Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ οι ασιατικές μετοχές από τις μεγαλύτερες απώλειες πλέον της μιας εβδομάδας, καθώς εικάζεται ότι οι αθετήσεις των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ κατόπιν υποθήκης, δεν θα επηρεάσουν τη ζήτηση στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ασίας. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Canon Inc.και τηςHyundai Motor Co.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. οδήγησαν το ράλι του 1,5% στον δείκτη Nikkei 225 στην Ιαπωνία, μετά την υποχώρηση του γιέν έναντι του δολαρίου, αυξάνοντας την αξία των πωλήσεων των εξαγωγέων στο εξωτερικό. Κέρδη σημείωναν οι μετοχές της BHP Billiton καθώς οι τιμές του νικελίου αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ για τρίτη ημέρα και οι τιμές του αργού πετρελαίου περιόρισαν την πτώση των τεσσάρων ημερών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 1% φθάνοντας στις 141,78 μονάδες στις 11:59 π.μ. στο Τόκυο. Χθες ο δείκτης υποχώρησε 2,5%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από την σημαντική πτώση των μετοχών παγκοσμίως η οποία διήρκεσε έως τις 5 Μαρτίου και είχε ως αποτέλεσμα της μείωσης της χρηματιστηριακής αξίας κατά 3,3 τρισ. δολαρίων.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο στις 16.918,84 μονάδες ενώ ο Topix κέρδιζε 1,4%. Ανοδο τουλάχιστον 1% σημείωσαν οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες, που κινήθηκαν πτωτικά.

Ανοδο για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα σημείωσαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ, μετά το σχόλιο της Lehman Brothers Holdings Inc., ότι οι αθετήσεις στεγαστικών δανείων δεν θα επηρεάσουν τα κέρδη και ότι αυτός ο κίνδυνος είναι σημαντικά περιορισμένος. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 σημείωσε άνοδο 0,7% από τις απώλειες 2% που σημείωσε στις 13 Μαρτίου. Τα συμβόλαιά του αναρριχήθηκαν 0,2%.

Το γιέν υποχώρησε 0,7% έναντι του δολαρίου φθάνοντας στα 117,08 γιέν στη Ν. Υόρκη. Εναντι του ευρώ το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε 0,9% φθάνοντας στα 154,83. Πριν από λίγη ώρα το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 117,24 έναντι του δολαρίου και στα 154,99 έναντι του ευρώ.

Το νικέλιο για παράδοση σε τρεις μήνες αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ για τρίτη ημέρα, κατά 2,8%, φθάνοντας στα 44.800 δολ. ο μετρικός τόνος. Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, σημείωσε χθες άνοδο 0,6%.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν 0,4%, φθάνοντας στα 58,16 δολ. το βαρέλι χθες στη Ν. Υόρκη, θέτοντας τέλος στις απώλειες 6,3% τεσσάρων ημερών. Νωρίτερα, και κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα συμβόλαια του αργού διαπραγματεύθηκαν στα 58,32 δολ. το βαρέλι.