Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, επαναλαμβάνοντας την πτώση που ξεκίνησαν την εβδομάδα που πέρασε, καθώς η αύξηση της αθέτησης δανείων για κατοικίες στις ΗΠΑ, καταδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώεται.

Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. όδευαν να σημειώσουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε επτά εβδομάδες και οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της HSBC Holdings Plc υποχώρησαν τα μέγιστα από την πτώση αυτού του μήνα.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index απώλεσε 2,2%, φθάνοντας στις 140,83 μονάδες στις 12:49 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση από τις 5 Μαρτίου. Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ, αρχίζοντας και πάλι μια ξέφρενη πτωτική πορεία που αφαίρεσε 3,3 τρισ. δολ. από την αξία των μετοχών σε διεθνές επίπεδο.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 και ο Topix υποχώρησαν 2,8%. Ολες οι ανοιχτές αγορές της περιφέρειας σημείωναν απώλειες πλέον του 1%, εκτός της Ταϊλάνδης. Στην Κίνα, όπου η πτώση σηματοδότησε το πρόσφατο ξεπούλημα μετοχών ο Shanghai and Shenzhen 300 Index υποχώρησε 1,6%.

Οι αμερικανικές μετοχές απώλεσαν τα κέρδη των τριών ημερών μετά τα στοιχεία για τα στεγαστικά δάνεια στη χώρα, που έδειξαν ότι η κρίση επεκτείνεται σε όλη την οικονομία. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 Index υποχώρησε 3,2% ενώ οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών απώλεσαν 4,6%. Απώλειες 0,1% σημείωσε ο S&P 500.