Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2007 12:36

Citigroup: Πιέζεται να αυξήσει την προσφορά για τη Nikko

ΣΤΗΝ αύξηση της προσφοράς της ύψους 10,8 δισ. δολ., για την εξαγορά της Nikko Cordial Corp., της τρίτης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας της Ιαπωνίας, ίσως χρειαστεί να προχωρήσει η Citigroup Inc. μετά την ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου του Τόκυο, ότι δεν θα διαγράψει από το ταμπλό τους τις μετοχές της, θέτοντας τους μετόχους που απέρριψαν την προσφορά – ως σημαντικά χαμηλή – σε καλύτερη διαπραγματευτικά θέση.

Μετρώντας τις παρατυπίες είδαμε ότι δεν απαιτείται η διαγραφή της Nikko, από το Χρηματιστήριο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Τόκυο, Taizo Nishimuro. Η Citigroup, εταίρος της Nikko στην επενδυτική τραπεζική στην Ιαπωνία, προσέφερε στις 6 Μαρτίου 1.350 γιέν για κάθε μία μετοχή της Nikko, προσφορά που απορρίφθηκε από το 1/4 και πλέον των μετοχών της εταιρείας.

Η διαγραφή των μετοχών της Nikko από το Χρηματιστήριο, ενδέχετο να ωθήσει κάποιους από τους Ιάπωνες επενδυτές – όπως τους διαχειριστές κεφαλαίων που αποτυπώνουν δείκτες, να πουλήσουν τις μετοχές. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times, αυτά τα κεφάλαια κατέχουν περίπου το 10% των μετοχών της Nikko. Η εκπρόσωπος της Citigroup, Atsuko Yoshitsugu, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Οι τέσσερις μεγαλύτεροι μέτοχοι της Nikko, Harris Associates LP με έδρα το Σικάγο, η Orbis Investment Management Ltd. με έδρα τις Βερμούδες, η Southeastern Asset Management Inc με έδρα το Μέμφις του Τεννεσσί, και Mackenzie Financial Corp. με έδρα το Τορόντο του Καναδά, απέρριψαν την προσφορά της Citigroup.

Μαζί και τα τέσσερα κεφάλαια ελέγχουν περίπου το 27% της Nikko, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News. Η Citigroup κατέχει το 4,9% της εταιρείας και χρειάζεται επιπλέον 45,2% για να επιτύχει τον στόχο απόκτησης πλειοψηφίας των μετοχών της ιαπωνικής χρηματιστηριακής εταιρείας.