Οι χαμηλοί μισθοί και οι αυξανόμενες τιμές είναι κρίσιμα ζητήματα για τους Ρώσους στις βουλευτικές εκλογές αυτής της εβδομάδας, αλλά η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχει μεγαλύτερη αξία για το Κρεμλίνο από την ώθηση της ανάπτυξης, λένε οικονομολόγοι, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία.
Οι χαμηλοί μισθοί και οι αυξανόμενες τιμές είναι κρίσιμα ζητήματα για τους Ρώσους στις βουλευτικές εκλογές αυτής της εβδομάδας, αλλά η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχει μεγαλύτερη αξία για το Κρεμλίνο από την ώθηση της ανάπτυξης, λένε οικονομολόγοι, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία.
Οι εκλογές στις 17-19 Σεπτεμβρίου, η τελευταία μεγάλη εκλογική αναμέτρηση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024, γίνονται ενώ η Ρωσία ανακάμπτει από τη χειρότερη οικονομική ύφεση εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αποτελέσμα της πανδημίας της COVID-19 και των χαμηλών τιμών πετρελαίου, του βασικού εξαγώγιμου προϊόντος της.
Με τους εμβολιασμούς να είναι ήδη σε εξέλιξη και τις τιμές των εμπορευμάτων να ανακάμπτουν φέτος, η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, με ρυθμό 10,3% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο.
Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός παρά τις πέντε αυξήσεις επιτοκίων φέτος, φθάνοντας σε ετήσιο ρυθμό 8,4% στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η πιο πρόσφατη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,75%, ήταν την περασμένη εβδομάδα.
Οι υψηλότερες τιμές είναι βασική ανησυχία για τους ψηφοφόρους: έρευνα της Oxford Economics με βάση πρόσφατη δημοσκόπηση της WCIOM έδειξε ότι η μείωση των εισοδημάτων και το γεγονός ότι τα βασικά αγαθά γίνονται πολύ ακριβά είναι μεταξύ των βασικών ανησυχιών του πληθυσμού.
«Αυτό είναι για το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα ο πληθυσμός», δήλωσε η Τατιάνα Όρλοβα, οικονομολόγος της Oxford Economics και συντάκτρια της έρευνας. «Η οικονομία είναι σημαντική σε αυτές τις εκλογές γιατί αυτό είναι που απασχολεί τους πολίτες».
Ενόψει των εκλογών αυτής της εβδομάδας, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για έκτακτα κοινωνικά επιδόματα και μισθολογικές αυξήσεις για τον δημόσιο τομέα αξίας τουλάχιστον 500 δισεκ. ρουβλίων (7 δισεκ. δολαρίων) – κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό.
«Αυτό μπορεί μελλοντικά να έχει πληθωριστικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Ντμίτρι Πολεβόι, επικεφαλής επενδύσεων στην Locko-Invest. Η κεντρική τράπεζα έχει πει ότι τα νέα κοινωνικά επιδόματα δεν θα επηρεάσουν τη νομισματική της πολιτική.
Οι επικριτές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι τα μέτρα έχουν στόχο να ενισχύσουν τη στήριξη προς το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι τα μέτρα στήριξης δεν έχουν καμία σχέση με τις εκλογές.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με αναλυτές, προτιμά τα σταθερά δημόσια οικονομικά από την ταχύτερη ανάπτυξη και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής.
«Σε μια κλίμακα προτεραιοτήτων, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το Κρεμλίνο, η διατήρηση δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το υψηλό επίπεδο διαθεσίμων και το χαμηλό επίπεδο χρέους, είναι μακράν ο πιο σημαντικός στόχος από τη στήριξη της ανάπτυξης και τις πιο σταθερές, πιο γρήγορες αυξήσεις στα πραγματικά εισοδήματα», δήλωσε ο ανεξάρτητος οικονομολόγος Βλαντίμιρ Τικομίροβ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters