Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2007 07:03

Κοντά στα χαμηλότερα μηνός το αργό

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση, μετά την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός στη Ν. Υόρκη, σημείωσε το αργό πετρέλαιο, καθώς πτωτικά κινήθηκαν τα Χρηματιστήρια, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι μία συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ θα περιορίσει τη ζήτηση για το καύσιμο.

Το πετρέλαιο υποχώρησε για τέταρτη ημέρα χθες, όταν οι αμερικάνικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά μετά τα στοιχεία για τις κατασχέσεις από στεγαστικά δάνεια που έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο. Οι 12 χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ συναντώνται αύριο στη Βιέννη, όπου ενδέχεται να αποφασίσουν να μην μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή τους, σύμφωνα με τα σχόλια των υπουργών Πετρελαίου του Κατάρ και της Αλγερίας.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 58,04 δολ. το βαρέλι, 11 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 12 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα, σημείωνε άνοδο έως 35 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 58,28 δολ. το βαρέλι.

Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 98 σεντς, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 57,93 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος αό τις 12 Φεβρουαρίου. Οι τιμές του αργού υποχώρησαν περίπου 1,50 δολ., την τελευταία ώρα της συνεδρίασης καθώς οι αμερικανικές μετοχές σημείωναν τις δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες μέσα στο έτος.

Ο S&P 500 Index υποχώρησε 28,65 μονάδες, ποσοστό 2%, φθάνοντας στις 1.377,95 μονάδες. Και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν κινήθηκαν πτωτικά. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει περίπου 6% τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο. Διαφορετική έκθεση χθες έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα αυξήθηκαν λιγότερο των εκτιμήσεων και κατά 0,1% τον Φεβρουάριο.

Χθες το πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα 59,55 δολ. το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση της International Energy Agency (ΙΕΑ), ότι τα αποθέματα στις βιομηχανικές χώρες ενδέχεται να υποχωρήσουν τα μέγιστα σε 10 έτη αυτό το τρίμηνο, αποτέλεσμα του όψιμου χειμώνα σε συνδυασμό με τη μείωση των προμηθειών πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ.