Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 09:00

Barclays, ABN Amro: Συζητήσεις για πιθανή εξαγορά

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η Barclays Plc με την ABN Amro Holding NV για μια πιθανή εξαγορά της μεγαλύτερης τράπεζας της Ολλανδίας, στη μεγαλύτερη συγχώνευση οικονομικών ομίλων της Ευρώπης, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H Barclays, η τρίτη σε μέγεθος τράπεζας της Βρετανίας, ενδέχεται να προσφέρει περίπου 60 δισ. ευρώ (80 δισ. δολ.) για την ABN Amro, εκτιμά ο αναλυτής Jean-Pierre Lambert της Keefe, Bruyette & Woods Ltd. Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε εμπορική συναλλαγή, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επειδή οι συνομιλίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Barclays, John Varley, 50 ετών, είπε στους αναλυτές τον περασμένο μήνα ότι θέλει να αναπτύξει επιθετικά την τράπεζα και θα σκεφτεί εξαγορές για να εισέλθει σε αναδυόμενες αγορές. Αγοράζοντας την ABN Amro, που έχει καταστήματα σε 53 χώρες του κόσμου και έχει στην κυριότητά της την LaSalle Bank στο Σικάγο, η Barclays θα καταφέρει να επεκτείνει τη λιανική τραπεζική εκτός Βρετανίας και να ενδυναμώσει τα σκέλη διαχείρισης κεφαλαίων των πλουσίων, σύμφωνα με τον Lambert.

O εκπρόσωπος της Barclays, Jason Nisse, στο Λονδίνο και της ABN Amro, Neil Moorhouse, στο Αμστερνταμ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Σε χθεσινό της δημοσίευμα η «Sunday Times», ανέφερε ότι η Barclays έκανε ανεπίσημη προσέγγιση της ABN Amro. H Wall Street Journal, σε δημοσίευμά της είπε ότι η ABN Amro αντιστέκεται των εξαγορών από διάφορους πλειοδότες. Η BNP Paribas και η Societe Generale, συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ABN Amro, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της WSJ, επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Οι μετοχές της ABN Amro υποχώρησαν 0,6% φθάνοντας στα 27,29 ευρώ η μία στις 16 Μαρτίου στο Αμστερνταμ, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα 52 δισ. ευρώ. Τον μήνα που πέρασε σημείωσαν άνοδο 7,4% έχοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 72 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index. Οι μετοχές της Barclays την ίδια χρονική περίοδο υποχώρησαν 13%.

Η ABN Amro, προϊόν συγχώνευσης το 1991 των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ολλανδίας, πραγματοποίησε πέρυσι το ήμισυ των εσόδων της από τους τόκους δανείων, το 1/5 από αμοιβές και τα μέγιστα των υπολοίπων από διαπραγματεύσεις και την επενδυτική τραπεζική.