Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 17:10

Κ. Λαγκάρντ: Ανάπτυξη 5% το 2021 - Πιο ήπιος ο αντίκτυπος της πανδημίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι λιγότερο βάναυσος», αλλά η παραλλαγή δέλτα θα μπορούσε να καθυστερήσει το συνολικό άνοιγμα της οικονομίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι λιγότερο βάναυσος», αλλά η παραλλαγή δέλτα θα μπορούσε να καθυστερήσει το συνολικό άνοιγμα της οικονομίας.

Η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι «η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει, αλλά ο ρυθμός βελτίωσης θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας ».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ομόφωνα να μειώσει τον ρυθμό των εβδομαδιαίων αγορών έκτακτης ανάγκης έναντι της πανδημίας το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, επειδή οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν βελτιωθεί.

«Η φάση ανάκαμψης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ προχωράει περαιτέρω. Η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει το επίπεδο πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσε η κυρία Λαγκάρντ.

«Οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα», σημείωσε.

Η ίδια κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για το τι πρόκειται να συμβεί με τα ελληνικά ομόλογα μετά την λήξη του προγράμματος ΡΕΡΡ τον Μάρτιο του 2022. Χαρακτήρισε άκαιρη και πολύ πρόωρη τη συζήτηση αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν τον Δεκέμβριο.

Οι σημερινές αποφάσεις δεν επηρέασαν ωστόσο αρνητικά τη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε μετά τις ανακοινώσεις στο 0,77% από το 0,87% που είχε κλείσει χθες στην ΗΔΑΤ.

«Πρόκειται για μια αναπροσαρμογή του PEPP, όπως κάναμε προηγουμένως τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο. Και το κάναμε αυτό στο πλαίσιο της αξιολόγησης μας ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές αλλά και με βάση τον πληθωρισμό. Οι εκτιμήσεις μας για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν ανοδικά, υπάρχει βελτίωση των μεγεθών του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον χρονικό ορίζοντα που εξετάζουμε», πρόσθεσε.

«Συνολικά, το Δ.Σ. της ΕΚΤ πιστεύει ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τις ευνοϊκές συνθήκες με ένα μετρίως χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών στο PEPP, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα», ανέφερε.

Εφιστώντας την προσοχή για τους κινδύνους που ενέχει η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε: «Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης σημειώνει περαιτέρω πρόοδο, χτίζοντας στην επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων με πάνω από το 70% του πληθυσμού να έχει πλέον εμβολιαστεί, κάτι που επιτρέπει στην οικονομία να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς σε μεγάλο βαθμό».

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας έχει οδηγήσει σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων, με τις υπηρεσίες να ωθούνται από το άνοιγμα της εστίασης και την ανάκαμψη του τουρισμού. 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε πάντως την προειδοποίηση της ότι η παγκόσμια εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού μπορεί να καθυστερήσει το πλήρη άνοιγμα της οικονομίας.

«Πρόσκαιρη η άνοδος του πληθωρισμού»

Για τον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι έχει επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα, όμως η άνοδος αυτή αναμένεται να είναι κατά κύριο λόγο πρόσκαιρη. Η ΕΚΤ συνεχίζει να περιμένει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού το Φθινόπωρο πριν αρχίσει να υποχωρεί από το επόμενο έτος. Oi τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ αναθεωρήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, ωστόσο σε μεσοπρόθεσμη βάση, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2%. 

Στο 5% εκτιμάται η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021, στο 4,6% (από 4,7%) το 2022 και 2,1% το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ. H EKT αναθεώρησε υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, στο 2,2% (από 1,9%) το 2021, στο 1,7% (από 1,5%) το 2022 και 1,5% το 2023.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ κατέληξε λέγοντας πως στην επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας τον Δεκέμβριο οι αξιωματούχοι θα έχουν στα χέρια τους τις νέες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων που θα φτάνουν μέχρι το 2024, ώστε να συζητηθεί το μέλλον του PEPP.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC, FT, EFENews, ΑΜΠΕ