεβαιότητας με τις εκλογές στον Καναδά και τη Γερμανία.
  • Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ συνδυάστηκαν με τη γενική αποστροφή κινδύνου προς όφελος του δολαρίου, ο δείκτης του οποίου απέναντι από ένα καλάθι νομισμάτων αυξήθηκε κοντά στο υψηλό ενός μηνός στις 93,303 μονάδες.
  • Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ με θετική τάση, από τη βαθμίδα ΒΒ (χαμηλό) με σταθερή τάση, κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας φέτος και για σημαντική πρόοδο στη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων των τραπεζών στο 21,3% τον Ιούνιο του 2021 από 40,6% τον Δεκέμβριο του 2019.
  • Σήμερα Δευτέρα 20/9 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη επί των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Aegean. Την Τρίτη ακολουθεί η ENET, την Τετάρτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Cenergy, ενώ την Πέμπτη είναι η σειρά των AS Company, Premia, ΔΕΗ και Viohalco. Την Παρασκευή ανακοινώνουν αποτελέσματα οι ΕΥΑΠΣ και ΕΥΔΑΠ.

Ενώ στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία οι επενδυτές επιλέγουν στάση αναμονής  ενόψει σημαντικών συναντήσεων των ΔΣ διαφόρων Κεντρικών Τραπεζών, με σημαντικότερη της Fed το διήμερο της Τρίτης και Τετάρτης, εδώ συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Η εβδομάδα ξεκινά με δεδομένη πλέον την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την DBRS και με επίσης δεδομένη την ισχυροποίηση του δολαρίου. Καθώς αρκετοί επενδυτές αναμένουν την Τετάρτη διευκρινήσεις για την μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ. Πιθανά κάποια νύξη από τον Τζερόμ Πάουελ για σύσφιξη να λειτουργήσει υπέρ της φυγής από το μετοχικό ρίσκο και αυτό δικαιολογεί την περιορισμένη συμμετοχή των επενδυτών στις συναλλαγές της Αθήνας.

Η “γέννα” ενός νέου ενάρετου κύκλου που ξεκινά με την έξοδο από την ύφεση και συνεχίζεται με την περίοδο της σταθερής ανόδου του ΑΕΠ και των εταιρικών επιδόσεων, δεν είναι στιγμιαία   υπόθεση. Η μετάβαση από φάση σε φάση απαιτεί χρόνο. Ο υπολογισμός του αδύνατος, ή ορθότερα, απουσιάζει η αίσθηση των επενδυτών πως μπορούν να τον προβλέψουν. Θα ενεργοποιηθούν αργότερα, κυρίως ομαδικά. Όταν η οικονομική ανάπτυξη θα γίνει αισθητή ακόμα και στους κλασικούς αποδέκτες φιλοδωρημάτων.

Εν μέσω πτώσης στα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια, η αγορά της Αθήνας χωρίς να ξεπεράσει τα όρια της συσσώρευσης μακράς διάρκειας, κινούμενη πλαγιοανοδικά με την υποστήριξη του Τραπεζικού κλάδου και των εβδομαδιαίων κερδών των ΟΠΑΠ ΜΠΕΛΑ ΒΙΟ ΔΕΗ εμφάνισε άνοδο. Δηλαδή ανεξαρτησία από την τάση των διεθνών μια εβδομάδα με εταιρικά αποτελέσματα, εκπνοή όλων των παράγωγων προϊόντων, αναδιάρθρωση δεικτών στο τέλος της και παράλληλα με αναμονή της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου από την DBRS.

Η επιφυλακτικότητα δεν φέρνει μόνο χαμηλούς όγκους. Φέρνει και άρνηση των τιμών να παρακολουθήσουν την άνοδο των τιμημάτων που εμφανίζουν συναλλαγές με εξαγορές εκτός του Χ.Α. (ΔΕΔΔΗΕ, Vivartia, Chipita). Οι επιλογές όσων επιβάλλεται να τοποθετηθούν μέσα από τον πάγκο της αγοράς, χωρίς να προκαλέσουν αναταράξεις με τεράστιες μεταβολές λόγω χαμηλού βάθους συναλλαγών, είναι περιορισμένες. Αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως το τρίτο τρίμηνο. Σχετίζονται με τους όγκους στα πακέτα και στις τοποθετήσεις στις δημοπρασίες, για την τιμή κλεισίματος, που έχουν αφετηρία τις τιμές στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και κατάληξη το αποτέλεσμα της προσφοράς και της ζήτησης με συγκριτικά υψηλό αριθμό τεμαχίων.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στην ειδική περίπτωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE Russell, που εκτίναξε τον μέσο τζίρο της ανοδικής εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, εντοπίζεται σε ικανό πλήθος συνεδριάσεων του Αυγούστου και του τρέχοντος μήνα. Η συνέχεια του οποίου περιλαμβάνει έναν ακόμα χρησμό από την Fed την Τετάρτη, που εκτιμάμε πως δεν θα φωτίσει περισσότερο τα μονοπάτια της αισιοδοξίας για το τέλος του έτους. Αλλά και δεν θα προσθέσει λιθαράκια στο τείχος των αμφιβολιών που εμποδίζει τη διάθεση για ρίσκο.

Οι εγχώριοι αναλυτές τονίζουν την παρουσία επιφυλάξεων που συνδέονται άμεσα με την απουσία διάθεσης για ρίσκο από τους επενδυτές. Καθώς περιμένουν διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές. Αφού  το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου είναι ιστορικά δύσκολο. Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec τόνισε σε σχόλιό του την Παρασκευή. “Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύθηκε μόλις για μια ημέρα μετά την επιτυχή πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι €1,3 δις  (equity value). Για το ίδιο θέμα ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης αναφέρει:  “Η είδηση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μπορεί να μην είχε το ‘ήχο διαρκείας’ στο ταμπλώ, που με βάση το υψηλό τίμημα θα του αναλογούσε, συνέχισε ωστόσο την παράδοση μιας σειράς συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε αποτιμήσεις, κοντά σε αυτές που παρατηρούνται σε Ώριμες Αγορές. Οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί, ως προς την τιμολόγηση των επενδύσεων, πλέον η Χώρα έχει ξεφύγει από την ζώνη των χαμηλών τιμημάτων και υπό προϋποθέσεις, ανάλογα τον κλάδο δραστηριότητας, μπορεί να κοιτάζει σε χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου. Το Χρηματιστήριο, αν και σε σημαντικό βαθμό είναι έμμεσα αποδέκτης αυτών των μηνυμάτων (ΔΕΔΔΗΕ, Vivartia, Chipita κλπ), δεν φαίνεται προς το παρόν να “συγκινείται” από την προφανή στρέβλωση που υπάρχει μεταξύ τιμών εξαγορών και χρηματιστηριακών αποτιμήσεων”.

Τα εταιρικά αποτελέσματα γεμίζουν τις συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας ήτοι: Σήμερα Δευτέρα 20/9 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη επί των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Aegean. Την Τρίτη ακολουθεί η ENET, την Τετάρτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Cenergy, ενώ την Πέμπτη είναι η σειρά των AS Company, Premia, ΔΕΗ και Viohalco. Την Παρασκευή ανακοινώνουν αποτελέσματα οι ΕΥΑΠΣ και ΕΥΔΑΠ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανή “προσγείωση” των επενδυτικών προσδοκιών από την Fed

Οι επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα κινούνται τελευταία υπό την σκέπη των ανησυχιών για την εκτίναξη του πληθωρισμού. Προσπαθώντας να υπολογίσουν πόσο θα ψαλιδίσει αυτός από τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης και πόσο θα κλαδέψει από τα εταιρικά κέρδη. Παράλληλα, οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι ειδοποιούν ότι η εντυπωσιακή ανάκαμψη από τον πυθμένα της οικονομικής δραστηριότητας που μαζί με τη βουτιά στην αρχή της πανδημίας διαμόρφωσαν πορεία σχήματος V, έφθασε στην κορύφωσή της. Την όρισαν  οι οικονομίες στις ΗΠΑ και στην Κίνα που απόκτησαν πρώτες ανοδική δυναμική ενώ οι οικονομίες των αναδυόμενων χωρών και των Ευρωπαϊκών αντέδρασαν ηπιότερα και αργότερα. Τελικά ξεκινά πλέον η επιβράδυνση των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης, γιατί οι δυο ισχυρότερες οικονομίες κατέβασαν στροφές, άσχετα αν η ανάπτυξη στην ΕΕ και στις υπό ανάπτυξη χώρες αποκτά μεγαλύτερο και σταθερότερο βηματισμό.

