Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2007 12:25

Βρετανία: Σήμερα ο προϋπολογισμός για την Ολυμπιάδα του 2012

O τελικός προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 2012 θα ανακοινωθεί σήμερα από την κυβέρνηση, εν μέσω εικασιών ότι θα αυξηθεί τρεις φορές περισσότερο από την αρχική εκτίμηση.

Η υπουργός Πολιτισμού Μέσων και Αθλητισμού της Βρετανίας, Tessa Jowell θα αποκαλύψει σήμερα το κόστος μετά τα αιτήματα από μέλη της τοπικής κυβέρνησης για καθαρό προϋπολογισμό.

Η Jowell είπε πέρυσι ότι ο προϋπολογισμός για τα κτίρια και τις υποδομές αυξήθηκε κατά 900 εκατ. λίρες στερλίνες (1,73 δισ. δολ.) φθάνοντας στα 3,3 δισ. λίρες, αλλά μερικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το κόστος θα υπερβεί τα εννέα δισ. λίρες.

Το ποσόν περιλαμβάνει και αμοιβή 400 εκατ. λιρών που θα καταβληθεί στους συμβούλους, υπεύθυνους για την εξασφάλιση του κόστους εντός του προϋπολογισμού.

Μεταξύ των έργων που θα κατασκευαστούν στο ανατολικό Λονδίνο, περιλαμβάνεται ένα στάδιο χωρητικότητας 80.000 θέσεων, θαλάσσιο κέντρο και ποδηλατοδρόμιο.

Η Βρετανία έχει ιστορία στην καθυστέρηση και το υψηλότερο κόστος κατασκευής μεγάλων έργων, όπως με το Millennium Dome, το κεντρικό κομμάτι του εορτασμού της χιλιετίας, αλλά και το νέο στάδιο του Wembley.

Τον περασμένο Νοέμβριο η υπουργός επέμενε ότι το έργο είναι υπό έλεγχο και πως ο επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Jacques Rogge ήταν πλήρως πεπεισμένος για την καλή πρόοδο των εργασιών.

Αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, πιστεύουν ότι το Λονδίνο ήταν δύο χρόνια μπροστά από το Σύδνεϋ στη διαδικασία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 και τρία χρόνια μπροστά από την Αθήνα κατά την προετοιμασία της Ολυμπιάδας του 2004, σύμφωνα με την Jowell.

To Λονδίνο κέρδισε το 2005 το Παρίσι για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, ωστόσο η αρχική ευφορία έδωσε τη θέση της σε παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών και φιλονικιών αναφορικά με το κόστος.