Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 10:36

ΣΙΔΜΑ: Ώθηση στα μεγέθη α’ εξαμήνου από την εκτόξευση των τιμών χάλυβα 

Η ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, ανάκαμψη, η οποία συνοδεύτηκε από εκτόξευση των τιμών των α' υλών και των εμπορευμάτων καθώς και του κόστους μεταφοράς, οδήγησε στη θεαματική ενίσχυση της ζήτησης χαλυβουργικών προϊόντων διεθνώς και στην εκτίναξη των τιμών του χάλυβα στα υψηλότερα επίπεδά τους διαχρονικά. 

Η ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, ανάκαμψη, η οποία συνοδεύτηκε από εκτόξευση των τιμών των α' υλών και των εμπορευμάτων καθώς και του κόστους μεταφοράς, οδήγησε στη θεαματική ενίσχυση της ζήτησης χαλυβουργικών προϊόντων διεθνώς και στην εκτίναξη των τιμών του χάλυβα στα υψηλότερα επίπεδά τους διαχρονικά. 

Η αξιόλογη αύξηση της ζήτησης και η σημαντική αύξηση των τιμών χαρακτήρισαν και την εγχώρια αγορά χαλυβουργικών κατά την ίδια περίοδο, με αποτέλεσμα η Σίδμα Χαλυβουργική να καταγράψει στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και σημαντική κερδοφορία σε επίπεδο ομίλου και εταιρείας.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Σίδμα Μεταλλουργική, το α’ εξάμηνο του έτους, διαμορφώθηκε σε 106,5 εκατ. ευρώ ή 73,8% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 130,3 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 71,7%. Οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στη μέση τιμή πώλησης, καθώς αυτή παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το περσινό εξάμηνο κατά 47,1%, αυξάνοντας αντίστοιχα και τον κύκλο εργασιών. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 19,068 εκατ. ευρώ από 1,841 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ το ποσοστό μικτού κέρδους αυξήθηκε κατά 166,8% από 8,1% το α’ εξάμηνο του 2020 σε 21,6% την αντίστοιχη φετινή περίοδο. Σε απόλυτο νούμερο το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 364% ή κατά ευρώ 18 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα ίδια κεφάλαια του ομίλου είναι πλέον θετικά και ανέρχονται σε 12,7 εκατ. ευρώ. 

Ανάλογα θετική είναι η εικόνα των αποτελεσμάτων και σε επίπεδο εταιρείας ενώ ως προς τις θυγατρικές εταιρείες, τόσο η SIDMA Bulgaria όσο και η SIDMA Romania παρουσίασαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους, κατά 81,3 % και 76,6% αντίστοιχα, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020, καθώς και αύξηση κερδοφορίας. Η ρευστότητα του ομίλου αυξήθηκε κατά 4,2 εκατ. ευρώ ή 25% και ανήλθε σε 21 εκατ. ευρώ.

Στόχοι και προοπτικές

Για το υπόλοιπο του 2021, και υπό την προϋπόθεση ότι, όπως εκτιμάται, δεν θα επιβληθούν επιπλέον μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας λόγω πανδημίας, η εγχώρια οικονομία αναμένεται να διατηρήσει αμείωτη την αναπτυξιακή της δυναμική, συντηρώντας τη ζήτηση χαλυβουργικών σε υψηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος αναμένει ότι θα ωφεληθεί ενώ ανάλογες είναι οι προοπτικές για την δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή αγορά λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) που θα δημιουργήσει συνολικό πλούτο περίπου 1,2 % του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ. 

Αναφορικά με την αγορά χάλυβα, η Παγκόσμια Ένωση Χάλυβα (WorldSteel Association) προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση χάλυβα θα αυξηθεί κατά 5,8% το 2021 και θα φτάσει τα 1,874 δισ. μετρικούς τόνους (mt). Η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 2,7% το 2022 και θα φτάσει τα 1,925 δισ. τόνους.  Αλλά και η Eurofer, η Ευρωπαϊκή Ένωση Χάλυβα, στην τελευταία έκθεση της τον Αύγουστο του 2021, προβλέπει ότι η φαινομενική κατανάλωση χάλυβα στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει (+11,2%) το 2021 και (+3,7%) το 2022 όπου θα επιστρέψει πάνω από τα επίπεδα του 2017 χάρη στη συνεχή αύξηση της ζήτησης από τομείς που χρησιμοποιούν χάλυβα.

Όσον αφορά, τέλος, στην αβεβαιότητα και τους κινδύνους που απειλούν τις προοπτικές ανάπτυξης - τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο – δεν είναι αμελητέοι, αλλά παραμένουν συνολικά ισορροπημένοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Το αναμενόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας COVID-19 πιθανά να επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές, όπως και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που παραμένουν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ελληνική οικονομία.

Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι όλοι οι αναλυτές και οι παράγοντες της οικονομίας υιοθετούν στα βασικά τους σενάρια τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την εξέλιξη των ρυθμών ανάπτυξης κατά το υπόλοιπο του έτους αλλά και κατά το 2022. Και αυτά είναι, αναμφίβολα, καλά νέα για την εταιρεία και τον όμιλο, καταλήγει η ανακοίνωση της Σίδμα.

naftemporiki.gr