Άμεση απειλή για την προμήθεια τροφίμων της Ευρώπης δημιουργεί η εκτίναξη διαρκείας του ενεργειακού κόστους, η οποία ήδη προκαλεί κάθετη μείωση της παραγωγής σε εργοστάσια-κλειδιά.
Από την έντυπη έκδοση
Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]
Άμεση απειλή για την προμήθεια τροφίμων της Ευρώπης δημιουργεί η εκτίναξη διαρκείας του ενεργειακού κόστους, η οποία ήδη προκαλεί κάθετη μείωση της παραγωγής σε εργοστάσια-κλειδιά.
Το πρώτο, και άκρως ανησυχητικό, φρένο στην παραγωγή έρχεται από τη βιομηχανία λιπασμάτων, η οποία είναι καίριας σημασίας για την κτηνοτροφία και την αγροτική παραγωγή. Προχθες ο νορβηγικός όμιλος λιπασμάτων Yara International ανακοίνωσε ότι λόγω του κόστους-ρεκόρ του φυσικού αερίου θα μειώσει από την επόμενη εβδομάδα κατά 40% την παραγωγή αμμωνίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η κίνηση του νορβηγικού ομίλου ακολουθεί την απόφαση της αμερικανικής εταιρείας λιπασμάτων CFI Industries Holdings να κλείσει δύο εργοστάσιά της στη Βρετανία, επίσης λόγω του εκρηκτικού ενεργειακού κόστους.
Οι κινήσεις αυτές απειλούν με συνέπειες-ντόμινο σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας τροφίμων, μειώνοντας την προσφορά διοξειδίου του άνθρακα που έχει ευρεία χρήση στον κλάδο και συνολικά στη διατροφική αλυσίδα, από τη σφαγή πουλερικών και βοοειδών έως τη συσκευασία που διασφαλίζει την ενδεδειγμένη διάρκεια ζωής των τροφίμων.
Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου επιδεινώνει την κρίση ανατιμήσεων που είχε ξεκινήσει από πέρσι στην αγορά, καθώς οι σοδειές-ρεκόρ οδήγησαν στα ύψη και τις αγορές λιπασμάτων από τους αγροτικούς παραγωγούς. Οι τιμές ανέβηκαν ακόμη περισσότερο μετά τα πρόσφατα πλήγματα που δέχθηκαν οι μονάδες παραγωγής αμερικανικών βιομηχανιών λιπασμάτων από τους τυφώνες Άιντα και Νίκολας, ενώ ο πολλαπλασιαστής του ενεργειακού κόστους λειτουργεί πλέον αθροιστικά και απειλεί με παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού τροφίμων.
Η κρίση επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας με την κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία χημικών, την BASF, να προειδοποιεί ότι δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει πλήρως τις συνέπειες από την άνοδο-ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας, παρότι το 80% της ισχύος που χρησιμοποιεί στηρίζεται σε δική της παραγωγή.
Η παραγωγή χαλκού
Η Aurubis, επίσης, η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι το υψηλό κόστος της ενέργειας έχει ήδη πλήξει τα κέρδη της και θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα περιθώριά της για το υπόλοιπο του έτους.
«Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε περισσότερη παραγωγή αζώτου και χημικών ουσιών σε όλη την Ευρώπη να παραμένει αδιάθετη τις επόμενες ημέρες μέχρι να μετριαστούν οι τιμές του φυσικού αερίου» δήλωσε στο Bloomberg ο Τζόελ Τζάκσον, αναλυτής της BMO Capital Markets.
Το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, το οποίο τροφοδοτεί σταθερά και το κόστος του ρεύματος, συνεχίστηκε ακάθεκτο και χθες.
Η τιμή των συμβολαίων φυσικού αερίου στην Ολλανδία ανέβηκε κατά 4% έφθασε στα 65,8 ευρώ ανά mwh. Την Πέμπτη είχε υποχωρήσει κατά 11% μετά από άλμα 21% την Τετάρτη.
Τα futures φυσικού αερίου του επόμενου μήνα στη Βρετανία ανέβηκαν επίσης κατά 1% φθάνοντας στις 160,06 πένες.
Χαμηλά οι ροές LNG
Η εκρηκτική άνοδος στις τιμές του αερίου επιτείνεται και από τη σταθερή μείωση των παραδόσεων αμερικανικού LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Ευρώπη.
Οι παραγωγοί των ΗΠΑ, όπως σημειώνει το Bloomberg, δείχνουν πως επιλέγουν να πουλήσουν το αέριό τους στους πελάτες από την Ασία, μειώνοντας αισθητά τις παραδόσεις προς την Ευρώπη και επιδεινώνοντας το έλλειμμα στο ευρωπαϊκό ενεργειακό ισοζύγιο.
Οι ροές LNG από τις ΗΠΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο - γεγονός στο οποίο έχει συμβάλει και ο τυφώνας Νίκολας, ο οποίος έθεσε εκτός μάχης μεγάλο μέρος των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.