Το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών στη χώρα έχει εισόδημα 6,5 φορές λιγότερο από το αντίστοιχο 20% των πλουσιότερων νοικοκυριών, ενώ στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. των «15» η σχέση αυτή είναι 4,5 φορές, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος στην κεντρική εισήγησή του στο 33ο συνέδριο της Συνομοσπονδίας.
Στην Ελλάδα, όπως είπε, δουλεύουμε κατά μέσο όρο 42,7 ώρες εβδομαδιαίως σε σύγκριση με τις 37,9 ώρες της Ε.Ε. των «27» και τις 37,2 ώρες της Ε.Ε. των «15», ενώ μόνο η μείωση των αμοιβών της υπερωριακής απασχόλησης μεταφέρει 1 δισ. ευρώ ετησίως από το εισόδημα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.
Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλος, δεν είναι τυχαίο ότι στο «πρόγραμμα πάλης» που προτείνεται στο συνέδριο, ως πρώτος στόχος ιεραρχείται η διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις.
Ακολουθούν τα μέτρα αύξησης της απασχόλησης και στήριξης στους ανέργους, όπου προβάλλεται η κάλυψη των εισφορών των απολυμένων άνω των 55 χρονών, η άμεση εφαρμογή του 35ωρου για όσους συμπλήρωσαν τα 59 χρόνια, η επιδότηση από τον προϋπολογισμό των προσλήψεων μακροχρονίων ανέργων κλπ.
Για τις εργασιακές σχέσεις η ΓΣΕΕ θα επιχειρήσει να περιορίσει την εξάπλωση της ευελιξίας, αντιμετωπίζοντας με αυτό το κριτήριο και τις αλλαγές στο εργατικό δίκαιο μέσω της Πράσινης Βίβλου. Για τις ΔΕΚΟ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει το αίτημα της συνταγματικής εγγύησης της παροχής υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος σε τομείς όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η ύδρευση κ.α.
Στη φορολογία, η ΓΣΕΕ διεκδικεί αφορολόγητο 15.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί), αντιστροφή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων και ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων. Θα διεκδικεί, επίσης, καταβολή επιδόματος θέρμανσης 600 ευρώ.
Η ΓΣΕΕ θα υποστηρίξει ακόμα τη νομιμοποίηση όλων των μακροχρόνια εγκατεστημένων μεταναστών και τη μέριμνα για τα δικαιώματα μεταναστών δεύτερης γενιάς. Για το ασφαλιστικό, η ΓΣΕΕ απορρίπτει όλες τις δυσμενείς αλλαγές και θα διεκδικεί βελτιώσεις, απαιτώντας συνέπεια στην κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων.
Ο Γ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό θα είναι το κρίσιμο ζήτημα της περιόδου που έρχεται και προειδοποίησε ότι σε αυτό «τα συνδικάτα δεν θα δεχθούν στρογγυλέματα και συμβιβασμούς».
«Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των φοιτητών που αγωνίζονται», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στην ομιλία του. «Σεβόμαστε τα κοινωνικά κινήματα. Ακούμε την πρότασή τους (για κήρυξη απεργίας), αλλά όταν οι προτάσεις μας ξεπερνούν βολονταριστικά τις διαθέσεις των εργαζομένων, τότε οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούν. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Η ΓΣΕΕ, όταν απεργεί, το κάνει επειδή το θέλει η πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι η πλειοψηφία μιας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγώνα των φοιτητών, καταδίκασε «την κινητοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών» και κάλεσε την κυβέρνηση να υποχωρήσει, όπως η τότε κυβέρνηση είχε υποχωρήσει στο ασφαλιστικό. Υπογράμμισε όμως ότι το απεργιακό πρόγραμμα των συνδικάτων θα προκύπτει μέσα από τις δικές τους λειτουργίες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