Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2007 20:52

Η εταιρική ευθύνη δεν αποτρέπει σκάναδαλα: Το παράδειγμα της Enron

Σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως υπολογίζεται το κόστος της διαφθοράς παγκοσμίως, ενώ έρευνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταδεικνύουν ότι αυτή μπορεί να μειώσει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,5%, τόνισε στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος ("Transparency International"), Κωνσταντίνος Μπακούρης, μιλώντας στο 9ο διεθνές συνέδριο διοίκησης επιχειρήσεων "Αριστοτέλης".

Κατά τον ίδιο, διεθνείς έρευνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κατατάσσοντας τις επιχειρήσεις στην τρίτη χειρότερη θέση, ως τον περισσότερο διαφθαρμένο τομέα της κοινωνίας, μετά τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (με "βαθμολογία" 3,7, σε μια κλίμακα 1-5).

Ο ομιλητής επεσήμανε ακόμη ότι, με βάση στοιχεία της "Transparency International" και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι σημαντικότεροι παράγοντες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους είναι κατά σειρά οι εξής: αξιοκρατία (για το 71% των ερωτηθέντων), ξεκάθαροι νόμοι- κανόνες (68%), διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων (67%), αξιοπιστία (66%), επικοινωνία (63%), συμμετοχή κοινής γνώμης στη λήψη αποφάσεων (56%) και σταθερότητα (44%).

Την απογοήτευσή του για τη στάση των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Νικόλαος Αναλυτής.

Χάσμα διαπιστώνεται ανάμεσα στην ύπαρξη επίσημων πολιτικών ηθικής στις επιχειρήσεις και στην εφαρμογή τους στις καθημερινές εργασιακές σχέσεις, με βάση έρευνα του "Εthical Investment Research Services" (Σεπτέμβριος 2005), στην οποία αναφέρθηκε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Γιάννης Σταύρου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που έγινε σε δείγμα 2.800 επιχειρήσεων σε 23 χώρες, το 54% των επιχειρήσεων είχαν διαμορφώσει κώδικες ηθικής και δεοντολογίας.

Ο κ. Σταύρου σημείωσε ότι τα πρότυπα και οι κώδικες ηθικής συμπεριφοράς στελεχών και υπαλλήλων στις μεγάλες επιχειρήσεις δεν συντελούν υποχρεωτικά στην αποφυγή σκανδάλων ή έκνομης συμπεριφοράς. Ενδεικτικά ανέφερε την υπόθεση του σκανδάλου-"μαμούθ" στην "Enron".

"Η Enron είχε πλειστάκις βραβευτεί για την πολιτική της σε θέματα εταιρικής ευθύνης, αλλά ο κώδικας ηθικής της, με ημερομηνία πριν από το σκάνδαλο, πωλείται σήμερα στο eBay για 25 δολάρια", είπε χαριτολογώντας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