Η ώρα της Fed

Το κεντρικό γεγονός την τρέχουσα εβδομάδα θα είναι η απόφαση επί των επιτοκίων της Fed, αλλά οι ψαγμένοι αναλυτές τονίζουν ότι αυτό που θα καθορίσει την στάση τους είναι η δημοσίευση της πιο πρόσφατης Summary of Economic Projections (SEP) «Περίληψη Οικονομικών Προβολών». Οι αγοραίοι αναμένουν ότι τουλάχιστον 10 από τους 18 συμμετέχοντες στην FOMC θα αποτυπώσουν την πρόβλεψή τους για αύξηση του επιτοκίου το επόμενο έτος, από επτά στο (SEP) του Ιουνίου. Αναμένουν  επίσης, ότι η μέση πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για το 2021 θα αυξηθεί. Ήταν 3,4% στο SEP του Ιουνίου, από 2,4% τον Μάρτιο. Για την ώρα μπορεί η επενδυτική απληστία να έχει παραχωρήσει τη θέση της στην ανησυχία για μια σειρά υπαρκτών κινδύνων, αλλά ο φόβος μοιάζει να πέφτει στην ψυχολογία των διαχειριστών με το σταγονόμετρο. 

Στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε ο S&P500 είναι -2,3% χαμηλότερα από το ρεκόρ βίου που εμφάνισε στις 2 Σεπτεμβρίου, ήταν οι 4536,95 μονάδες. Αυτό είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτούμε τον μακρύ κατάλογο των σημερινών ανησυχιών: Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη δείξει αρκετά σημάδια πως έχει επίσης αφήσει πίσω του, το ανώτερο επίπεδο που θα μπορούσε να φθάσει. Η Fed αναμένεται να αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει να μειώνει το δικό της. Οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ προωθούν προγράμματα δαπανών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με φορολογικές προτάσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του Κογκρέσου. Το ανώτατο όριο του ετήσιου χρέους πρέπει να αυξηθεί, έτσι ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς. Η έλλειψη ανταλλακτικών αναγκάζει τις εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή τους. Υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος στατιστικά συνηθίζεται  να είναι κακοί μήνες για τις μετοχές. Και δυστυχώς, η πανδημία είναι ακόμα σε δράση και εξάπλωση.

Τα “δόντια” του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός αποτελεί βασικό μέλημα των διαχειριστών κεφαλαίων προς επένδυση, ωστόσο η απόδοση των ομολόγων παραμένει υποτονική γύρω στο 1,30%. Ο δείκτης PPI (Τιμών Παραγωγού) της Παρασκευής 10/9 θα έπρεπε να έχει ταράξει την αγορά ομολόγων, αλλά δεν το έκανε. Οι αγορές μετοχών και ομολόγων παραμένουν αδιατάρακτες από τις τελευταίες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να θερμαίνεται, παρά να κρυώνει. Γιατί γνωρίζουν, ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα προβούν στην μείωση των προγραμμάτων στήριξης σταδιακά. Γιατί κανένας δεν θεωρεί πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ισχυρότερες οικονομίες θα είναι τόσο έντονη, ώστε να απειληθούν με ύφεση και κυρίως, γιατί πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος των πληθωριστικών πιέσεων προκύπτει από γεγονότα που εμφανίστηκαν άπαξ.

Από την Barclays ανέφεραν: Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί καθώς το πέρασμα του χρόνου επιλύει τα εμπόδια (βλέπε σημεία ασυνέχειας) της αλυσίδας εφοδιασμού, οι εμβολιασμοί ελαχιστοποιούν τους περιορισμούς στην προσφορά εργασίας και η εκτίναξη της ζήτησης από τα ανοίγματα στην οικονομική δραστηριότητα και την πάμφθηνη ρευστότητα  εξασθενεί. Πιστεύουμε ότι τα ομόλογα σωστά προτείνουν μια ενδεχόμενη επιστροφή σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με τις αρχές του 2020, όπου ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται χαμηλότερα από τον στόχο της Fed παρά τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, καθώς εκτιμούμε επίσης να προκύψει ένα τελικό επιτόκιο κεφαλαίων που είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο σε αυτόν τον κύκλο από τον προηγούμενό του. Παρόλο που ο χρόνος ωθεί υψηλότερα στις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ η Fed μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και ο κύκλος ανόδου των βασικών επιτοκίων πλησιάζει, το καλοήθες περιβάλλον που έχει τροφοδοτήσει το ράλι μέχρι στιγμής (τη διάθεση δηλαδή για ανάληψη κινδύνου) είναι πιθανό να συνεχιστεί ως τα τέλη του 2021, καθώς συνεχίζεται η ανάκαμψη και τα εταιρικά κέρδη παραμένουν δυνατά.

Αλλά στον αντίποδα έχουμε τους επενδυτές ομολόγων να ποντάρουν σε μια άνοδο του πληθωρισμού της ευρωζώνης τους επόμενους μήνες. Ανατρέποντας, προσωρινά τουλάχιστον, την εικόνα  της ευρωζώνης που την χαρακτήριζε η ήπια και αργή αύξηση των τιμών. Οι τιμές ρεκόρ της ενέργειας προκάλεσαν αυτή την αλλαγή προσδοκιών. Ένα βασικό μέτρο της αγοράς για τις προσδοκίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό, ένα διαπραγματεύσιμο μέσο γνωστό ως forward inflation swap, έδειξε ότι οι αυξήσεις των τιμών αναμένεται να κορυφωθούν με ετήσιο ρυθμό 4,1% τον Νοέμβριο, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον Ιούλιο και το μεγαλύτερο από το 2008. Το ετήσιο επιτόκιο των διετών γερμανικών ομολόγων, ένας πληρεξούσιος για τις προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ το 2023, έφτασε την Παρασκευή στο υψηλότερο σημείο από το 2012 τουλάχιστον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Tradeweb.

Η άνοδος των φόβων των επενδυτών για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό τις τελευταίες εβδομάδες είναι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου ένας παρόμοιος δείκτης ήταν σχετικά σταθερός. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε επίσης, αλλά μια δημοσίευση δεδομένων την Τετάρτη έδειξε ότι οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή έχουν αρχίσει να μειώνονται ελαφρώς.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, το 66,66% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε απώλειες. Ο S&P500 έχασε -0,57% και στο 2021 αποδίδει +17,93%. Ο Dow έπεσε -0,07%, με επίδοση +13,00% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -0,32%, με επίδοση στο 2021 +16,10%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με άνοδο +0,42%, στο 2021 κερδίζει +13,27%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -0,47%, στο 2021 αποδίδει +16,73%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,93% στη βδομάδα, ενώ στο έτος κερδίζει +7,79%. Ο DAX  έχασε -0,77% και στο έτος αποδίδει +12,91%, ο CAC με μεταβολή -1,40%, στο 2021 κερδίζει +18,35%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας με άνοδο +0,75%, στο έτος αποδίδει +8,51%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε οριακά +0,09%, με ετήσια επίδοση +15,64%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με πτώση -0,96%, διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή +15,74%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε κατά -2,49%, εμφανίζοντας επίδοση έτους -6,37%, όταν ο IPC του Μεξικού είχε μεταβολή -0,42%, ενώ στο 2021 αποδίδει +16,43%. Ο χρυσός με πτώση -1,92%, βρέθηκε στα 1753,90 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -7,77%. Ενισχύθηκε κατά +3,23%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 71,96 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +48,62%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,33%, έχει απόδοση στο 2021 +11,07%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +0,32%, ενώ το 2021 αποδίδει +9,13%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +2,36% και στο έτος κερδίζει +24,67%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng γκρεμίστηκε -5,35%, και στο έτος χάνει -8,91%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -3,38% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη  +3,02% στο 2021.

Η βάση του σκεπτικισμού

Η Μεγάλη Κρίση από τον Covid-19  ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η νόσος του Covid-19 είχε μετατραπεί σε πανδημία. Οι αγορές δανεισμού πάγωσαν σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια πιστωτική κρίση εξαπλώθηκε ταχύτερα από την πανδημία. Άπαντες φοβήθηκαν  ότι η κρίση από τον ιό θα ξεπερνούσε γρήγορα την καταστροφή από την παγκόσμια Οικονομική Ύφεση του 2008. Υπήρχε μια τρελή μανία για μετρητά στα τέλη Φεβρουαρίου και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου.

Οι κύριες κεντρικές τράπεζες είχαν μάθει ποιες ήταν οι κατάλληλες απαντήσεις έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση μιας καταστροφής κατά τη διάρκεια της κρίσης που σηματοδότησε η κατάρρευση της Lehman. Απάντησαν γρήγορα πλημμυρίζοντας ρευστότητα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Fed το έκανε με το QE4ever (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ομολόγων ανά μήνα χωρίς ημερομηνία λήξης) στις 23 Μαρτίου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε το Πρόγραμμα Αγορών Έκτακτης Ανάγκης από την Πανδημία (PEPP) στις 18 Μαρτίου. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) στις 26 Μαρτίου ανακοίνωσε τα μέτρα της για τη διατήρηση της τάξης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό το πρίσμα Covid-19.

