Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2007 18:56

Ενέργεια, και επενδύσεις στην Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Οικονομικής Συνεργασίας

H 4η Ελληνο-Αμερικανική Επιτροπή Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας συνήλθε σήμερα στην Αθήνα. Οι αντιπροσωπείες αντάλλαξαν απόψεις, μεταξύ άλλων, για τις μεθόδους και τα μέσα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, τα ενεργειακά θέματα και την αναπτυξιακή συνεργασία στα Βαλκάνια.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, πριν την επόμενη σύγκληση της Επιτροπής στις ΗΠΑ, με σκοπό να προσδιορίσουν συγκεκριμένα σχέδια για την USAID (αμερικανική υπηρεσία Αναπτυξιακής Συνεργασίας)/Hellenic Aid, μεταξύ άλλων στους τομείς της ενέργειας και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Η ομάδα επίσης συζήτησε ευκαιρίες για αύξηση των επενδύσεων στις δύο χώρες. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια συντονιστική επιτροπή καθοδήγησης και επί μέρους ομάδες εργασίας στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως την επόμενη σύγκληση της Επιτροπής, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή και η παρακολούθηση των βασικών σημείων που συζητήθηκαν. Συμφώνησαν επίσης να ενθαρρύνουν τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης, εντός του 2007, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών ηγείτο της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο Matthew Bryza, Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις (Deputy Assistant Secretary of State in the Bureau of European and Eurasian Affairs).