Η ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα αποτελεί έναν από τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για έναν τομέα, στον οποίο πρωτοστατεί (και εδώ) η ελληνική ναυτιλία. Άλλωστε τα ελληνόκτητα πλοία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα AMVER της αμερικανικής ακτοφυλακής, σύμφωνα με τα βραβεία που δίνει κάθε χρόνοι το Propeller Club του Πειραιά, ξεπερνούν τα 2.000 και είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα.
Η ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα αποτελεί έναν από τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για έναν τομέα, στον οποίο πρωτοστατεί (και εδώ) η ελληνική ναυτιλία. Άλλωστε τα ελληνότητα πλοία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα AMVER της αμερικανικής ακτοφυλακής, σύμφωνα με τα βραβεία που δίνει κάθε χρόνοι το Propeller Club του Πειραιά, ξεπερνούν τα 2.000 και είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα.
Το σύστημα AMVER - Automated Mutual Assistance Vessel Rescue ξεκίνησε να λειτουργεί το 1958 από την Αμερικανική Ακτοφυλακή και είναι διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να παρέχουν βοήθεια στη θάλασσα, σώζοντας ζωές και περιουσίες.
Την προηγούμενη εβδομάδα δύο πλοία, με ελληνικό ενδιαφέρον, πρωταγωνίστησαν σε επιχειρήσεις προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. To bulk carrier, Avra.gr, που ήταν το πρώτο που παραδόθηκε στο στόλο της M/MARITIME ήταν το πρώτο πλοίο της εταιρείας που συμμετείχε με επιτυχία σε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, σε συνεργασία με την Αμερικανική Ακτοφυλακή.
Αλλά και το δεξαμενόπλοιο τύπου VLCC «Newton» της Euronav, και ενώ έπλεε στον Περσικό Κόλπο, παρείχε βοήθεια σε ένα αλιευτικό σκάφος, το οποίο είχε «πάρει νερά» τα μηχανοστάσιο, και είχε αρχίσει να βουλιάζει. Αυτό αποτράπηκε όταν το πλοίο πλησίασε το αλιευτικό σκάφος και με μια φορητή αντλία απομάκρυνε τα νερά. Το πλήρωμά περίμενε το σκάφος να επιστρέψει με ασφάλεια στην ξηρά, πριν συνεχίσει το ταξίδι του.
Επισημαίνεται ότι το 2020 έξι ελληνικών συμφερόντων πλοία τιμήθηκαν με το ειδικό Rescue Award των AMVER, καθώς ανταποκρίθηκαν και παρείχαν βοήθεια στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του 2019, διασώζοντας 79 ανθρώπινες ζωές.