Το αποτέλεσμα ήταν μια πλημμύρα ρευστότητας, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση των συνολικών περιουσιακών στοιχείων των τριών κεντρικών τραπεζών, που αυξήθηκαν 8,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από 16,2 τρισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα της 23ης Μαρτίου 2020 σε υψηλά ρεκόρ 24,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα περιουσιακά στοιχεία των τριών κεντρικών τραπεζών αυξήθηκαν ως εξής: Fed (κατά 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια με άνοδο του συνόλου σε 8,3 τρισεκατομμύρια δολάρια), ΕΚΤ (κατά 4,1 τρισεκατομμύρια δολάρια για να φθάσει το σύνολο σε 9,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) και BOJ (κατά 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της σε 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια).

ΧΑ

Εβδομάδα εκπνοής με ανοδικό αποτύπωμα

Εν μέσω πτώσης στα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια, η αγορά της Αθήνας χωρίς να ξεπεράσει τα όρια της συσσώρευσης μακράς διάρκειας, κινούμενη πλαγιοανοδικά με την υποστήριξη του Τραπεζικού κλάδου και των εβδομαδιαίων κερδών των ΟΠΑΠ ΜΠΕΛΑ ΒΙΟ ΔΕΗ εμφάνισε άνοδο. Δηλαδή ανεξαρτησία από την τάση των διεθνών μια εβδομάδα με εταιρικά αποτελέσματα, εκπνοή όλων των παράγωγων προϊόντων, αναδιάρθρωση δεικτών στο τέλος της και παράλληλα με αναμονή της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου από την DBRS. Κινήθηκε συνεπώς έκτος των ορίων που έθεταν οι επισημάνσεις των αναλυτών, που θεωρούσαν την Αθήνα υποταγμένη αποκλειστικά στην τάση αναπτυγμένων χρηματιστηρίων. Το +1,30% του ΓΔ ήταν συνεπώς το αποτέλεσμα της αντιστάθμισης της αρνητικότητας από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά από τη δέσμη των θετικών εξελίξεων που αφορούσαν την ελληνική οικονομία αποκλειστικά και τα αξιόλογα εταιρικά κέρδη.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με άνοδο που προκλήθηκε από συναλλαγές με τζίρο 62,759 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,970 εκατ., καθώς οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 905,37 μονάδες (από 901,13 την Παρασκευή 10/9) με μεταβολή +0,47%. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,50% στις 2179,06 από 2168,13 μονάδες την προηγούμενη, ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -0,17%. Οι τράπεζες, με κεντρική συμβολή στο rebound που ήρθε λίγο πριν τις δημοπρασίε, εμφάνισαν κέρδη +0,52%. Ο κλάδος επηρέασε συνολικά ουδέτερα τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο αλλά ακόμα και έτσι, τα ανοδικά blue chip ήταν 19 στο τέλος. Την Τρίτη η δυναμική εμφάνισε εξασθένιση και σημειώθηκε στο χαμηλό εβδομάδας στις 900,13 μονάδες. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 56,625 εκατ. ευρώ με αξία των πακέτων πολύ χαμηλή 770.336 ευρώ και ο ΔΤΡ εμφάνισε οριακή μεταβολή +0,05%. Ωστόσο ο ΓΔ έκλεισε στις 906,81 μονάδες με μεταβολή +0,16% όταν ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,16% στις 2182,56, ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +0,42%. Την  Τετάρτη η Αθηναϊκή αγορά είχε την μόνη πτωτική συνεδρίαση της εβδομάδας, αλλά με θετικό για τη συνέχεια μήνυμα, από το φαινόμενο το χαμηλό ημέρας να είναι δυο περίπου μονάδες ψηλότερα από της προηγούμενης. Ο ΔΤΡ επηρέασε αρνητικά. Αν και οι απώλειές του ενδοσυνεδριακά έφτασαν το -1,18%, στο κλείσιμο περιορίστηκαν στο -0,70%, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να οδηγηθεί στις 904,10 μονάδες με μεταβολή -0,30%. Ο τζίρος ανήλθε στα 47,009 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,071 εκατ. και τότε η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,827 περνώντας χαμηλότερα από τα 65,000 δις. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,28% στις 2176,47 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,20%. Την Πέμπτη και την Παρασκευή αποκρυσταλλώθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες, με τον ΔΤΡ να κερδίζει +1,32% την Πέμπτη και +1,51% την επόμενη. Ο ΓΔ με άνοδο που έφεραν 15 blue chip έκλεισε την Πέμπτη στις  909,16 μονάδες, με μεταβολή +0,56%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 52,904 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 3,797 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,79% στις 2193,71 μονάδες στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,15%. Την Παρασκευή, με εκτίναξη του τζίρου λόγω των αναδιαρθρώσεων στους δείκτες FTSE Russell  που έφθασε στα 126,903 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 12,549 εκατ.,  με τις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος ο μέσος όρος οδηγήθηκε στις 912,81 μονάδες με μεταβολή +0,40%. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,61% στις 2207,07 μονάδες, πάλι στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,16%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,387 από 64,683 δις ευρώ την Παρασκευή 10/9. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,240  εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 5,230 εκατ.

Η τρίτη εβδομάδα του Σεπτέμβριου, έφερε στον μέσο όρο άνοδο +1,30%, έτσι στον Σεπτέμβριο χάνει -1,12% με απόδοση έτους +12,83%. Ο  FTSE25 ενισχύθηκε +1,80%, στον τρέχοντα μήνα αποδίδει -0,35%  και στο 2021 κερδίζει +14,08%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,36%, τον Σεπτέμβριο χάνει -1,12% και αποδίδει στο 2021 +35,47%.

Η εικόνα των blue chip

Η εικόνα των blue chip ήταν ανάλογη με αυτή που εμφάνιζαν σαν μέσο όρο στη βδομάδα με εννέα πτωτικά εκ των οποίων πέντε είχαν υπολογίσιμες απώλειες πάνω από -1% και τέσσερα με πτώση από  -0,95% και κάτω. Την μεγαλύτερη πτώση είχαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,83% και (στο μήνα -9,22%), ΕΧΑΕ και (-7,01%), ΕΛΠΕ -2,56% και (-5,79%), ΕΥΔΑΠ -1,60% και (-4,67%), ΛΑΜΔΑ -1,03% και (-7,53%). Ακολουθούν ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,95% και (-3,49%), ΟΛΠ -0,93% και (-4,99%),   ΕΕΕ -0,61% και (-4,87%), ΟΤΕ -0,43% και (-2,19%).

Στον αντίποδα με κέρδη βρέθηκαν δεκαέξι και με άνοδο πάνω από +2% κατέληξαν οι ΜΠΕΛΑ +6,28% και (τον Σεπτέμβριο +4,29%), ΟΠΑΠ +6,08% και (+3,84%), ΕΤΕ +4,39% και (+3,04%), ΕΥΡΩΒ +3,23% και (+6,94%),  ΕΛΧΑ +3,20% και (+1,83%), ΒΙΟ +2,96% και (-0,74%), ΜΟΗ +2,95% και (-2,86%), ΔΕΗ +2,02% και (+0,70%). Ακολουθούν πέντε με μεταβολές εβδομάδας κοντά στων βασκικών δεικτών ήτοι ΑΛΦΑ +1,74% και (-0,47%), ΠΕΙΡ +1,65% και (-0,98%),  ΑΔΜΗΕ +1,38% και (-3,57%), ΑΡΑΙΓ +1,15% και (-3,83%), ΣΑΡ +1,14% και (-1,11%). Με οριακά κέρδη συναντάμε τις ΤΕΝΕΡΓ +0,51% και (-1,82%), ΜΥΤΙΛ +0,19% και (-1,57%), ΤΙΤC +0,13% και (0,00%). 

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η νέα κυρίαρχη σειρά ξεκινά με 23 μονάδων υστέρηση του ΣΜΕ έναντι του FTSE25

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 πτωτικά σε θετικό πεδίο ως τις 14:51 και μετά ξεκίνησαν οι εναλλαγές πρόσημου στη μεταβολή του. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 5,06 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 13,36 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2207,07 μονάδες, ήρθε στις 17:12. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:59 και ήταν οι 2187,01. Το κλείσιμο στις 2207,07 από 2193,71 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,61% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 30,800 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη το ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου εκδηλώθηκε με 776 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2201,00 μονάδες, κατώτερο τις 2184,00 και τελευταίες πράξεις στις 2191,25, με τιμή κλεισίματος στις 2184,25 από 2183,00 και ανήλθαν σε 5027 από 4527 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια και 80 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με κλείσιμο στις 2185,75 από 2180,55 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 72 από 81.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι παρέμειναν αναιμικοί. Στα calls του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 105. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 24 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 και τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 89 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 571,40 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1 ενώ δεν διακινήθηκαν επίσης ΣΜΕ της επόμενης σειράς με  τιμή κλεισίματος της 579,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2.

Από εκεί που έγκαιρα ειδοποιήσαμε για το ζοφερό μέλλον των Τραπεζικών μετοχών, πριν από πολλά, πάνω από 10 χρόνια, τελευταία αναγνωρίσαμε την είσοδό τους σαν μετοχικές αξίες σε μια νέα εποχή. Οι επενδυτές που έχουν κατανοήσει τους ρυθμούς λειτουργίας των χρηματιστηρίων, γνωρίζουν τη σημασία του χρονισμού, του timing για τους νεότερους, όταν γίνεται αντιληπτή η αλλαγή της ψυχολογίας του επενδυτικού κοινού. Τα πρώιμα σημάδια υπάρχουν πολύ ενωρίτερα από την μεσοπρόθεσμη άνοδο στις αποτιμήσεις και επειδή τα αντιληφθήκαμε, αναφερθήκαμε στην αλλαγή σελίδας για το Τραπεζικό έπος. Την Παρασκευή στις Τραπεζικές μετοχές στηρίχθηκε ένα rebound που σε άλλες εποχές θα σήκωνε ακόμα και καταγγελίες από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών, την εποχή που τους έλεγαν μικροεπενδυτές. Θα διαμαρτυρόντουσαν για… χειραγώγηση των τιμών ερήμην τους.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν συνολικά αν και υπήρξε γενικευμένο ενδιαφέρον  για τις επόμενες σειρές. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 50.963 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,41 ευρώ. Επίσης διακινήθηκαν 1974 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με 21.847 από 20.876 ανοικτά ΣΜΕ.  

Της ΑΛΦΑ με όγκο 6493 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,1555 ευρώ. Επίσης διακινήθηκαν 9391 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 1,15 ευρώ και δημιουργήθηκαν 42.369 από 38.933 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 2084 ΣΜΕ για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου.  Διακινήθηκαν επίσης 4768 από 8944 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου που έκλεισε στα 0,85 και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 31560 από 33030.  

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1759 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Επίσης διακινήθηκαν 4233 από 7316 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου που έκλεισε στα 2,62 και τα  ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 30.573 από 30.259.

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 2080 από 3324 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΔΕΗ με 2860 από 3189 λήξης Δεκεμβρίου και τα 1725 από 3170 ΣΜΕ για ΜΙΓ με 1256 από 3011 για την επόμενη σειρά.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν σημαντικό και αφορούσε στα 16.000 συμβόλαια για ΟΤΕ, και στα 3391 για ΟΠΑΠ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης

Η είδηση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μπορεί να μην είχε το ‘ήχο διαρκείας’ στο ταμπλό, που με βάση το υψηλό τίμημα θα του αναλογούσε, συνέχισε ωστόσο την παράδοση μιας σειράς συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε αποτιμήσεις, κοντά σε αυτές που παρατηρούνται σε Ώριμες Αγορές. Οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί, ως προς την τιμολόγηση των επενδύσεων, πλέον η Χώρα έχει ξεφύγει από την ζώνη των χαμηλών τιμημάτων και υπό προϋποθέσεις, ανάλογα τον κλάδο δραστηριότητας, μπορεί να κοιτάζει σε χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου. Οι επόμενες μεγάλες συναλλαγές που έρχονται στο κοντινό μέλλον, φαίνεται ότι θα αφορούν τον Τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές που έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ, ενώ αναμένονται αποκρατικοποιήσεις που αφορούν τον κλάδο της Ενέργειας και του Τουρισμού.

Το Χρηματιστήριο, αν και σε σημαντικό βαθμό είναι έμμεσα αποδέκτης αυτών των μηνυμάτων (ΔΕΔΔΗΕ, Vivartia, Chipita κλπ), δεν φαίνεται προς το παρόν να “συγκινείται” από την προφανή στρέβλωση που υπάρχει μεταξύ τιμών εξαγορών και χρηματιστηριακών αποτιμήσεων.

Στον αντίποδα, η σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι αναταράξεις στην Εφοδιαστική Αλυσίδα των Πρώτων Υλών, αλλά και των έτοιμων Προϊόντων, έχουν αυξήσει το βαθμό επιφυλακτικότητας. Η Ενέργεια αποτελεί βασικό μέρος του κόστους πωληθέντων σε όλους σχεδόν τους κλάδους αιχμής, οδηγώντας σε μια άτυπη καθοδική αναθεώρηση των κερδών για το υπόλοιπο της χρονιάς. Μάλιστα σε κλάδους όπως η Λιανική, όπου το δεύτερο εξάμηνο έχει μεγαλύτερο βάρος στις πωλήσεις, η επάρκεια των αποθεμάτων τείνει να εξελιχθεί σε πρώτη προτεραιότητα για τις Διοικήσεις, δεδομένου ότι φέτος το Δίκτυο καταστημάτων Λιανικής δύσκολα θα κλείσει, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερες πωλήσεις.

Υπό το πρίσμα αυτών των δύο παραγόντων, η Εγχώρια Αγορά συνέχισε τον επιτόπιο βηματισμό της, την εβδομάδα που πέρασε, παρά τις όποιες επιμέρους θετικές διαφοροποιήσεις. Αν και οι επιπτώσεις των ενεργειακών ανατιμήσεων θεωρείται προς ώρας ότι μπορούν να αναχαιτιστούν με, ή χωρίς την Κρατική συνδρομή, η άγνωστη παράμετρος παραμένει ο χρόνος και ενδεχομένως εκεί εστιάζεται η αφορμή για την βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος.

Τα τεχνικά δεδομένα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα, η πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη έδωσε κάποιες ανάσες, ανακτώντας την περιοχή των 900 μονάδων, χωρίς όμως αυτό να αλλάζει δραματικά την εικόνα. Ο ΓΔ παραμένει σε συσσώρευση, μια κίνηση αναμονής από τις αρχές Αυγούστου, χωρίς να δημιουργεί ενθουσιασμό, ή απογοήτευση στους Εμπλεκόμενους. Μετά την καταγραφή των πρόσφατων υψηλών έτους, οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη έχουν συρρικνωθεί εντυπωσιακά, με τις ημερήσιες συνεδριάσεις να κινούνται ακόμα και σε 2 - 3 μονάδες, ενώ όλη η εβδομάδα ολοκληρώθηκε μέσα σε 13 μονάδες διακύμανσης.

Παρόλα αυτά η συναλλακτική δραστηριότητα δεν συρρικνώθηκε, διατηρήθηκε κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, δείγμα ότι “οι μηχανές ζεσταίνονται” και επίκειται έξοδος από την συσσώρευση. Προς το παρόν και όσο η Αγορά βρίσκεται κάτω από τις 915 μονάδες, ο χαρακτήρας της στάσης αναμονής διατηρείται.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και το δολάριο σταθεροποιήθηκε σήμερα ενόψει μιας εβδομάδας γεμάτης με τουλάχιστον δώδεκα συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών, υπό το φως της συνάντησης της FOMC από την Federal Reserve που είναι πιθανό να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την μείωση του ερεθίσματος που προσφέρει για την αναθέρμανση στην οικονομική δραστηριότητα.

Οι αργίες στην Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα δυσκόλεψαν την εμφάνιση ικανής συναλλακτικής δραστηριότητας και η πολιτική πρόσθεσε επιπλέον αβεβαιότητα με τις εκλογές στον Καναδά και τη Γερμανία στο τέλος της εβδομάδας.

Η τύχη του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande, με υποχρεώσεις ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα μέτρα καταστολής του Πεκίνου σε εταιρείες τεχνολογίας συνεχίζουν να στοιχειώνουν την περιοχή. Έτσι, με την πτώση στις μετοχές στο Χονγκ Κονγκ να ξεπερνούν το 3%, ο Χανγκ Σενγκ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σε βάθος σχεδόν 11 μήνες.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 8:35 υποχωρούσε  -1,48%, καθώς ήταν στις 640,89 μονάδες μετά από πτώση 2,5%την περασμένη εβδομάδα, με την Αυστραλία να υποχωρεί -2,02%.

Ο Nikkei δεν κινήθηκε λόγω διακοπών, αλλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ήταν 400 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq υποχώρησαν 0,5% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P 500 υποχώρησαν 0,67%, με τη Wall Street να ολοκληρώνει την περασμένη εβδομάδα πτωτικά με ήπιους τόνους μετά την απογοήτευση εκ των δεδομένων επί της εμπιστοσύνης των καταναλωτών των ΗΠΑ.