Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2007 11:04

Ζιμπάμπουε: Πλέον του 2.000% ο πληθωρισμός

Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ της Ζιμπάμπουε, ο υψηλότερος στον κόσμο, ενδέχεται να υπερέβη το 2.000% τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά, καθώς οι τιμές του ψωμιού και της βενζίνης, αναρριχήθηκαν στα ύψη.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από το 1.594% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών John Robertson στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαράρε και της Yvonne Mhango της Standard Bank Group Ltd. στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας είναι πιθανόν να ανακοινώσει σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ή στις 12 Μαρτίου.

Η κατάσχεση γης από λευκούς αγρότες που αποφάσισε ο πρόεδρος της χώρας, Robert Mugabe, το 2000, σηματοδότησε μια οικονομική κρίση που οδήγησε στην κατάρρευση της γεωργίας και στον υπερπληθωρισμό. Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα που πέρασε, αποτέλεσμα του ελλείμματος σταριού και την ανεπάρκεια ξένου συναλλάγματος.

Οι τιμές της βενζίνης σημείωσαν υπερδιπλάσια άνοδο τον μήνα που πέρασε, ωθώντας το κόστος μεταφορών υψηλότερα, επεκτείνοντας παράλληλα τις διακοπές ρεύματος που οδήγησαν σε μπλακ άουτ τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα.

Ο πληθωρισμός κατά πάσα πιθανότητα αυξήθηκε τον Φεβρουάριο καθώς οι παραγωγοί βιάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές πριν αρχίσει η κυβέρνηση τους σχετικούς ελέγχους, σύμφωνα με την Mhango της Standard Bank, της μεγαλύτερης δανείστριας της Αφρικής. Το πάγωμα των τιμών απέτυχε και οι πωλητές της βενζίνης δεν έδωσαν σημασία στους ελέγχους και αύξησαν τις τιμές λιανικής.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είπε στις 16 Σεπτεμβρίου ότι ο πληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε ενδέχεται να κυμανθεί φέτος στο 4.279%. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές καταναλωτή ενδέχεται να αναρριχηθούν στο 8.000% σύμφωνα με τον Robertson.