Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το α΄μνημόνιο αλλά και του εναπομείναντος ποσού από το δάνειο του ΔΝΤ, τo οποίo θεωρείται «ακριβό». Οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς έχουν ξεκινήσει και δεν αποκλείεται να δούμε τις πρώτες αποφάσεις να λαμβάνονται ακόμα και εντός του έτους.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το α΄μνημόνιο αλλά και του εναπομείναντος ποσού από το δάνειο του ΔΝΤ, τo οποίo θεωρείται «ακριβό». Οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς έχουν ξεκινήσει και δεν αποκλείεται να δούμε τις πρώτες αποφάσεις να λαμβάνονται ακόμα και εντός του έτους.
Βασικός στόχος της Αθήνας είναι να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους βελτιώνοντας ταυτόχρονα το προφίλ του. Στο «στόχαστρο» αυτή τη φορά δεν είναι μόνο το ΔΝΤ αλλά και τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από την Ευρώπη στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου το 2010 (GLF).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές των δανείων του GLF για το 2022 ανέρχονται σε 2,64 δισ. ευρώ ενώ το ίδιο ποσό θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα κάθε χρόνο έως το 2039, το 2040 το ποσό ανέρχεται σε 1,93 δις. ευρώ και ακόμα 573 εκατ. ευρώ το 2041 (σύνολο 51,34 δισ. ευρώ). Στο επίκεντρο είναι η πρόωρη αποπληρωμή των 2,64 δις. ευρώ του 2022. Ωστόσο η διαδικασία για να ληφθεί η οριστική απόφαση δεν είναι τόσο απλή καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη και κατόπιν να υπάρξει η συναίνεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Σχεδόν αντίστοιχη είναι και η διαδικασία που ακολουθείται και για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του ESM. Στο σκέλος των δανείων που απομένουν από το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει 132 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022, 1,3 δισ. ευρώ το 2023 και ακόμα 278 εκατ. ευρώ το 2024. Όπως επισήμαιναν στην «Ναυτεμπορική» αρμόδιες πηγές, η κίνηση αποπληρωμής του ποσού αυτού θα μπορούσε να γίνει όταν η χώρα εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή περίπου 6 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ, σε δύο δόσεις με την τελευταία, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, να πραγματοποιείται το περασμένο Μάρτιο και αφορούσαν δόσεις έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2022.
Προς το παρόν προτεραιότητα φαίνεται να δίνεται στο σκέλος των δανείων GLF δηλαδή των 2,64 δις. ευρώ που είναι για το 2022. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι συζητήσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται η κίνηση να γίνει ακόμα και εντός του έτους.
Πράσινα ομόλογα το β' εξάμηνο του 2022
Με την Ισπανία να είναι η τελευταία χώρα που προχώρησε στην έκδοση "πράσινου" ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα, ήδη από το 2020 όλο και περισσότερα κράτη της ευρωζώνης σπεύδουν να επωφεληθούν από την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται για τη συγκεκριμένη κατηγορία ομολόγων. Πρόκειται για χρεόγραφα σταθερής απόδοσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση έργων με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον ή το κλίμα. Τα ομόλογα αυτά εκδίδονται από εταιρείες, οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνήσεις και έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, ενώ οι εκδότες διασφαλίζουν ότι τα έσοδα από τα ομόλογα διατίθενται σε πράσινα έργα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η έκδοση «πράσινων» ομολόγων εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το β΄ εξάμηνο του 2022 καθώς η χώρα θα πρέπει να έχει ώριμα έργα προκειμένου να μπορεί να απευθυνθεί στις αγορές.
Ήδη σε συνεργασία με το ΟΔΔΗΧ προχωρά η συγκεκριμένη διαδικασία. Όμως εκτός από το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί και να προχωρήσει η διαδικασία της έκδοσης, χρειάζονται συγκεκριμένα σχέδια τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
Ραλλού Αλεξοπούλου